Megszenvedjük a tavaszi változékonyságot

Publikálás dátuma
2020.03.06. 14:00

Fotó: Pexels
Csúnya, borongós idő, kettősfronti hatás garantálja, hogy a következő napokat sem ússzuk meg fejfájás és egyéb, időjárásra fogható panaszok nélkül.
A pénteki kettősfront csapadékot és némi lehűlést hoz, szombaton lassan kezd csak javulni az idő, de aztán vasárnaptól kellemesebb napokra van kilátás, nagyobb csapadék már nem várható. A hőmérséklet végig az ilyenkor szokásos átlag körül alakul, és reggelente is csak a szélvédett tájakon lehetnek fagyok – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán
A kettősfront következtében a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is humánmeteorológiai panaszaik lehetnek. A magyar lakosság 78 százalékát valamilyen mértékben érinti az időjárás-érzékenység, így a nagy többség egész nap fejfájást, migrént, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot tapasztalhat a légkörben zajló változások miatt. A keringési rendszer rendellenességeivel élőket és a szívbetegeket is megterheli az időszak. Az északon élők némileg kipihentebben ébredhetnek, de napközben náluk is figyelmetlenség és koncentrálásbeli zavarok alakulhatnak ki.
A pénteki kettősfront hatása még szombaton is érzékelhető lesz. Az érzékenyek körében megmarad a fejfájás, migrén és rosszullét jelentkezhet, az arra hajlamosaknak pedig a vérnyomásuk is ingadozhat. A hőérzetet a szél és a csapadék is rontja, a komfortérzet vasárnaptól javulhat. A fényszegény időszakok lehangoltságot és rosszkedvet okozhatnak, fogy az energia, gyakori a fáradékonyság. Ez a teljesítőképességet is jelentősen rontó tavaszi fáradtság és az időjárás akár együttes hatása is lehet. 
A tartós igénybevételek, gyakori frontátvonulások következtében a szervezet hamar kimerül és legyengül, így fogékonyabbá válik a járványokkal szemben. Fontos az immunrendszer erősítése: a sok vitamin és a kímélő ételek fogyasztása mellett sok folyadék: ásványvíz, levesek, teák fogyasztása ajánlott, valamint a gyakori és alapos kézmosás is erősen javasolt.
A mozgalmas időjárás hatására kitisztult a levegő, így a pollenek nem okoznak markáns tüneteket. A közlekedést nehezítheti a csapadék: nedves, csúszós lehet az útburkolat, megnövekszik a féktávolság. A koncentrálási problémák és a türelmetlenség és a reflexek tompulása következtében is növekszik a balesetveszély – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző

Pánikolás helyett így ajánlott megelőzni a fertőzéseket (videó)

Publikálás dátuma
2020.03.05. 16:16

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance / AFP
Az eddigi ismeretek szerint a fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedőkre jelent fokozott veszélyt, nem árt azonban tisztában lenni a megelőzési lehetőségekkel.
A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt koronavírus-fertőzések halálozási aránya 2,3 százalék. A WHO keddi bejelentése szerint ez ennél már magasabb: a bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal. A 80 év feletti korosztály esetében magas, 14,8 százalékos a halálozási arány, a szív- és érrendszeri, cukor-, krónikus légúti és magasvérnyomás betegséggel élők esetében is fokozott a kockázat. A 9 év alatti gyerekek körében viszont egyáltalán nem fordult elő haláleset, a szülők többsége ennek ellenére aggódik, annál is inkább, mert a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések – mondta Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1 százaléka érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1 százalék a 10 és 19 év közötti betegek aránya. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, és ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 
A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.

Tanuljunk meg kezet mosni!

Az eddigiek alapján úgy tűnik, az új kórokozó gyorsan terjed, ezért a szakemberek óvatosságra intenek és a megelőzésére figyelmeztetnek, annál is inkább, mert még javában tombol az éves influenzajárvány is. A WHO ajánlásában első helyen szerepel az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik ezt elnagyolni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, elegendő ideig, legalább 20-30 másodpercig tartóan és a teljes kézfelületet érintve alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal végezzük.
A fertőzések megelőzése érdekében fontos, hogy amennyire lehetséges, kerüljük a száj, a szem és az orr érintését. Csökkentsük a testi kontaktust, a kézfogást, a puszit, de a köhögő, tüsszentő emberekkel is tartsunk több lépés távolságot, ha pedig nekünk kell, használjunk zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a behajlított karunkat tegyük a szánk elé, a könyökhajlatba hapcizzunk. A használt zsebkendőt dobjuk lezárható fedelű szemetesbe. A megelőzésben és a megbetegedések könnyebb átvészelésében segít az immunrendszer megerősítése, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, a stressz minimalizálásával és elegendő pihenéssel lehet elérni.
Maszk viselése akkor javasolt, ha megfázásos vagy influenzaszerű panaszaink vannak. Nátha, arcüreggyulladás esetén a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, az orrüregek átöblítése gyorsítja a felépülést, és allergiaszezonban is érdemes használni, mert megszabadít az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a koronavírus elleni védekezést segítené az orrmosó használata – tette hozzá a szakorvos.
Sok félinformáció, téves hír él a köztudatban a koronavírussal kapcsolatban, és mivel ezek a gyerekekhez is eljutnak, fontos, hogy életkornak megfelelően tájékoztassuk őket is. Célszerű a hangsúlyt a megelőzés lépéseire, a higiéniás szabályok ismertetésére, a kézmosás és orrfújás helyes technikájának elsajátítására helyezni. 

