Budapesten vannak a Vuhanból hazahozott magyarok

Publikálás dátuma
2020.02.02. 20:39

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Tünetmentesek, de a biztonság kedvéért így is vár rájuk két hét karantén.
Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza - számolt be a köztévé. Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról nyilatkozott: a magyarok tünetmentesek, jól vannak. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.
Az utasokat a Dél-pesti Centrumkórház erre a célra kijelölt, különálló épületébe szállítják - tájékoztatott korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szlávik János, a kórházban található Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa pedig arról nyilatkozott, hogy mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket. Érkezésüket a hazatérőket megvizsgálják, ennek első eredménye Szlávik szerint 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.
Az új koronavírus járványát csütörtökön nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté a Egészségügyi Világszervezet (WHO). A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus Kínán kívül 20 országban jelent meg eddig. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban. Kínában a vasárnap reggeli adatok szerint már 304 áldozatot szedett és 14 380 embert betegített meg. A Xinhua kínai állami hírügynökség Twitter-oldalán vasárnap arról is hírt adott, hogy 328 embert gyógyultan engedtek már haza.
Nemcsak cseppfertőzéssel, hanem az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet az új koronavírus, jelentették be ugyancsak vasárnap kínai kutatók. Sok koronavírussal fertőzött páciens csak hasmenésre panaszkodott, és nem mutatott a vírusfertőzéssel járó klasszikus tüneteket, például lázat. A hasmenés annak jele lehet, hogy a vírus széklettel, illetve szájon át került a szervezetbe.
Lehetséges gyógymódról is érkezett hír a nap során. Két thaiföldi orvos azt állítja, hogy HIV-gyógyszerekkel és egy influenzaelleni orvosság kombinációjával sikeresen kezeltek egy súlyos állapotban lévő, koronavírusos beteget. A páciens egy 71 éves kínai nő, akinél már 48 óra alatt javulást értek el. A használt influenza-gyógyszer az oseltamivir, ami a MERS koronavírus kezelésére is használatos. HIV-gyógyszerből kettőt használtak, az egyik a lopinavir, a másik pedig a ritonavir. Kína már eddig is kísérletezett HIV-gyógyszerekkel az új koronavírus fertőzöttjein.
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.02.02. 21:46

18,2 fokot mértek vasárnap - egyetlen hét alatt másodszor dőlt meg melegrekord

Publikálás dátuma
2020.02.02. 18:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ráadásul mindössze egy éves volt a legutóbbi, február 2-i rekord is.
Az előzetes adatok alapján vasárnap is megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este a Facebook-oldalán. Drávaszabolcson 18,2 fokig melegedett fel a levegő délutánra. Azt írták,
az eddigi, február 2-i rekord mindössze tavalyi volt.

Ennél egy tizedfokkal volt hidegebb 2019. február 2-án: akkor Főnyeden 18,1 Celsius-fok volt. Ami a mai adatok előzetes voltát illeti, az OMSZ adatellenőreinek hitelesítése után lesz hivatalos a friss rekord.
Pénteken, január utolsó napján is megdőlt a napi melegrekord. Akkor, a legmelegebb órában Drávaszabolcsban 16,7 mértek.
A legfrissebb előrejelzés szerint a jövő héten ismét lehűl az idő. Többfelé maximum plusz 1 fokig emelkedik csak a hőmérséklet, a hét második felében akár mínusz 8 fok is lehet.

Két hét karantén vár a hazatérő magyarokra a Dél-pesti Centrumkórházban

Publikálás dátuma
2020.02.02. 18:31
Franciaországon keresztül érkeznek Budapestre, az AFP szerint ezzel a géppel hozták őket Vuhanból
Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP
Az új koronavírus egyetlen tünetét sem mutatja a hét magyar, akik Vuhanból érkeznek Budapestre.
A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat - tájékoztatott az országos tisztifőorvos vasárnap. Müller Cecília elmondta: katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.
A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják

- mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette: az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kíséri, akik folyamatosan ügyelnek egészségükre.
Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint
a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket - tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra - jelezte. Tájékoztatása szerint a megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll. Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.