Fokozódik a készültség: továbbra sem egyértelmű, hogy miként terjed emberről emberre a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.02.01. 06:00
A Nemzeti Biztonsági Laboratórium
Fotó: NNK
Operatív törzs koordinálja a hazai járványügyi védekezést. A repülőtéren ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.
Pénteken már Magyarországon is vizsgáltak Vuhan-vírus fertőzés gyanújával beteget, de az eredmények nem igazolták a debreceni diák fertőzöttségét. „Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában, ahol a kínai koronavírus elleni intézkedésekről is kérdezték. Szerinte komolyan kell venni, „ne engedjük elbagatellizálni a dolgot”. Úgy vélte: amit lehetett, megtettek, „a kérdés az, hogy össze tudjuk-e hangolni a szükséges idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépéseket. Itthon főleg a krónikus betegekre és az idősekre kell figyelni” – mondta. Egyben bejelentette azt is, hogy megalakult egy „operatív törzs”, amelynek vezetője Pintér Sándor belügyminiszter, munkáját mások mellett az országos tisztfőorvos, a katasztrófavédők, az idegenrendészet, a terrorelhárítás képviselői is segítik.
Betegeket kezelnek egy vuhani kórházban
Fotó: EyePress News
Időközben a világszerte megbetegedettek száma csaknem elérte a tízezret, több mint 210 ember meghalt.

A fertőzés elérte a Oroszországot, és a helyi hírek szerint Svédországot, Olaszországot is. Az olasz kormány szükségállapotot is elrendelt a járvány emiatt. Ezt megelőzően csütörtök éjszaka az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet. Lapunknak Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese elmondta: valamennyi ország aláírta a fertőzőbetegségekre vonatkozó nemzetközi szabályzatot. Ez azt is jelenti, hogy a WHO számára azonnal jelentenie kell valamennyi érintett országnak, ha vírushordozót találnak. Ennek az az értelme, hogy nyomon-követhető legyen miként terjed a fertőzés. Emellett a kormányoknak kommunikációs kötelezettsége is van a saját lakosságuk felé.
Jakab Zsuzsanna hozzátette: 
a betegek 99 százaléka még mindig Kínában van. S továbbra sem egyértelmű, hogy miként terjed emberről emberre a vírus.

"A WHO szakembereit az is foglalkoztatja, hogy miként tudunk segíteni azoknak az országoknak, amelyeknek nincs megfelelő egészségügyi ellátórendszerre. Hogyan lehet őket szakemberrel, illetve eszközökkel segíteni.” Jakab Zsuzsa beszélt arról is, hogy nagy tisztelettel tartozik a világ Kínának. Részben azért, mert gyorsan felállították a karantént és azért is, mert minden az új koronavírussal kapcsolatos kutatásuk eredményét megosztották a WHO-val. „Ennek azért is óriási a jelentősége, mert az ő eredményeik alapján tudtunk gyorsteszteket készíteni, valamint hozzásegíteni egyes országokat ahhoz, hogy az oltóanyag-kutatásokat elkezdhessék.” 
Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy az Unió 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forintot) különített el a vírussal összefüggő kutatásokra.

Kínában hét magyar jelezte, hogy kérik kimentésüket. Ők nagy valószínűséggel egy francia géppel utazhatnak vissza Európába, amely várhatóan szombaton délután landol Marseille mellett, majd továbbrepül Brüsszelbe. A magyarok a hazatérésüket követően két hétig a Szent László Kórházban maradnak karanténban. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője szerint ez azt jelenti, hogy két hétre izolálják az érintetteket. Az elkülönítésre azért van szükség, mert erre a vírusfertőzésre az a jellemző, hogy a beteg már az első tünetek megjelenése előtt is fertőzőképes. A karanténban lévőket ellátók védőruhában és zsilipkamrán keresztül érintkezhetnek majd velük. Ócsai Lajos szerint vélhetően a saját eszközeiket – telefon, laptop – maguknál tarthatják az érintettek a karantén alatt. Az ellátásuk költségét pedig az állam állja. 
Müller Cecília országos tisztifőorvos a kimentendő magyarokkal kapcsolatban elmondta, úgy tudják, hogy valamennyien egészségesek. A tisztifőorvos jelezte, a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért. A naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata indokolt járványos időszakban. Hozzátette: arra nincs lehetőség, hogy a látszólag egészséges embereket „szűrjenek” koronavírusra, az eljárást csak diagnosztizálásra lehet használni. Az MTI tudósítása szerint péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi. Elsősorban a testhőmérsékletüket mérik. Akik lázasnak bizonyulnak, azokra további vizsgálatok is várnak. A vírusfertőzés gyanús embereket egészségügyi intézménybe viszik. Budapest és Kína között a következő napokban is több közvetlen járat közlekedik: vasárnap egy, hétfőn három. A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti - áll a közleményben. - D.A.

