Orbán újabb konzultációt hirdetett, azt kérdezi, hogy jó-e az, ha a bűnözőket több jog illeti meg, mint a törvénytisztelő polgárokat

Publikálás dátuma
2020.02.12. 21:25

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Úgy tűnik, értelmet nyert, miért támadta a kormánykoalíció azt a gyakorlatot, hogy a rossz körülmények között fogva tartott rabok szinte üzembiztosan kártérítést kapnak. Ja, és a gyöngyöspatai romák ügye is bekerül a "bűnöző-kérdések közé".
A balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor, írja magyarnemzet.hu. A lap úgy tudja, ez alkalommal fő témaként a miniszterelnök azt a problémát jelölte meg, miszerint megítélése szerint egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál, ezért erről a magyar embereket is meg kell kérdezni.  A kormány tudni szeretné, hogyan vélekednek a magyarok az iparággá vált börtönbiznisz, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, esetleges bírói korrupció gyanújáról és a gyönyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről. (Megjegyzendő: a kabinet a választ nem várta meg, például a feltételes szabadlábra bocsátás feltételit már szigorítják, ahogy azt lapunk megírta.)  Orbán Viktor elmondta, a konkrétumokról Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatja majd a nyilvánosságot a holnapi kormányinfó keretein belül. Orbán bejelentéséből úgy tűnik, hogy a kormány új bűnbakokat épít - így értelmet nyer, hogy miért tartja hetek óta napirenden az elkülönítetten oktatott, és emiatt kárpótlásra jogosult gyöngyöspatai cigánygyerekek ügyét (erről itt olvashat), illetve a rossz börtönkörülmények miatt kompenzációra jogosult rabok eseteit (erről itt talál anyagot). (Emlékeztetőül: a jelenlegi szabályozást a kormánypárti többség egyedül szavazta meg, az összes ellenzéki párt nemmel voksolt.)  A kormányzati mondás szerint mindkét példa sérti az emberek igazságérzetét, mégpedig jogosan. (Arról a hivatalos kommunikáció szót sem ejt, hogy az említett kárpótlási ügyek azért "jöhettek létre", mert a magyar állam nem teljesítette törvényes kötelességeit). Bár erre legfeljebb következtetni lehet, de az események mégis azt mutatják, a kormány kriminalizálni próbálja a közbeszédet, és rendpártisággal (lásd: romák, bűnözők, migránsok megregulázása) próbál szavazatot maximalizálni - leginkább vidéken, ahol ezek a "klisék" lényegesen hatékonyabbak, mint a nagyobb városokban.  
Szerző
Frissítve: 2020.02.12. 21:35

Klímaváltozás, migránsok, háborúk: mindez azért, mert az emberek elfordultak Istentől - ezt gondolja a magyar püspök

Publikálás dátuma
2020.02.12. 20:20

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Veres András úgy érzi, sikerül megteremteni a földi poklot.
"Szélsőségesen szekularizálódott társadalomban élünk, az Istentől való elfordulás az embertől és a természettől való elforduláshoz is vezetett, ennek pedig olyan súlyos következményei vannak, mint a háborúk, az abortusz, az eutanázia, a környezetszennyezés, a klímaváltozás vagy a migráció", deklarálta Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia konferenciáján. A győri megyés püspök úgy érzi, az emberiségnek lassan sikerül kialakítania a földi poklot, amelyben megvalósul az Istentől való teljes elfordulás. Veres András szerint ugyan ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, de szerinte ebből nem következik, hogy a krisztusi tanításból fakadó értékeket is elutasítanák az emberek. Ugyanakkor a püspök szerint azt sem gondolják, hogy a hívő emberek tisztában vannak hitük társadalmi kérdésekre vonatkozó tanításaival. Sokan ugyanis megrekedtek gyermeki tudásszinten, felnőttként pedig sokszor lehetőségük sincs tájékozódni e kérdésekben.
Szerző

Tudattáborokban formálná a kormány a diákokat egészséges, keresztény nemzettaggá

Publikálás dátuma
2020.02.12. 19:56

Fotó: Shutterstock
Így akarja megnyerni a kormány a 2022-ben először szavazó fiatalok egy részét.
Az egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítése, tudatformálás, a fiatalok lelkének megszólítása – többek között ezen célokkal hozna létre táboroztatási programot a kormány 16-18 éveseknek, írja a Magyar Hang. A kormány a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná a fiatalok megszólítását, az ezzel foglalkozó programot Vándordiák 10 000-re keresztelték, idén indulna, 2022-ig és összesen 4,5 milliárd forint közpénzt áldoznának rá. (A program elnevezésében szereplő szám a bevonni kívánt diákok számát jelöli, azaz fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletének formálására.) A lap szerint a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is részt vesz. A magyarhang.hu úgy tudja, a programot kedden tárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Valószínűleg szerdán került a kormányülés elé. A lap kérdéseivel megkereste az Emmit és a MKI-t. Ez utóbbi szervezetnél jelezték, hogy nem kívánnak élni a nyilatkozás lehetőségével, a minisztériumtól pedig nem érkezett válasz a cikk megjelenéséig. A telefonon elért Demeter Szilárd mindenesetre nem cáfolta, hogy napirenden van a program. A PIM főigazgatójától annyit tudtunk meg, hogy a Vándordiák 10 000 jelenleg döntéselőkészítési fázisban van, őt pedig köti titoktartási kötelezettsége. Egy kormányközeli forrás egyébként azt is elárulta, hogy a Fidesz vezetésében komoly fejtörést okoz, miként lehetne megszólítani és „Fidesz-szavazóvá tenni” azt a körülbelül félmillió fiatalt, akik a jelenlegi kormányzati ciklusban, tehát a 2022-es választásokig érnek szavazókorúvá.
Szerző
Témák
fiatalság tábor
Frissítve: 2020.02.13. 14:04