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

A koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap. Az eddigi ismeretek szerint a koronavírus a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny az UV-re, ezért a szakemberek remélik, hogy az egyre melegedő időjárás miatt lassul a terjedése.
A koronavírus okozta megbetegedés az esetek nagy százalékában enyhe tünetekkel jár; láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhet. Ritkább, hogy súlyos tüdőgyulladás, heveny légzési elégtelenség, vagy szepszis (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenség alakul ki. A vírus ellen nincs gyógyszer, nem használ az antibiotikum, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak a védőoltás kifejlesztésén. A betegség tünetei kezdetben hasonlítanak a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza jeleihez. Ha hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot, köhögés és nehézlégzés jelentkezik, hívjuk a háziorvost. Mint megírtuk, az alapos kikérdezés után, ha indokolt, mentőt kell hívni. A gyanús betegeket a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, és elkülönítik. A levett torokváladék-mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába küldik, ha igazolódik a koronavírus fertőzés, a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórházba.
 A koronavírussal kapcsolatos friss információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs honlapján kaphatunk. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakat a nap 24 órájában lehet hívni. 
Dér Péter gyógyszerész, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár Facebook-oldalán megosztott egy, a fontos tudnivalókat tartalmazó ábrát.
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Epidemiológiai Tanszéke videón mutatja be a helyes kézmosás lépéseit és a kézfertőtlenítő folyadék használatát.
Szerző

Ördögi körbe taszítja a megbélyegzés a túlsúlyosokat

Publikálás dátuma
2020.03.04. 18:59

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A stigmák rosszul hatnak a lelki egészségre, ami egészségtelen táplálkozáshoz és a fizikai aktivitás mellőzéséhez vezet.
A túlsúlyosok megbélyegzése ellen emelt szót egy nemzetközi szakértői bizottság az elhízás szerdai világnapjához kapcsolódóan. A túlsúlyosokat gyakran bélyegzik lustának és fegyelmezetlennek, ami hátrányosan érinti az egészségügyi ellátáshoz és az információkhoz való hozzáférésüket is – írta a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál. Az egészségügyi ellátást nyújtók között is elterjedt az elhízottakkal szembeni előítélet, ami negatívan befolyásolja az ellátásukat.
A Nature Medicine című szaklap aktuális számában megjelent írásukban a King's College London professzora, Francesco Rubino vezette kutatócsoport egy nemzetközi egyetértési nyilatkozatot vázolt fel a testsúllyal kapcsolatos megbélyegzés eltöréséről.  A nyilatkozatot nemzetközi konferencián dolgozták ki, amelyen számos szakmai társaság - többek között az Elhízáskutató Világszövetség, az Amerikai Diabétesz Társaság, a Brit Diabétesz Társaság - szervezett.
Több kutatás eredményei mutatták, hogy minél több a felesleges kiló, annál erőteljesebb a megtapasztalt diszkrimináció is. Ez egyébként gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. 
Az elhízott gyerekek és fiatalok gyakran élnek meg lelki és fizikai terrort, amelynek súlyos pszichés következményei lehetnek.

A túlsúlyból és elhízásból eredő egészségügyi kockázatokhoz hozzáadódnak a stigmák okozta rizikók is. Ezt megsínyli a lelki egészség, ami ismét egészségtelen táplálkozáshoz és a fizikai aktivitás mellőzéséhez vezet, ezzel kialakul az ördögi kör. Különösen az táplálja az előítéleteket, ahogyan a média ábrázolja a túlsúlyosokat – állapította meg a grémium. A szakértők felhívását több mint száz szervezet, intézet, társaság és szaklap írta alá.
Az egyik széles körben elterjedt vélemény szerint "csak akaraterő kérdése a túlsúlytól való megszabadulás". Ezért az elhízott emberekről azt feltételezik, hogy nincs önkontrolljuk és önfegyelmük. Ez azonban nem felel meg a tudomány mai állásának: a súlyszabályozás eszerint nem pusztán akarat kérdése, hanem függ a biológiai, genetikai és környezeti tényezőktől is.
Az elhízás világnapját idén helyezték át október 11-ről március 4-re.
Szerző