Forgalomcsökkenés a félelem fokmérője

– Úgy negyven százalékkal kevesebb a vendég, mint korábban. Sokan félnek – mondta a VIII. kerületi Baross utca egyik kínai éttermének vezetője, amikor arról kérdeztük, visszaesett-e a forgalmuk a koronavírus terjedése, és az arról szóló hírek, rémhírek miatt. Az üzletvezető, mintha csak igazolni akarta volna szavait, az utcára mutatott: – Máskor alig lehet itt parkolót találni ebédidőben, most meg egymást érik az üres helyek. A Hollán Ernő utcában volt olyan üzlet, ahol – félve attól, hogy elpártolnak onnan a vendégek – kiírták: „Vietnámiak vagyunk”. A Fővám térnél lévő nagy ázsiai szatócsbolt eladója feszengett, amikor a vírus körüli hírverés okozta forgalomcsökkenésről kérdeztük, és végül csak annyit mondott, ők is vietnámiak. A híres-hírhedt kőbányai kínai piacon csak lézengtek a vevők tegnap, igaz, az árusok szerint a januári, februári holtszezon az oka a csöndes forgalomnak, nem a koronavírustól való félelem.
A távol-keleti üzlettulajdonosok közül többen is kiírták, hogy ők nem kínaiak. Ettől még persze elviekben ők is megfertőződhetnek
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
– Annyi mindent elkaphat itt az ember, miért pont a koronavírustól félnék? – ütötte el tréfával a kérdést az egyik magyar eladó. Szerinte is inkább a holtszezonnal magyarázható a kihalt piac, bár némi töprengés után kibökte: – Ha jól belegondolok egy viszonteladónk hirtelen beteget jelentett, nem jött az áruért. A piac melletti raktárak között is csak néhányan lézengtek, ám közülük többen szájmaszkot viseltek. A biztonsági őr szerint az itt dolgozó kínaiak jó része már a vírus megjelenése előtt gyakorta viselt maszkot a budapesti szmog miatt: – Odahaza megszokták, hogy ha szmog van, akkor szájmaszkot kell viselni és itt, Budapesten is felveszik azt – magyarázta. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren viszont már biztosan a vírustól való félelem miatt lehetett látni egyre több szájmaszkos embert. Csütörtök este a Budapestről Sanghajba tartó járatra váró kínai csoportban majd minden felnőtt viselte a maszkot, egy apuka pedig a kislányával veszekedett, aki az Istenért sem akarta hordani azt. Voltak, akik két maszkot is feltettek: egyikük – tört angolsággal – ezt azzal magyarázta, hogy úgy tudja, egy nem véd eléggé, sőt, védőszemüveg, vagy akár egy úszószemövek is kellene, mert a szemen keresztül is könnyen megfertőződhet az ember.
Kézfertőtlenítő a ferihegyi repülőtéren
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az indulási oldalon a repülőtéren dolgozók zöme – bár a munkáltató adott nekik szájmaszkot – egyelőre inkább csak a nyakukba vetve viseli azt. Az érkezési oldalnál lévő reptéri dolgozók viszont már szinte kivétel nélkül felvették a szájmaszkot. Csütörtök este egyre sűrűbben pillantottak az itt dolgozók az utaskijáró felé, miután landolt a sanghaji járat – mint később kiderült, az egyik utolsó, mivel a légitársaság pénteken bejelentette, átmenetileg nem közlekedteti gépeit ezen az útvonalon. A Budapestre érkezett kínai utasok nagyjából fele viselt szájmaszkot, a pilóta és az utaskísérők nem. Az utasváróban váratlanul megpillantottuk a Wizz Air vezérigazgatóját, Váradi Józsefet, aki éppen egy utazásról tért haza. A sorra leállított kínai járatok kapcsán azt mondta, légitársaságukat ez nem érinti, mert nincs járatuk a távol-keleti országba. Annyit ugyanakkor megjegyzett: érdemes felidézni a 2003-ban, a SARS vírus miatt életbe léptetett repülési korlátozásokat, mert szerinte könnyen lehet, újra ahhoz hasonlóan hosszú, több hónapos légi zárlatra kell felkészülnie a világnak. - B.Z.
Szellemvárossá vált Vuhan a koronavírus megjelenése óta
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Önkéntes karantén

