Biden a szuperkedd győztese, megállította Sanders menetelését

Publikálás dátuma
2020.03.04. 08:31
Joe Biden
Fotó: Image Press Agency / Image Press Agency/NurPhoto
Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden megtartott előválasztásokon alaposan befékezte Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését a Demokrata Párt elnökjelöltsége felé.
A szuperkedden 14 tagállamban - Alabama, Arkansas, Colorado, Észak-Karolina, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont és Virginia - és egy tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartottak előválasztásokat. Annak ellenére, hogy sok államban volt mostoha az időjárás, sokan mentek el voksolni. Tennessee fővárosában, Nashville-ben, ahol keddre virradóra halálos áldozatokat is követelő tornádók pusztítottak, három órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását. A keddi előválasztások fontosak voltak, hiszen a nyári elnökjelölt-állító konvenciókra sok delegátust küldő és nagy lélekszámú tagállamokban járultak az urnákhoz. Mindkét párt hívei választottak, de mivel a Republikánus Pártban Donald Trumpnak lényegében nincs vetélytársa, a politikusok és az elemzők egyaránt a demokratákra figyeltek. Az előzetes elemzések Joe Biden és Bernie Sanders párharcát jelezték előre, és ez így is történt. Biden tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött: Virginiában, Észak-Karolinában, Alabamában, Tennessee-ben, Arkansas-ban, Oklahomában, Minnesotában, sőt, még az északkeleti Massachusettsben is. A volt alelnök győzelme földcsuszamlásszerű volt Virginiában, Észak-Karolinában és Alabamában, ahol nagyrészt a viszonylag nagy lélekszámú afroamerikai közösségek támogatására is számíthatott. Elemzők körében meglepetést keltett, hogy Elizabeth Warren massachusettsi szenátor nem hogy győzni nem tudott, de csupán a harmadik helyre szorult saját államában. Sanders a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb, 415 delegátust küldő államban, Kaliforniában hódította meg a választókat. Az este folyamán sokáig úgy tűnt, hogy a szintén sok, 228 delegátust a konvencióra küldő Texasban is a magát szociáldemokratának valló Sanders nyerte el a választók bizalmát, de éjjel fordult a kocka Biden javára.
"Néhány nappal ezelőtt a sajtó és a megmondóemberek még azt hangoztatták, hogy a kampányomnak vége. De nagyon is él!" - jelentette ki Biden a kaliforniai Los Angelesben berendezett eredményváró központban. Győzelmi beszédében a volt alelnök elsősorban Donald Trump amerikai elnököt támadta. Sanders Vermontban várta az eredményeket, és győzelmet ígért híveinek, vagyis azt, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. A szuperkedd nagy vesztesének az amerikai kommentátorok a New York-i milliárdost, Michael Bloomberget tartják. Bloomberg lényegében kedden lépett be a választási küzdelembe, a korábbi előválasztásokon ugyanis nem vett részt. Egyedül a 11 delegátust adó Amerikai Szamoán, az Egyesült Államok tengerentúli területén került ki győztesen a versengésből. Második helyen az Amerikai Szamoán született, de hawaii képviselőnő, Tulsi Gabbard végzett, így Bloombergnek vele kell osztoznia a delegátusokon. Ráadásul a tengerentúli terület lakóinak voksaira az őszi választásokon nem számíthat: Amerikai Szamoa ugyanis bár küld delegátusokat a konvencióra, lakosai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban Washingtonban. Donna Brazile demokrata párti stratéga és kampányszakértő - aki 2011 és 2016 között a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) elnöke volt, úgy kommentálta a saját vagyonából eddig mintegy félmilliárd dollárt kampányra költő Bloomberg szereplését: a milliárdosnak nagyon sok anyagi forrása van a kampányra, de nagyon kevés oka arra, hogy továbbra is kampányoljon az elnökjelöltségért. Donald Trump a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam - például Virginia -, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki adták a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyen nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett. Trump kedd éjjel minden egyes tagállamnak külön mondott köszönetet a támogatásért a Twitteren. A szuperkedd végleges eredményei későbbre várhatók.
Szerző

Nicolás Maduro: Szüljetek! Szüljetek!

Publikálás dátuma
2020.03.04. 07:36
Nicolas Maduro
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
A gazdasági válság sújtotta Venezuela elnöke több gyermek vállalására sürgette a nőket.
Nicolás Maduro venezuelai elnök több gyermek vállalására sürgette a venezuelai nőket kedden egy caracasi rendezvényen, amelyet az állami televízióban közvetítettek.
- Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!

- hangoztatta Maduro.

Egyben felszólította a nőket, hogy vegyenek rész a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án tervezett felvonuláson. Venezuela jelenleg történetének talán legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával küzd. Az évtized közepén még 30 millió lakosú latin-amerikai államot becslések szerint már 4,5 millió venezuelai hagyta el a jobb élet reményében, 80 százalékuk a térség más országaiban keresett menedéket. Egyes előrejelzések szerint a venezuelai menekültek száma 2020-ban 6,5 millióra gyarapodhat.
Szerző

Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Kínában

Publikálás dátuma
2020.03.04. 06:52

Fotó: SUMY SADURNI / AFP
Tovább csökkent az új típusú koronavírus új fertőzötteinek napi száma Kínában, miközben Dél-Koreában több mint négyszer annyi új beteget diagnosztizáltak egy nap alatt, mint a járvány kiindulópontján.
Kedd éjfélig 119 új pácienst regisztráltak Kína szárazföldi területén, vagyis az új esetek száma tovább mérséklődött a kedden közölt 125-ről, amely ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni. Szintén kedd éjfélig újabb 38 halálozásról számoltak be, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma 2981-re nőtt a szárazföldi Kínában. A Kínában eddig diagnosztizált 80 270 fertőzött közül csaknem 50 ezren már meggyógyultak. A még kezelés alatt álló, több mint 27 ezer páciens közül 6416 állapota súlyos. Országszerte további 520 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a vírusfertőzés gyanúja miatt. Az új fertőzöttek közül 114-et diagnosztizáltak a közép-kínai Vuhan városában, ahol a vírus tavaly decemberben elsőként terjedni kezdett. Miközben a járvány Kínában napról napra mérséklődik, a dél-koreai egészségügyi hatóságok szerdán újabb 516 esetről számoltak be. A fertőzöttek száma ezzel Dél-Koreában 5328-ra emelkedett, ami Kínán kívül a legmagasabb adat. A betegség eddig 32 ember életét követelte Dél-Koreában. Mun Dzse In elnök a betegség terjedése miatt lemondta a március közepére tervezett útját az Egyesült Arab Emírségekbe, Egyiptomba és Törökországba - közölte a dél-koreai államfő hivatala. Olaszországban sem csillapodik a járvány, a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. Kedd estig 79 áldozatot szedett a vírus. A negyedik legfertőzöttebb ország a világon Irán, ahol 2336 betegről tudnak, közülük (keddi adatok szerint) 77-en már meg is haltak a koronavírus miatt. A fertőzöttek között van 23 parlamenti képviselő, az áldozatok közül egy pedig a kormány tagja.      A WHO hivatalos adatai szerint egyébként keddig világszerte több mint 92 ezren fertőződtek meg 77 országban és területen, a halottak száma több mint 3100.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.04. 07:32