Karácsony Gergely: A nagyvárosok lehetnek a hídfőállások

Publikálás dátuma
2020.02.27. 21:15
Korábbi felvétel
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Külső forrásokat és támogatókat keres a városvezetés.
„Nekünk Budapesten létkérdés, hogy be tudjunk vonni a város finanszírozásába külső forrásokat. Budapest az ország GDP-jének közel 40 százalékát termeli meg. Ennyit tesznek a közösbe a budapestiek. De az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetünk mi budapestiek. Ez az arány Berlinben több mint 22 százalék, Bécsben több mint 15, Varsóban, Prágában is 7 százaléknál több. A régióban is Budapest a sereghajtó: vagyis itt von el a kormány a legtöbbet abból, amit a fővárosban élők megtermelnek. Ilyen tehát az örökség, ami jól leírható úgy is: a kormány évről-évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához. Annyi változott csak az október választás eredményei után, hogy most már az ujjuk is a ravaszon van” – mutatta be Budapest és a kormány viszonyát a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek, illetve a Budapesten is működő nemzetközi nagy vállalatok és szervezetek képviselőinek Karácsony Gergely főpolgármester az ellenzéki városvezetés első városdiplomáciai rendezvényén ma este.      Az eseményt a Budapesti Történeti Múzeumban tartották a Budai Várban mintegy 200 vendég részvételével. A nagykövetek mellett sok más mellett ott volt Martin József a Transparency International vezetője, Kádár Tamás a Sziget Fesztivált rendező cég ügyvezetője, Mészáros Antónia az Unicef igazgatója vagy éppen Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezetője. A főpolgármester kollégáit, a főváros új vezetését, városdiplomáciával foglalkozó szakembereit is bemutatta a megjelenteknek.      A városdiplomáciai rendezvény tulajdonképpen nem teljesen új találmány, hiszen Tarlós István is meghívta a nagyköveteket minden évben egy találkozóra, de az új városvezetés most jócskán kinyitotta a meghívotti kört. Karácsony Gergely nem is titkolta a meglehetősen célt: „Európában és a világban sok nagyváros találja magát hasonló helyzetben, mint mi. Ami egy progresszív városvezetés és egy nacionalista, illiberális kormány együttéléséből fakad. Én abban hiszek, hogy a nagyvárosok lehetnek azok a hídfőállások, ahonnan kiindulva a demokrácia jelenkori válságfolyamatait vissza lehet fordítani.Hiszem, hogy ez az ambíció nem túlzás ma. Mert nem vagyok egyedül ezzel a hitemmel. Közösen vallott értékeink alapján írhattam alá Pozsony, Prága és Varsó főpolgármesterével közösen a Pact of Free Cities-t. Ezt az együttműködést pártsemleges, értékalapú, populizmus-ellenes városi koalícióként szeretnénk működtetni. A Pact terveink szerint akár Isztambultól Londonon és Chicagon át Buenos Airesig foghatja össze a hasonlóan gondolkodó városvezetőket. Ezen cél érdekében, és azért, hogy Budapest - különösen a CEU elűzése után - továbbra is teret adhasson az ország és a világ nagy problémáiról való gondolkodásnak, 2021-től Budapest Forum munkanéven nagyszabású nemzetközi konferenciát is tervezünk. Hazai és nemzetközi partnerekkel együttműködésben, vezető gondolkodók Budapestre hozatalával.”  
Szerző

Tóth Bertalan: Hibát követ el, aki lebecsüli az MSZP-t

Publikálás dátuma
2020.02.27. 21:06

Fotó: Tóth Bertalan Facebook-oldala
Az országjárás megmutatta, hogy az MSZP az ellenzéki oldal legnagyobb, élő hálózattal rendelkező pártja – jelentette ki a pártelnök.

A kívülálló azt gondolná, hogy az MSZP nem a legszebb napjait éli. Az utóbbi időben egymást érték a kilépések, átlépések és kizárások. A Medián csütörtökön publikált felmérése szerint komoly válság mutatkozik a párt támogatottságában, amely tartósan romló tendenciát követve a teljes szavazókorú népességben 5 százalékra, a választani tudó „biztos szavazók” körében is alig 6 százalékra süllyedt. Pesszimizmusnak azonban nyomát sem érzékeltük csütörtökön kora este a Dürer Rendezvényházban, ahol a szocialisták országjárásuk záró eseményét tartották. Tóth Bertalan pártelnök más felmérésekre alapozva arról beszélt, hogy az MSZP és a Párbeszéd szövetsége tavaly ősz óta együttesen csaknem 100 ezer szavazóval tudta növelni a táborát.
Az országjárás során az MSZP-s politikusok közel száz településen jártak, több ezer párttaggal és aktivistákkal találkoztak. Hibát követ el – állapította meg Tóth Bertalan –, aki lebecsüli a szocialisták erejét: „nagyvárosi szinten az MSZP a legerősebb ellenzéki párt”.
A pártelnök részletesen ismertette azt a kongresszusra készülő stratégiát, amelynek alappillére a jogbiztonság és a demokrácia, az esélyegyenlőség megteremtése és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése, a környezettudatosság és a környezetvédelem.
Az önkormányzati választások megmutatták, hogy a Fideszt le lehet győzni, de – tette hozzá – nem dőlhetünk hátra. Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy a 2022-es parlamenti választáson az egyéni körzetekben egy közös ellenzéki jelölt kell, valamint egy közös ellenzéki lista és egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.
Ha a pártelnök nem is, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök szóba hozta, hogy a közelmúltban két kerületi szocialista polgármester átigazolt a Demokratikus Koalícióhoz. Elmondása szerint az önkormányzati választásokkor remény költözött a szavazók szívébe, az ellenzéki pártok között is bizalom alakult ki. Ez a bizalom azonban törékeny, amit a polgármesteri átlépések gyengítenek. A DK-ra utalva Kunhalmi közölte: az a párt, amely így akarja növelni saját támogatottságát, akadályozza a kormányváltást.
Szerző

Öltözzünk melegen, viharos szél, eső és havazás is jöhet pénteken

Publikálás dátuma
2020.02.27. 20:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Dunántúlon 100 kilométer/órás széllökések várhatóak, a hegyvidéki tájakon öt centiméternél vastagabb hóréteg is kialakulhat.
Többfelé viharos szél, zivatar, néhol havazás miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntekre. A viharos szél veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megyére. Baranya, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az OMSZ  Magyar Távirati Irodának elküldött prognózisa szerint csütörtök este a Kisalföldön néhol már óránkénti 70 kilométer körüli széllökések lehetnek. A péntek reggeli óráktól egyre nagyobb területen lesz viharos a szél. A Dunántúlon és a középső országrészben 80-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak. Estére megszűnnek a viharos lökések. Kitértek arra is, hogy péntekre virradóra egyre többfelé várható csapadék, az Északi-középhegység és az Alföld északi felén jobbára havazás (tapadó hó) formájában. Öt centiméter feletti hórétegre a hegyvidéki tájakon lehet számítani. A Dunántúlon és a Dél-Alföldön néhol zivatar is kialakulhat, amelyhez szintén társulhat 80 kilométer/órát meghaladó szélroham. A havazás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Zivatarveszély miatt pedig Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki ugyancsak elsőfokú jelzést.
Szerző