1994 óta él Pécsen Zhiqiang He, kínai vállalkozó. Eleinte a vásárban kínálta hazulról hozott portékáit, majd a kilencvenes évek végétől tucatnyi nagy forgalmú kínai boltot nyitott a városban. A Pécsen „Csabi”-ként becézett, 46 esztendős vállalkozó több zenei rendezvényt és együttest is támogat a városban, a Bartók Béla Férfikart 2007 óta szponzorálja, a kórus kínai útjaihoz mindig milliókkal járult hozzá. A kínai körökben kiterjedt ismeretséggel rendelkező vállalkozót arról kérdeztük, hogy a Magyarországon működő távol-keleti üzletek és vendéglők forgalma mennyire esett vissza az elmúlt héten. Zhiqiang szerint az áruházaknál ez nehezen lemérhető, mivel karácsony után másfél-két hónapig általában sokkal gyengébb a forgalom, viszont az éttermeknél és büféknél érezhetően okozott visszaesést az, hogy tartunk a fertőzéstől. Van olyan kínai büfés, aki legalább 20 százalékos forgalomcsökkenést észlelt. Csabi hozzátette, hogy a Magyarországon üzletet működtető kínai vállalkozók azokat a honfitársaikat, akik az elmúlt hetekben otthon jártak, két hétig nem engedik dolgozni, s ők a lappangási idő elmúltával állhatnak újra munkába. A szabadságra küldött kollégákat külön lakásban vagy külön lakrészben helyezik el, ellátásukról a rokonok és a barátok gondoskodnak. Egyébként Csabi Pécsen élő, nyugdíjas édesanyja is a hét végén érkezik vissza Kínából, és ő is kéthetes szobafogságra lesz ítélve. - Ungár Tamás írása a Népszavának

Vizsgálják a Kínából érkező utasokat Ferihegyen

Publikálás dátuma
2020.01.31. 20:08
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronavríus-járvány miatt, mielőtt belépne az országba - közölte a Budapest Airport Zrt.
Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe - közölték. Közleményük szerint a szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi. Az utasok egészségi állapotának ellenőrzése - a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan - testhőmérséklet-méréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez. "Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe viszik" - tudatták.
"A Budapest Airport mindent megtesz, hogy a rendkívüli intézkedésként bevezetett egészségügyi szűrés mellett is biztosítsa a repülőtér gördülékeny működését" - emelték ki, hozzátéve: a Budapest Airport rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját. Külön kitértek arra is, hogy a repülőtér üzemeltetője jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is. A Budapest Airport maradéktalanul eleget tesz a hatóságok előírásainak, és minden szükséges eszközzel támogatja a hatóságok munkáját - írták. Budapest és Kína között a következő napokban is több közvetlen járat közlekedik: vasárnap egy, hétfőn három. A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti - áll a közleményben.
Szerző
Frissítve: 2020.01.31. 20:16

Orbán von der Leyennel tárgyal hétfőn

Publikálás dátuma
2020.01.31. 19:05

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az állam- és kormányfői testület, az Európai Tanács elnökével. Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése, amelyen Donald Tusk elnök várhatóan ismerteti értékelését az EPP és a tavaly március óta felfüggesztett Fidesz kapcsolatairól. Ezen a tanácskozáson fideszes politikusok nem vehetnek részt. Von der Leyen és Orbán Viktor találkozója "része az elnök és a tagállami vezetők között az aktuális kérdésekről és a Bizottság politikai prioritásairól folytatott eszmecserének" – tájékoztatta lapunkat Dana Spinant szóvivő. A kormányfő és Charles Michel megbeszélésén az EU jövőre induló hétéves költségvetéséről lesz szó. Az Európai Tanács elnöke február 20-ikára rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Brüsszelbe, amelyen szeretne megállapodást elérni a büdzsé főbb számairól. Ezt megelőzően kétoldalú találkozókon próbálja kipuhatolni a tagállamok álláspontját. Ezt a célt szolgálja találkozója Orbán Viktorral. Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter is Brüsszelben fog tárgyalni: a Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős bizottsági alelnökkel tervezett megbeszélésen főként a jogállamisággal kapcsolatos uniós vizsgálatokról lesz szó.