Ma dől el a foci Eb sorsa

Publikálás dátuma
2020.03.17. 08:30

Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
Videókonferencián döntenek az Európai Labdarúgó-szövetség tagországai kedden a különböző sorozatok sorsáról, a kontinenstornát valószínűleg később rendezik meg.
Videókonferenciát szervezett keddre az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az 55 tagországa részére. A tanácskozáson kell dönteni az elvileg június 12-én kezdődő Európa-bajnokság sorsáról, amelynek első alkalommal a sportág történetében tizenkét ország a házigazdája, köztük budapesti helyszínnel Magyarország is. A Puskás Ferenc Stadionban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.
Ezen kívül a koronavírus-járvány elmúlásának időpontjától függően különböző forgatókönyvekre van szükség a Bajnokok Ligája és Európa-liga kérdésében is. Mindkét európai kupasorozat a nyolcaddöntőknél tart, a legtöbb párosításban az első mérkőzéseket lejátszották, de a visszavágókat már nem. Az El-ben a Sevilla-Roma és Getafe-Internazionale párharcokban az első felvonást sem tudták lebonyolítani, a BL-ben "csak" négy visszavágó maradt el.
Az Eb-t illetően abban szinte minden érintett egyetért, hogy nem lehet nyáron megrendezni, új időpontot kell találni az eseménynek, hiszen a pótselejtezőket sem sikerült megrendezni. Március 26-án és 31-én kellett volna pályára lépniük a válogatottaknak, a magyarok Szófiában játszottak volna Bulgáriával, továbbjutás esetén pedig öt nappal később hazai pályán az Izland-Románia találkozó győztesével. 
Az Eb elhalasztása a feltétele annak, hogy a legoptimistább jóslatok szerint is 4-6 hétre becsült kényszerszünet után normális körülmények között be lehessen fejezni a nemzeti bajnokságokat. Ha nem halasztják el az Eb-t, akkor május végéig be kellene fejezni minden országban a pontvadászatokat, illetve az európai kupákat, ami nem megoldható. Halasztás esetén június végéig-július elejéig kitolható a szezon befejezése. Ezért biztosnak tűnik, hogy a kontinenstornát később rendezik meg. Hogy mikor, arról megoszlanak a vélemények: két változat tűnik lehetségesnek, idén decemberben vagy ugyanazokon a nyári napokon, mint eredetileg tervezték, csak 2021-ben.
Az Eb új időpontját illetően komoly viták várhatók, az UEFA szempontjából kényelmesebb lenne a decemberi pótlás, mert jövő nyáron kezdődne az Egyesült Államokban a Bajnokok Ligája amerikai változata, három-három csapattal mindegyik csoportban. A sorozat busás bevételhez juttatná a közvetítési jogok értékesítésének köszönhetően az UEFA-t és az európai csúcsbajnokságok legjobb csapatait. (Az amerikai tornán a legerősebb európai ligák legjobb együttesei vesznek részt, és nagyobb összeget kapnak, mint az európai BL-szereplésért.) A mesés összegek elosztásából kimaradók - köztük Magyarország - érdeke a jövő nyári Eb-rendezés lenne, amikor a házigazdák a jó időben sokkal több kiegészítő programot tudnak szervezni, mint a decemberi hidegben. A szurkolók számára is kellemesebb élmény plusz 25-30 fokban ülni a nézőtéren, mint 0 fokban. 
A BL és El folytatását illetően végleges döntés nem várható, de az irányvonalak meghatározása igen. Ha a bizakodóknak lesz igazuk és nem tart másfél hónapnál tovább a kényszerszünet, akkor az Eb elhalasztásával, sűrített menetrenddel oda-visszavágós formában be lehet fejezni mindkét sorozatot. Hosszabb felfüggesztés esetén elképzelhető, hogy minden párosításban csak egy mérkőzés dönt a továbbjutásról. Ebben az esetben annak meghatározása okoz problémát, hogy melyik csapat legyen a pályaválasztó. Ennél a forgatókönyvnél valószínűleg sorsolnának vagy az UEFA-ranglistán elfoglalt helyezés alapján döntenék el, melyik együttes játszhat otthon.
Az UEFA igyekszik minden tőle telhetőt elkövetni azért, hogy európai kupasorozatait végig lehessen játszani, ezért a BL és El törlése kedden szinte biztosan nem kerül napirendre. 

"Sarlatánság a folytatásról vitázni"

Éles kirohanást intézett vasárnap a német Sport1 televíziós csatorna stúdiójában Ulli Hoeness, a Bayern München elnöke azok ellen, akik a koronavírus-járvány közben nem a szeretteikkel, hanem a labdarúgással foglalkoznak. "Nagyon fontos az üzlet, de nem ír felül mindent - hangoztatta a sportvezető. - Naponta halnak meg embertársaink a világjárványban, nem tudhatjuk, mikor fertőződik meg a családtagunk vagy kapjuk el mi a vírust. Ilyenkor sarlatánság azon vitatkozni, hogyan fejezzünk be egy bajnokságot vagy mikor legyen az Eb. Ebben a drámai helyzetben az a legfontosabb, hogy mindenki vigyázzon magára, a családtagjaira. A labdarúgással ráérünk akkor foglalkozni megint, ha elmúlt a járvány."

