Nem lehet biztonságosan olimpiát rendezni

Publikálás dátuma
2020.03.18. 22:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetben nem lehet biztonsággal megrendezni a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiát. 
A szakember az M4 Sport Sporthíradójában szerda reggel elmondta, a múlt héten még végeztek doppingellenőrzéseket a MACS munkatársai is, ám be kellett látniuk, hogy ezeket le kell állítani a sportolók és a doppingellenőrök egészségének védelme érdekében. Ezért jelenleg minden közép-európai országban állnak a tesztelések.
Tiszeker beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált laborjai nem tudnak részt venni a vírus elleni harcban és a víruskutatásokban. Szavai szerint más típusú kutatás egy vírus biológiai tulajdonságait és viselkedését figyelni, mint tiltott szereket kimutatni, ráadásul egy ilyen fertőző vírus vizsgálatához nagyon komoly biztonsági előírásokat kell betartani.
A MACS vezetője számos orvos kollégájához hasonlóan szkeptikus az olimpiarendezéssel kapcsolatban.
„A japánok nyilván nagy erőfeszítéseket fognak tenni a fertőtlenítés érdekében. Nem az a kérdés, hogy a japánok képesek lesznek-e az olimpiai falut vagy a sportversenyek helyszíneit vírusmentesíteni, hanem az, hogy beengedjük-e a gondosan megszűrt és a fertőzésektől eddig megvédett sportolóinkat olyan országból érkezők közé, ahol óriási pusztítást végez a vírusfertőzés” – fejtette ki. - Most, március közepén úgy gondolja NOB, hogy lesz olimpia az eredeti időpontban, legyen így, akkor mi ezt tekintjük fő szabálynak."
Szerző
Témák
olimpia

UEFA: munkacsoport alakul az idény befejezéséért

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:51

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Külön munkacsoportot hozott létre az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amelynek feladata javaslatok kidolgozása a kontinenstorna halasztása következtében kialakult új helyzet kezelésére.
Az UEFA 55 tagországa kedden teljes egyetértésben döntött az idén nyárra kiírt Európa-bajnokság – amelynek Magyarország is társrendezője – elhalasztásáról egy évvel. A kontinenstornát 2021. június 11-július 11. között bonyolítják le.
Ami a klubfutballt illeti, az UEFA azt tűzte ki célként, hogy amennyiben javul a helyzet, legkésőbb 2020. június 30-ig minden bajnokság és nemzetközi kupasorozat befejeződjön. Hogy csökkentsék a halasztások okozta réseket a versenynaptárban, előfordulhat, hogy az újraindulást követően a belföldi bajnokságok mérkőzéseit hétköznapra, míg az európai kupasorozatok találkozóit a hétvégére ütemezik. A munkacsoport feladata megoldási javaslatok készítése minden eshetőségre. Elsősorban arra az esetre kellenek tervek, ha a járvány miatt még május végén sem lehet mérkőzéseket rendezni. A következő, 2020–2021-es idény BL-, illetve El-selejtezőire június 30. után kerül sor az alkalmazkodás jegyében – ez két hetes csúsztatása a rajtnak a tervezett időponthoz képest –, ezért lenne fontos a megadott időpontig befejezni a szezont. Természetesen ez akkor lehetséges, ha sikerül időben legyőzni a koronavírust.
Az Eb elhalasztása miatt egyelőre nincs időpontja a 2021-re tervezett magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, az angliai női kontinenstornának és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szervezésében első alkalommal megrendezésre kerülő 24 csapatos klubvilágbajnokságnak. Ezek a sorozatok mind ütköznek az Eb új időpontjával. 
Szerző
Témák
labdarúgás UEFA

Koronavírus ellen harcol a klubtulajdonos

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:23
Dietmar Hopp
Fotó: firo/Sebastian El-Saqqa / AFP
A Hoffenheim labdarúgócsapatának birtoklója – akit gyűlölnek a riválisok ultrái – is érdekelt a járvány leküzdésére oltóanyagot fejlesztő cégben.
A koronavírus miatti kényszerszünet előtt országos akciót indítottak a németországi futballultrák Dietmar Hopp, az élvonalbeli Hoffenheim csapatának tulajdonosa ellen. A gyűlölet oka: az üzletember pénzéből pár év alatt létrejött egy stabilan első osztályban szereplő klub, a szurkolók szerint ez ellentétes a futball szellemiségével. Hoppot szidalmazó rigmusok miatt több mérkőzést átmenetileg félbe kellett szakítani, a 79 éves üzletember halálos fenyegetéseket is kapott.
Hopp nemcsak a labdarúgásban aktív, tizennégy éve résztulajdonosa a tübingeni székhelyű CureVac gyógyszeripari cégnek, amely többek között a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével is foglalkozik. Donald Trump amerikai elnök a CureVactól szerette volna kizárólag országa lakossága számára megvásárolni az oltóanyagot, de a cég elzárkózott ettől. 
„Mindenkinek joga van az egészséges élethez – indokolta meg az elutasítást Hopp. – Kutatás közben nagyon nehéz és felelőtlenség is lenne a pozitív végeredményt illetően előre ígérgetni, de kutatóink nagyon jól haladnak a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésében és az első kísérletek is sokat ígérő eredményeket hoztak. Ha nem történik semmi váratlan esemény, akkor elképzelhető, hogy őszre elkészül a koronavírustól megvédő oltóanyag. De ez nem jóslat, nem ígéret, csak remény egyelőre.”
A Berliner Zeitungnak adott interjúban Hopp elmondta, fontos küldetésének tekinti az emberek egészségének megóvását, ezért számára nem is volt kérdés, hogy amint anyagi lehetőségei ezt megengedték, beszáll a gyógyszeriparba. A koronavírus elleni oltásról azt mondta, ha elkészül, a fertőzötteken nem fog segíteni, de az egészséges embereket meg tudja védeni a vírustól. A CureVac szakemberei szerint előfordulhat, hogy télen ismét visszatér a koronavírus, de Hopp hozzátette, teljes bizonyossággal ezt sem lehet most még kijelenteni. Az üzletember nem hisz abban, hogy az oltóanyag kifejlesztése esetén csökkenne vele szemben az ellenszenv a stadionokban a rivális csapatok ultrái részéről.
„Elfogadom, hogy nem szeret mindenki, azzal sincs bajom, ha szidnak, nyilván nem örülök neki, de ismert üzletemberként ezt el kell tudnom viselni – hangsúlyozta Hopp. – A gyilkossággal fenyegetés, az arcképem megjelenítése célkeresztben különböző transzparenseken túlmegy az elfogadható határon. Azt üzenem az ellenségeimnek, hogy semmi sem téríthet el az utamról, a labdarúgásban és a gyógyszeriparban is azt teszem, amiben hiszek és a legjobbnak tartok.”