Robbanótesteket találtak Soroksáron

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:47

Fotó: Népszava
A két 203 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú rombológránát a Hungária köz 44. szám előtt került elő.
Háborús bombát találtak Budapesten a XXIII. kerületben, a Hungária köz 44. szám előtt – írja a police.hu. A rendőrök szerdán, 11 órától a hatástalanítás és az elszállítás idejére a Házikert utca – Kelep utca – Hungária köz által határolt területet kiürítették és lezárták. A tűzszerészi munkálatok miatt 45 embernek – 26 lakónak és 19 munkásnak – kellett elhagynia a területet, de a korlátozásokat már feloldották. A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje később az MTI-t arról tájékoztatta: két 203 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú rombológránát került elő. Markovics Zita elmondta: a rombológránátokat a tűzszerészek elszállítják és későbbi megsemmisítik.
Szerző
Frissítve: 2020.03.18. 13:43

Megháromszorozná a munkanélküli segély időtartamát az MSZP

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:39
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Népszava
Emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolják az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak.
Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a jelenlegi három hónap helyett legalább kilenc hónapig járjon munkanélküli segély a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőknek, annak összege pedig minden esetben érje el a 100 ezer forintot – mondta Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus kifejtette: az elbocsátott dolgozók, illetve az ellehetetlenült egyéni vállalkozók is segítségre szorulnak, a munkahelyek, fizetések védelme érdekében pedig igénybe kell venni a nemzeti foglalkoztatási alapot. Kunhalmi Ágnes szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalkozások esetében engedjék el a szociális hozzájárulási (szocho) adót a veszélyhelyzet idejére, a kormány pedig rendeljen el elbocsátási stopot a multinacionális vállalatoknál. Az MSZP emellett veszélyességi pótlék kifizetését javasolja az egészségügyben, tömegközlekedésben, postán és a szociális ellátásban dolgozóknak – mondta, majd hozzátette: azt is szeretnék, ha a társadalombiztosítás most nem szűnne meg a járulékfizetés elmulasztása miatt. Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, akár névre szóló levélben kérje a 60 évnél idősebbeket az otthonmaradásra, és a különböző médiumok is jelenítsék meg ezt a kérést. Napokon belül kijárási tilalmat rendelhetnek el, ha a lakosság nem tartja be ezt a kérést – fűzte hozzá. A szocialista politikus arra is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a fertőzések területi elosztását, világossá téve ezzel, hogy nem csak fővárosi problémáról van szó. A kabinetnek emellett hatósági ellenőrzést kellene bevezetnie a reptéren, továbbá minél több tesztet is be kellene szereznie a vírus terjedésének lelassítása miatt – sorolta.
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arra kérte a kormányt, hogy nyissa meg a nemzeti kulturális alapot a munkájukat elvesztő művészek előtt. Az ellenzéki politikus szerint minden lehetőség adott, hogy az alapon belül létrehozzanak egy olyan kuratóriumot, amelynél az előadók bejelenthetik elmaradt bevételeiket.

Kijárási tilalomról és felvételi zárlatról döntöttek a szociális intézményekben

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:25
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Emellett általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása – derül ki az Emmi közleményéből.
Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét. Az Országos Tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata alapján a látogatási tilalom valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed” – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményéből. A tárca hozzáteszi: a látogatási tilalommal egyidejűleg a bentlakásos intézményekből való kijárás is tilos a továbbiakban az ott lakóknak. Rendelkezik a határozat továbbá arról is, hogy az intézményekben felvételi zárlatot kell elrendelni.  „Ezzel egyidejűleg a mostani helyzetben alkalmazandó szakmai protokoll előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját, melyet az Emmi készített el. Általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása” – írják. A tárca kiemeli: a szigorúbb intézkedések azért születtek, hogy az előttünk álló nehéz, sok kihívással teli átmeneti helyzethez illeszkedő protokollokkal és rendelkezésekkel hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.
Szerző