Előfizetés

Maszkokkal és fertőtlenítővel venné elejét a koronavírus terjedésének a MÁV

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 18:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A szakszervezet viszont erősen kifogásolhatónak tartja a takarítócég munkáját, és aggódik, hogy a többletfeladattal sem bírnak majd.
A MÁV-Start 1600 darab egészségügyi egységcsomagot osztott ki a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és az utaskísérő személyzetnek - közölte vasúttársaság hétfőn. A csomagok - melyeket nagyjából 500 vasutas kap - orvosi szájmaszkot, kézfertőtlenítő gélt, fertőtlenítő hatású kendőt, gumikesztyűt tartalmaznak, kiszállításuk pénteken megtörtént. Az érintett munkaköröket szakemberek bevonásával határozták meg.
A közlemény szerint a MÁV-Start jegyvizsgálói eddig is kaptak kézfertőtlenítőt. A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen "általános gyakorlata szerint" naponta többször végeztet tisztítást, ennek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, a mosdókat és a vécéket. A kocsik tisztítására fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatokon a folyékonyszappan-adagolókat fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel. Tudatták azt is, hogy a vasutasok - kiemelten a nemzetközi vonatokon szolgálók - tájékoztatást kaptak a koronavírusról, a terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés és a tisztítás, takarítás módjáról, a szájmaszk használatáról. A hét második felében olyan plakátok is kikerülnek, amik az utasokat tanítják majd kezet mosni.

Fertőtlenítő maszatolás

Jól hangzik, hogy a MÁV és a VOLÁNBUSZ is soron kívüli takarításokat és fertőtlenítést rendelt el a járatain, de a közlekedési cégek dolgozói szerint ez a gyakorlatban nem jelent valódi védelmet. Mindkét közszolgáltatást végző cég közleményt adott ki, hogy a koronavírus elleni védekezésért felelős egészségügyi hatóságok javaslatai alapján szükség szerint akár naponta többször is fertőtlenítenek, de például Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke szerint
a szerelvények takarítását végző magánvállalkozások eleve erősen kifogásolható munkát végeznek. Kérdéses tehát, hogy mi várható tőlük egy pluszfeladat teljesítésekor, amikor a kilincseket, fogantyúkat, a WC-ket és mosdókat kellene fertőtleníteni.

A szakszervezet munkavédelmi szakértői ráadásul erősebb szerek használatát javasolták, de a felvetéssel a vasúttársaság nem foglalkozott.
A vasutasoknál valamivel jobbak a távolsági járatokon dolgozó sofőrök tapasztalatai: van, ahol valóban megjelentek napközben takarítók és fertőtlenítővel áttöröltek mindent, de több helyen csak „maszatoltak”, a fertőtlenítés után fekete lett a tesztelő papírzsebkendő. Mások azonban azt jelezték: a megszokott módon csak maguk söpörték fel a buszok padlóját. G.E.

Felhős, de meleg lesz a kedd, 19 fok is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.02. 17:46

Fotó: Shutterstock
Kedd estig a Kárpát-medence fölött egy peremciklon vonul át, éjszakától többfelé valószínű csapadék.
Hétfő éjjel tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felétől szórványosan, nagyobb eséllyel északnyugaton, északon alakulhat ki eső, záporeső. Kedden többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délkeleti, kedden a Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között valószínű, de északkeleten néhol hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 10 és 16 fok között valószínű, de délkeleten, keleten 17-19 fok is lehet.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött nagy kiterjedésű ciklon örvénylik. Ennek déli és keleti oldalán peremciklonok alakulnak ki, és vonulnak nyugatról kelet felé. Hatásukra többfelé gyakran erősen felhős az ég, csak peremciklonok között süt ki hosszabb-rövidebb időre a nap, és a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul. Anticiklonális hatások csak keleten, délkeleten érvényesülnek, arrafelé kevesebb a felhő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Kedd estig a Kárpát-medence fölött is átvonul egy peremciklon, éjszakától többfelé valószínű csapadék.

„Nihilizmus, populizmus és belső leszámolás” – Bana Tibor is elhagyta a Jobbikot

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.02. 17:02
Bana Tibor
Fotó: Bana Tibor Facebook oldala
Közösségi oldalán jelentette be Bana Tibor, hogy kilép a Jobbikból: független parlamenti képviselőként folytatja.
Mindig a mérsékelt vonalat képviseltem a Jobbikon belül – írta Bana Tibor. Közlése szerint azt szerette volna, ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett „nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számomra teljességgel vállalhatatlan”. Bana Tibor a továbbiakban független országgyűlési képviselőként kíván dolgozni a Vas megyeiekért, a „remélt 2022-es győzelmet jelentő ellenzéki együttműködéshez pedig minden erőmmel igyekszem hozzájárulni”. A parlamenti frakció tagjai közül nemrég Bencsik János jelentette be, hogy elhagyja a Jobbikot. Többek között a belső ellenzékhez sorolt volt országgyűlési képviselő, Szávay István is kilépett.

A Jobbik elnöksége tudomásul vette a döntést

"A Jobbik elnöksége tudomásul vette a döntést. Többször elmondtuk már, hogy jól tudjuk, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani" - írta megkeresésünkre a Jobbik. "Mindezek ellenére a legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint a Jobbik Jakab Péter vezetésével már mérhető módon tudta növelni támogatottságát. Az irány és cél ugyanaz, amit Jakab Péter is meghirdetett kongresszusi beszédében: 2022-ben megszabadítjuk Magyarországot és a magyar népet az Orbán-rezsimtől."