Kibertámadás érte az amerikai egészségügyi tárcát, nyomoz az FBI

Publikálás dátuma
2020.03.18. 07:07

Fotó: FrankHoermann / AFP / Picture-Alliance
„Vannak, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni maguknak a válságból” – mondta az igazságügyi miniszter.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálja az amerikai emberi erőforrások és egészségügy minisztériuma elleni kibertámadás hátterét – közölte William Barr amerikai igazságügyi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában helyi idő szerint kedden. Hangsúlyozta: az amerikai kormányzat gyors és kemény lépéseket tesz, ha kiderül, hogy valamely külföldi kormányzat áll a számítógépes támadások hátterében, akár azzal a céllal, hogy félrevezető információkkal befolyásolja az amerikai mindennapi életet, akár azért, hogy hamis hírekkel félelmet keltsen az új típusú koronavírus terjedése miatt.
„Az elsődleges feladatunk most a tények feltárása”

– fogalmazott Barr.

Hozzáfűzte: az FBI nagyon aktívan nyomoz. Amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők hétfőn este jelezték, hogy „kiberincidens” történt, amely az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának teljes számítógépes rendszerét érintette. Alex Azar tárcavezető azonban még keddre virradóra közölte, hogy a kibertámadások sikertelenek voltak, a rendszer működőképes és a védelmét megerősítették. A miniszter nem részletezte, hogy mi lehetett az offenzíva célja. Elemzők azonban rámutattak: ilyen jellegű támadások elkövetői általában azt akarják elérni, hogy a számítógépes rendszer felhasználói ne férhessenek hozzá adatokhoz, információkhoz. Az amerikai sajtóban néhány napja jelentek meg hírek arról, hogy egyes, meg nem nevezett külföldi szereplők azon munkálkodnak, hogy a koronavírus-járványra vonatkozó hamis és félelemkeltő információkat hintsenek el, például azt, hogy az Egyesült Államok egész területét vesztegzár alá helyezik. William Barr az interjúban nem kívánt reagálni a sajtóhírekre, és elhárította annak részletezését is, hogy ki, vagy kik állnak, állhatnak a kibertámadások hátterében. Mindössze annyit közölt: egyre több a jelzés arról, hogy
„vannak, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni maguknak a válságból”.

Amerikai lapértesülések szerint Barr még hétfőn arra utasította az Egyesült Államok valamennyi ügyészségét, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos büntethető megnyilvánulások ügyeit kezeljék a legfontosabbak között. Feljegyzésében a miniszter arra figyelmeztetett, hogy a tárcának figyelemmel kell kísérnie az interneten megjelenő és a vírusfertőzés gyógyítására vonatkozó hamis híreket, az e-mail-fiókokra küldött és hivatalos egészségügyi hatóság által küldöttként feltüntetett levélszemetet, valamint a különböző alkalmazásokba telepített számítógépes vírusokat. Az FBI ilyen ügyekben is nyomozást folytat.
Szerző

Biológiai veszélyhelyzetet hirdetett és kiutazási tilalmat rendelt el Ausztrália

Publikálás dátuma
2020.03.18. 06:46
Scott Morrison ausztrál kormányfő
Fotó: RICK RYCROFT / AFP
Az egész világra kiterjesztett utazási korlátozás határozatlan időre szól.
Az ország történetében először biológiai veszélyhelyzetet hirdetett az ausztrál kormány szerdán az új koronavírus-járvány miatt, s egyúttal kiutazási tilalmat is elrendelt.
„Az életünk folyamatosan meg fog változni, ahogy megküzdünk a globális koronavírus-helyzettel. Ilyen legfeljebb százévente történik”

– emelte ki Scott Morrison ausztrál kormányfő canberrai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az egész világra kiterjesztett utazási korlátozás határozatlan időre szól. A Qantas és a Virgin Australia ausztrál légitársaság már 90, illetve 100 százalékkal csökkentette nemzetközi járatainak számát.
„Ha lassítjuk a vírus terjedését, azzal életeket mentünk”

– indokolta a döntést a miniszterelnök.

A kormány a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a 100 fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket is betiltotta. Az 500 fősnél nagyobb kinti eseményeket már korábban korlátozták. Az iskolák viszont egyelőre nyitva maradnak, mert a kabinet szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna. Példaként említette, hogy ha a gyerekek otthon maradnának, akkor az egészségügyben dolgozók mintegy 30 százaléka is kénytelen lenne kiesni a munkából, hogy otthon tudjon velük tartózkodni. A miniszterelnök leszögezte, hogy Ausztrália továbbra is „üzemelni” fog, de az élet nem olyan lesz, mint amilyennek az emberek megszokták. Ausztráliában eddig 450 személyt diagnosztizáltak a tavaly év végén Kínából indult új koronavírus okozta fertőzéssel, és 5-en haltak bele a Covid-19 névre keresztelt betegségbe.
Szerző

Három hónapos szükségállapotot hirdettek ki Luxemburgban

Publikálás dátuma
2020.03.18. 06:41

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntöttek. Brazíliában az év végéig tartó rendkívüli állapot kihirdetését kezdeményezik.
Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki a kormány kedden, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében – írja a helyi sajtó. A kabinet továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött. A határokat egyelőre nem zárják le. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra ösztönzött.
„Csak az menjen ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolga van. Ez most a szabály”

– hangsúlyozta.

Az országban hétfőn két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A szerdán azonosított újabb 59 esettel együtt 140 a fertőzöttek száma a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Brazíliában is rendkívüli állapotot hirdetnének

Az év végéig tartó rendkívüli állapot kihirdetését kezdeményezi a törvényhozásban a brazil szövetségi kormány az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében – tudatta közlemény útján a kabinet helyi idő szerint kedd éjjel. Rendkívüli állapot esetén a kormányzat eltérhet az előre lefektetett szigorú fiskális előírásoktól, és több pénzt fordíthat a védekezésre. A kabinet szerint erre a munkahelyek megőrzése és az emberek egészségének megóvása miatt van szükség. Pár perccel később Jair Bolsonaro brazil elnök a Twitteren közölte: a második szűrés is azt mutatta ki, hogy nem fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, amely a járványt okozza. Az elnököt már a múlt héten is megvizsgálták, mert sajtótitkáráról, Fabio Wajngartenről kiderült, hogy elkapta Covid-19 névre keresztelt betegséget.