Szögesdrót, kutyák, vízágyúk: Orbán és Trump elégedetten hátradőlhet

Publikálás dátuma
2020.03.09. 07:12

A földrészen mára Európában már alapvetően mások a viszonyok, és valószínűleg egyetlen állam sem nyitja ki a határait.
Az EU-ban már Donald Trump és Orbán Viktor az irányadó, ennek megfelelően a szögesdrót mögött kutyák, vízágyúk, és fegyverek várják a menekülteket a görög-török határon, írja a The Times. Ráadásul Ursula von der Leyen EB-elnök a múlt héten dicsérte, hogy Görögország Európa védőpajzsaként lép fel az új migránshullámban. Egyben 350 milliós segítséget ígért Athénnak a határvédelemre. Vagyis elfogadta azt, amiért a magyar miniszterelnököt öt éve még éles támadások érték, amiért kerítést emelt, hogy megállítsa a Németországba tartó menedékkérőket. Ráadásul Írország támogatja ezeket a lépéseket, és valószínűleg sok ír is, ami védhető, de akkor be kell ismerni, hogy Trumphoz hasonlóan falat akarunk. Ezt az egyik vezető ír kommentátor írta, hozzátéve, hogy ha nem volna koronavírus, akkor ez lenne napjainkban a vezető sztori. A földrészen mára már mások a viszonyok, mint 2015-ben, és nem lehet várni, hogy a németek vagy mások ezúttal kinyitják a határokat. De azért Dublin tehetne többet is, de nem úgy, hogy ezek az emberek átvágnak az egész földrészen, amíg eljutnak odáig, hanem hogy repülőgépen a területére szállítja őket a táborokból. Ám Írországnak és az uniónak is rá kell jönnie: már nincs abban a helyzetben, hogy kioktassa az olyanokat, mint az amerikai elnök, aki fallal akarja feltartóztatni a menekülthullámot az USA déli határán.

Majdnem tízszeres túlzsúfoltság

 Az uniónak mielőbb vissza kell állítania a jogot és rendet a görög-török határon, ami azt jelenti: ne a biztonsági erők döntsék el a dolgokat könnygázzal, hanem hivatalnokok mondják ki jogállami normák alapján, ki jogosult a menedékre, gigyelmeztet a Süddeutsche Zeitung. És hogy az eljárás gyors legyen, ne pedig évekig tartson, amint az manapság oly sokszor előfordul. Aki pedig védelemre szorul, azt ki kell hozni a mocskos görög táboroktól és el kell osztani a tagállamok között. Ha pedig a magyar és a lengyel kormány nem hajlandó vállalni a tagsággal együtt járó kötelezettségeket, akkor a többieknek a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni rájuk. Azon kívül nem szabad, hogy az EU hagyja magát megosztani Erdogan cinikus zsarolási kísérletétől, mert a közös határ mellett a közös értékeket is meg kell óvni. Ha az európaiak képesek felnőni ehhez a hatalmas feladathoz, csak akkor mondhatják, hogy megtanulták 2015 leckéjét. A török elnök persze pontosan tudja, amit az autokraták, hogy ti. hol van a nyugati társadalmak érzékeny pontja. Propagandistái számára ajándék minden könnygázgránát, amelyet a görög határőrök kilőnek. A brutalitás bizonyság a szemében, hogy ha komolyra fordul a dolog, az EU nem is veszi olyan komolyan az emberi jogokat. Vagyis nem tarthat másoknak erkölcsi prédikációt. Leszboszon ma 19 ezren vegetálnak az alig kétezer ember számára létesített táborban. A helyzet közvetlenül ered abból, hogy az európai menedékpolitika fejetlen és hiányzik belőle a szolidaritás. A görög kormány egyre jobban kétségbe van esve, miközben sokan öt éve várják, hogy eldőljön a sorsuk. És pontosan itt van szükség segítségre más tagállamok részéről.
Szerző
Témák
Szabad szemmel

Karanténban van a portugál elnök koronavírus-gyanú miatt

Publikálás dátuma
2020.03.08. 20:54
Marcelo Roberto Sousa
Fotó: DPI / NurPhoto
Sousa olyan gyerekekkel került közvetlen kapcsolatba, akiknek az iskolájában azóta kimutatták az új típusú koronavírus megjelenését
A portugál köztársasági elnök bejelentette vasárnap, hogy karanténba helyezi magát, és elhalasztja a következő két héten esedékes találkozóit, mert múlt kedden olyan gyerekekkel került közvetlen kapcsolatba, akiknek az iskolájában azóta kimutatták az új típusú koronavírus megjelenését. Marcelo Roberto Sousa az államfői rezidencián fogja tölteni ezeket a napokat, és az elnökségi hivatal közlése szerint elhatározásával példát akar mutatni a lakosságnak.
Az elnök a rezidenciáról fogja ellátni a teendőit, csak a vendégek fogadását és a betervezett utazásait mondja le.

Sousa egy kulturális rendezvényen találkozott a tanulókkal, akiknek az Idaes faluban lévő iskoláját azóta bezárták a járvány miatt. A politikus 71 éves, vagyis abba a korcsoportba tartozik, amelyet fokozottan fenyeget a koronavírus.
A portugál kormány szombat este bejelentette, hogy az ország északi részén betiltják a látogatásokat a kórházakban, idősotthonokban és börtönökben. Azért ott, mert az eddig észlelt 25 fertőzésből 20-at ott diagnosztizáltak.

Testőreivel együtt lőttek agyon egy politikust Kabulban

Publikálás dátuma
2020.03.08. 18:53
A kép illusztráció.
Fotó: MUSTAFA OZER / AFP
Két nappal korábban terroristák 32 embert öltek meg. A vasárnapi merényletet még senki sem vállalta magára.
Megölték Kabulban vasárnap a közép-afganisztáni Logar tartomány tanácsának egyik tagját, valamint két testőrét - közölték afgán rendőrségi források. Az Ariana News nevű afgán hírportál szerint a lövöldözésnek egy sebesültje is van. A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz újságíróknak azt mondta,
a támadás oka ismeretlen, egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget a lövöldözésért.

Mindössze két nap telt el a legutóbbi kabuli merénylet óta - emlékeztet a hír kapcsán a Reuters. Pénteken a '90-es években a tálibok által meggyilkolt politikus, Abdul Ali Mazari megemlékezésén nyitottak tüzet fegyveresek a résztvevő civilekre. Legalább 32 embert megöltek és megsebesítettek 180-at. A támadást később az Iszlám Állam vállalta magára.
Noha február 29-én a tálib lázadók és az Egyesült Államok történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá, amely remények szerint lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására, Kabul és a lázadók közt továbbra is feszült a viszony. A tálibok az afgánközi béketárgyalások feltételévé tették, hogy Kabul engedjen szabadon ötezer tálib foglyot, ezt azonban az afgán kormány mindmáig elutasította. Hétfőn a tálibok bejelentették: felújítják a kormányerők elleni offenzívájukat.