Újabb két évre a DK elnökének választották Gyurcsányt

Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A választáson valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott.
A Demokratikus Koalíció (DK) újabb két évre Gyurcsány Ferencet választotta meg a párt elnökének. A DK sajtóirodája az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja, hogy a választáson nem küldöttek vettek részt, hanem valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott. A voksolás elektronikus úton történt, a volt és jelenlegi pártelnök – aki egyedül vállalta a jelöltséget – a szavazatok 97,4 százalékát kapta meg. 
Szerző

Újabb brutális sérülést okozott a kampányhajrában átadott sashalmi óriáscsúszda

Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:09

Fotó: bp16.hu
A fideszes polgármester által "fejlesztőjátéknak" is nevezett, 400 milliós játszótér még mindig balesetveszélyes.
"Kislányom mire leért az egyik csúszdán, egy 4-5 cm hosszú, 1,5 cm széles nyílás tátongott a homlokán, egészen a koponyájáig hatolt a mélysége" - idézi a 24.hu egy anyuka levelét, aki a Budapest XVI. kerületében lakók egyik Facebook-csoportjában számolt be a történtekről. A történtek miatt panaszt is tettek a polgármesteri hivatalban. Ennek fényében nagyon úgy tűnik:
a tavalyi önkormányzati választás előtt két nappal átadott csúszdapark még mindig balesetveszélyes.

398 millió forintos kormányzati támogatásból készült az a sashalmi csúszdapark, amit alig, hogy átadott Kovács Péter fideszes polgármester, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint valamint Szatmáry Kristóf, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, máris le kellett zárni, mert sírva repkedtek ki belőle a gyerekek. Volt, akinek a sípcsontja tört el, volt, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba, de kificamodott térd és kitörött fog is szerepel a játszótéri balesetek listáján. Az eszközök TÜV-minősítettek - mentegetőzött akkor az önkormányzat, az idő közben újraválasztott Kovács pedig azzal érvelt, hogy "fejlesztőjátéknak" nevezte a csúszdákat, melyeken a gyerekeknek ki kellene tapasztalnia a biztonságos megállás technikáját.
Másodszor tavaly novemberben adták át a játszóteret, ami még ekkor is balesetveszélyesnek bizonyult.

A rendőrség ugyan októberben nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt, de eddig nincs arról hír, hogy találtak volna felelőst. A 24.hu-nak januárban úgy nyilatkoztak: még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoznak, gyanúsítottat nem hallgattak ki. Beszereztek iratokat, dokumentumokat, és szakértők bevonásával vizsgálják az ügyet.
Szerző
Frissítve: 2020.02.18. 18:13

Orbán memorandumban kéri az Európai Néppárt irányváltását

Publikálás dátuma
2020.02.18. 17:43

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
A magyar kormányfő a sokszínűség jegyében kér helyet nézeteinek az elnökségben.
Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek. A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé közösségi oldalán – Orbán Viktor előbb azt részletezte, hogy az EPP tagpártjai szerinte kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem sikerülhetett volna a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása. A Néppárt „eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője” volt, amit „bátran, büszkén és sikeresen képviselt” – emlékeztetett a megindult hangvételű felvezetés. Aztán a levél második felével már egy hanyatlás-történetté faragja az EPP elmúlt nyolc évét. Orbán úgy fogalmazott:
„mára minden megváltozott”.

A memorandum szerint az EPP Fidel Castrót és Karl Marxot élteti és a „kereszténydemokrata rajnai” szociális piacgazdaság helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karol fel. A magyar miniszterelnök vádolja továbbá bevándorláspártisággal, központosítással, az állítólagos „gender ideológia” terjesztésével és centrizmussal is a Néppártot. Számon kéri, hogy a balkáni piacok megszerzéséért folyó integráció lelassult, nem halad az állítólagos baliberális média elleni harc sem, végül
a nyilvános dokumentum még azt is a EPP-hez vágja, hogy annak belső vitái a nyilvánosság előtt folynak.

Orbán számszerűsíti is az általa vizionált tragikus züllést: míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni.
A memorandum harmadik része az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát sürgeti, ami szerinte a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt. Helyette – írja politikai ellenlábasáról, Donald Tuskról, a Néppárt elnökéről – olyan elnököt választottak, aki „behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”. A miniszterelnöki memorandum a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP „térjen vissza” a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat támogassák a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett – a sokszínűség jegyében – a „jobboldali kereszténység” képviselői is kapjanak helyet.
Szerző