Előfizetés

Újabb két évre a DK elnökének választották Gyurcsányt

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A választáson valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott.
A Demokratikus Koalíció (DK) újabb két évre Gyurcsány Ferencet választotta meg a párt elnökének. A DK sajtóirodája az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja, hogy a választáson nem küldöttek vettek részt, hanem valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott. A voksolás elektronikus úton történt, a volt és jelenlegi pártelnök – aki egyedül vállalta a jelöltséget – a szavazatok 97,4 százalékát kapta meg. 

Újabb brutális sérülést okozott a kampányhajrában átadott sashalmi óriáscsúszda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:09

Fotó: bp16.hu
A fideszes polgármester által "fejlesztőjátéknak" is nevezett, 400 milliós játszótér még mindig balesetveszélyes.
"Kislányom mire leért az egyik csúszdán, egy 4-5 cm hosszú, 1,5 cm széles nyílás tátongott a homlokán, egészen a koponyájáig hatolt a mélysége" - idézi a 24.hu egy anyuka levelét, aki a Budapest XVI. kerületében lakók egyik Facebook-csoportjában számolt be a történtekről. A történtek miatt panaszt is tettek a polgármesteri hivatalban. Ennek fényében nagyon úgy tűnik:
a tavalyi önkormányzati választás előtt két nappal átadott csúszdapark még mindig balesetveszélyes.

398 millió forintos kormányzati támogatásból készült az a sashalmi csúszdapark, amit alig, hogy átadott Kovács Péter fideszes polgármester, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint valamint Szatmáry Kristóf, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, máris le kellett zárni, mert sírva repkedtek ki belőle a gyerekek. Volt, akinek a sípcsontja tört el, volt, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba, de kificamodott térd és kitörött fog is szerepel a játszótéri balesetek listáján. Az eszközök TÜV-minősítettek - mentegetőzött akkor az önkormányzat, az idő közben újraválasztott Kovács pedig azzal érvelt, hogy "fejlesztőjátéknak" nevezte a csúszdákat, melyeken a gyerekeknek ki kellene tapasztalnia a biztonságos megállás technikáját.
Másodszor tavaly novemberben adták át a játszóteret, ami még ekkor is balesetveszélyesnek bizonyult.

A rendőrség ugyan októberben nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt, de eddig nincs arról hír, hogy találtak volna felelőst. A 24.hu-nak januárban úgy nyilatkoztak: még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoznak, gyanúsítottat nem hallgattak ki. Beszereztek iratokat, dokumentumokat, és szakértők bevonásával vizsgálják az ügyet.

Orbán memorandumban kéri az Európai Néppárt irányváltását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 17:43

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
A magyar kormányfő a sokszínűség jegyében kér helyet nézeteinek az elnökségben.
Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek. A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé közösségi oldalán – Orbán Viktor előbb azt részletezte, hogy az EPP tagpártjai szerinte kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem sikerülhetett volna a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása. A Néppárt „eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője” volt, amit „bátran, büszkén és sikeresen képviselt” – emlékeztetett a megindult hangvételű felvezetés. Aztán a levél második felével már egy hanyatlás-történetté faragja az EPP elmúlt nyolc évét. Orbán úgy fogalmazott:
„mára minden megváltozott”.

A memorandum szerint az EPP Fidel Castrót és Karl Marxot élteti és a „kereszténydemokrata rajnai” szociális piacgazdaság helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karol fel. A magyar miniszterelnök vádolja továbbá bevándorláspártisággal, központosítással, az állítólagos „gender ideológia” terjesztésével és centrizmussal is a Néppártot. Számon kéri, hogy a balkáni piacok megszerzéséért folyó integráció lelassult, nem halad az állítólagos baliberális média elleni harc sem, végül
a nyilvános dokumentum még azt is a EPP-hez vágja, hogy annak belső vitái a nyilvánosság előtt folynak.

Orbán számszerűsíti is az általa vizionált tragikus züllést: míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni.
A memorandum harmadik része az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát sürgeti, ami szerinte a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt. Helyette – írja politikai ellenlábasáról, Donald Tuskról, a Néppárt elnökéről – olyan elnököt választottak, aki „behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”. A miniszterelnöki memorandum a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP „térjen vissza” a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat támogassák a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett – a sokszínűség jegyében – a „jobboldali kereszténység” képviselői is kapjanak helyet.