Előfizetés

Egyetlen nap alatt vonul át egy meleg- és egy hidegfront is a fejünk felett

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lesz szél, zápor, néhol még hózápor is pénteken.
Pénteken kezdetben többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, majd délelőtt északnyugat felől fokozatosan megszűnik a tartós csapadék, felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel, néhol futó zápor, északkeleten hózápor, a Dunántúlon helyenként zivatar előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, főként a Dunántúlon néhol viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 6 és 13 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra az említett térségben, valamint Nyugat- és Kelet-Európa nagy részén gyakran erősen felhős az ég, és elsősorban a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső, az északabbi és keletebbi tájakon havazás is kialakul. Ugyanakkor szárazföldünk középső és déli területeinek időjárását anticiklon alakítja, errefelé a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten, északon fagypont alatt, délen, délnyugaton 13 fok fölött alakul.
Péntek estig a Kárpát-medence fölött egy meleg- majd egy hidegfront is átvonul.

CÖF: közösség elleni uszítás miatt indult nyomozás Niedermüller kijelentése kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:25
Transzparens a polgármester elleni tüntetésen
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány civiljei feljelentést tettek garázdaság miatt is, de úgy látszik, azt hiába.
Nyomozást rendeltek el Niedermüller Péter (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP) erzsébetvárosi polgármester egy januári, az ATV egyik műsorában tett kijelentése miatt - tudatta a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) vezetősége csütörtökön közleményben az MTI-vel. A BRFK arról tájékoztatta a CÖF-CÖKA képviseletében eljáró Lomnici Ügyvédi Irodát, hogy a január 31-én tett feljelentésükben megjelölt
közösség elleni uszítás bűncselekményének megalapozott gyanúja alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatosan.

Egy nappal korábban arról tájékoztatott ugyancsak a CÖF-CÖKA, hogy büntetőfeljelentés-kiegészítést terjesztettek elő garázdaság miatt - úgy látszik, ez a gyanújuk mégsem bizonyult annyira megalapozottnak, hogy nyomozzanak miatta.
Az eset sajátossága, hogy Niedermüller lényegében éppen a kisebbségek védelmében szólalt fel, és mégis pont a kisebbségeket védeni hivatott törvények nevében indult meg ellene az eljárás. A politikus egyébként az ATV január 23-i, A nap híre című adásában tette kijelentéseit, amikkel egyúttal céltáblát is akasztott saját nyakába. Simon András műsorvezető a kormánypárt kommunikációs krízisét vetette fel egyik témaként vendégeinek: ki fog-e még a Fidesz találni egy új ellenségképet. Az erzsébetvárosi polgármester ekkor kezdett monológjába: „… mi marad, hogyha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket… Ugye, felsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom, mik, akkor ottmarad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény… heteroszexuális…” (Ónody-Molnár Dóra: Férfiak.) „… férfiak, igen, meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek, ez az ilyen…” (Tordai Bence: De ők antifeministák.) „… igen, ez a családelképzelés, és ez azért borzalmas, mert hogyha megnézzük, hogy a világon mindenütt, az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze, ebből… mondom csöndesen nektek, és ez a legborzalmasabb, mert ebből a rendszerből mindenki ki van zárva, (…) aki nem fehér, nem keresztény, nem heteroszexuális és nem… hogy mondjam… ugyanazt a… határtalanul unalmas arcot és ruházatot ölti föl, amit negyven éve vagy ötven éve magán hord.”

Dobrev: Az Orbán-kormány nem védi a családon belüli erőszak áldozatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:14

Fotó: Népszava
Visszavágott Varga Juditnak a DK EP-képviselője.
„Demokráciaellenes támadásnak tartja az Európai Parlament az Isztambuli Egyezmény elleni lejárató kampányokat. Nagy többséggel fogadtuk el ezt az állásfoglalást, melyet a Néppárt, a Fidesz pártcsaládja terjesztett elő. A fideszes EP-képviselők természetesen nemmel szavaztak” – közölte Dobrev Klára a Facebook-oldalán. A DK EP-képviselője a bejegyzésben felidézte: Varga Judit igazságügyi miniszter egyszerűen politikai hisztinek nevezte az Isztambuli Egyezményt, annak törvénybe iktatását pedig túlmisztifikáltnak. „Felháborító, hogy az Orbán-kormány láthatóan semmit sem tesz azért, hogy védje a családon belüli erőszak áldozatait. Miközben hetente egy nő életét veszíti párkapcsolati erőszak miatt, a magyar kormány nem ad valódi védelmet az áldozatoknak” – fogalmazott.