Berecz Zsombor Mallorcán készül

Publikálás dátuma
2020.03.16. 19:44

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
A finn dingi hajóosztályban világbajnok sportoló a koronavírus-járvány miatt meghozott kényszerintézkedések miatt maradt kint Spanyolországban.
Spanyolországban készül tovább az olimpiára a finn dingi hajóosztályban világbajnok Berecz Zsombor, aki a koronavírus-járvány miatt meghozott kényszerintézkedések nyomán kint maradt Mallorcán, ahol a napokban töröltek egy versenyt.
Az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn elmondta, hogy szinte mindenki elhagyta a helyszínt, ő azonban az edzőpartnerével, azzal a horvát vitorlázóval, akivel együtt készül, ott maradt.
„Mi megpróbáltunk higgadtak maradni, és a rendelkezésre álló információkat feldolgozni. Mérlegeltünk és itt maradtunk” – mondta a sportoló. Berecz egyelőre tartja magát a terveihez, jelezte, hogy a hajószállító konténer elindult, és májusban ott is lesz Japánban.
„Júniusban lenne ott az első edzőtábor, reméljük, hogy ki is jutunk – tette hozzá.   Ami a tokiói olimpiát illeti, Berecz reményei szerint „meg lesz rendezve, időben”. -   „Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy maradunk és edzünk tovább, míg az ellenfeleink hazamentek. Szörnyű a helyzet, de én megpróbálok pozitívan tekinteni a következő pár hétre és a saját magam hasznára fordítani ezt az időszakot.”
Berecz úgy véli, hogy június végéig el kel dőlnie, lesz-e olimpia, vagy elhalasztják-e. Május közepén lenne Palma de Mallorcán a világbajnokság - aminek a lebonyolítása szerinte is kétséges egyelőre -, Japánban pedig a júniusi edzőtábor mellett világkupa-futamra is sor kerülne. A jelen helyzetben úgy tervezi, hogy a világbajnokságig kint marad Mallorcán.
„Ez a legrosszabb, ami történhet, de készen állok itt maradni – hangsúlyozta Berecz. - Speciális helyzetben az ember elmehet dolgozni most is Spanyolországban. Ha nem muszáj persze, akkor otthon kell maradni, de mivel ötven méterre lakunk a kikötőtől, gyakorlatilag emberrel nem találkozunk, megpróbáljuk folytatni az edzést.”
Abban a döntésében, hogy kinn marad, szerepet játszott az is, hogy családját nem akarta veszélyeztetni.
„Otthon az egész családom egészséges, mindenki jól van. Úgy gondoltam, hogy ha hazamegyek, az egy plusz rizikófaktor - emelte ki a versenyző. - Ráadásul saját magamat raktam volna karanténba két hétig, ami extra megterhelés lett volna a családomnak. Ezt a döntést részben értük is hoztam meg, meg mindenkiért, akivel kapcsolatba kerültem volna otthon. Hozzá vagyunk szokva alapvetően ehhez az élethez, de rég volt, hogy ilyen sokat voltunk egymástól távol. Hál' istennek, talpraesett feleségem van, jó kezekben van a családom.”
Szerző
Témák
finndingi

Sem meccs, sem edzés: a járvány idejére leállítaná a focit az MLSZ

Publikálás dátuma
2020.03.16. 15:37
Sipos Jenő
Fotó: Népszava
A játékosok, az edzők és a szurkolók megértését kéri az elnökség.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége - a hatóságok döntésével összhangban - azonnali hatállyal felfüggesztette a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre. Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője hétfőn a szervezet közösségi oldalán közzétett üzenetben elmondta, hogy
az MLSZ vezető testülete "valamennyi labdarúgó-mérkőzés lejátszását felfüggesztette, beleértve az NB I-es mérkőzéseket is".

"Azt kértük a kluboktól, hogy ebben az időszakban tekintsenek el az edzések megtartásától és látogatásától, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy a játékosok, stábtagok otthon maradhassanak" - mondta Sipos Jenő. Hozzátette: "reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen tovább. Ebben kérjük a megértését a játékosoknak, az edzőknek és természetesen a szurkolóknak is".
Az MLSZ már korábban is hozott meg a járvány terjedését megelőzni hivatott döntéseket: elhalasztott egy nagy létszámú edzői konferenciát, az utánpótlás csapatok nem utaztak el külföldre és az MLSZ sem rendezett utánpótlás tornákat, a kormány döntésével összhangban zárt kapus mérkőzéseket rendelt el, továbbá felfüggesztette az utánpótlás bajnoki mérkőzések lejátszását "a legfontosabb cél, mindenki egészségének a megóvása érdekében".
Az OTP Bank Liga 33 fordulójából eddig 25-öt játszottak le, a Merkantil Bank Liga NB II-ből pedig még tíz kör van hátra. Előbbiben eredetileg május 16-án, utóbbiban egy nappal később lett volna az utolsó játéknap.