A járvány kezdete óta nem haltak meg ennyien Olaszországban, 35 ezernél több fertőzöttet diagnosztizáltak

Publikálás dátuma
2020.03.18. 20:05

Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
Az összes halálos áldozat száma egész Kínában 250-nel több, mint Olaszországban.
Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 35 713-ra nőtt. (Olaszország lassan utoléri a szomorú statisztikában Kínát, ahol a hivatalos adatok szerint alig több mint 250-nel többen haltak csak meg a járvány miatt.) Ráadásul Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy az adatok nem tartalmazzák a Campania tartományra vonatkozó számokat, ezeket a csütörtökiekhez adják majd hozzá. A gyógyultak száma egy nap alatt több mint ezerrel 4025-re nőtt. A fertőzöttek száma 2648-cal emelkedett, ez kevesebb a keddi több mint 2900-nál, de több a hétfőn mért adatnál. A halottakat és gyógyultakat nem számítva, a jelenlegi 28710 betegből valamivel több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban, a többi kórházi kezelésre szorul, több mint kétezren intenzív osztályon.
Olaszországban eddig több mint 165 ezer koronavírus-tesztet végeztek, ebből majdnem százezret Lombardia és Veneto tartományban. A közegészségügyi hivatalt (Iss) képviselő Silvio Brusaferro kifejtette, a Covid-19 fertőzés azért elsősorban az északnyugati Lombardia tartományban terjedt el, mivel ebben a gazdaságilag, iparilag fejlett régióban a legintenzívebb a mozgás és a kapcsolattartás. Hozzátette, a térségben a jólét miatt kiemelten magas a várható élettartam, és a más betegségtől is érintett idősek a vírus "törékeny célpontjai". Brusaferro szerint a vírustesztek a tünet nélküli betegek elszigetelését szolgálják. "A fertőzést nem a tesztek számával, hanem az óvintézkedések betartásával állítjuk meg" - jelentette ki. Megerősítette, hogy az olasz egészségügyben dolgozók nyolc százaléka betegedett meg eddig.
A legtöbb, több mint 17 ezer diagnosztizált fertőzöttet számláló Lombardiában az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele megközelítette a húszezres felső határt. "A járvány elleni háborút a díványon maradva nyerjük meg!" - szólított otthon maradásra Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos. Attilio Fontana kormányzó azt mondta, ha a lakosok nem engedelmeskednek, "keményebb eszközökhöz" folyamodik, vagyis az utcákat a fegyveres erőkkel ellenőriztetik. Fontana hangoztatta: ha Lombardiában ilyen iramban nő a betegek száma, nem tudnak mindenkit ellátni. A tízmillió lakosú Lombardiában szerdán 332-vel 7285-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, 45-tel 924-re az intenzíven kezelteké. A halottak száma egy nap alatt háromszázzal nőtt és megközelítette a kétezret. A mobilszolgáltatók adatai szerint a tartományban napi 100 személyből 43 továbbra is "túl nagy távolságot" tesz meg. Lombardiában mozgósították a nyugdíjban levő vagy magánklinikán dolgozó orvosokat közegészségügyi szolgálatra szólítva fel őket. Az intenzív osztályok telítettsége miatt több kórháznál tábori kórházat állítanak fel. Egész Olaszországban már több mint egy millió utcai és közúti ellenőrzést végeztek, több mint 43 ezer személy ellen tettek feljelentést indokolatlan mozgás miatt. Angelo Borrelli kijelentette, még legalább egy hetet kell várni ahhoz, hogy előrejelzéseket lehessen tenni a járványgörbe alakulásáról. "Olaszország eddig megfelelő lépéseket tett" - hangoztatta a polgári védelmi hatóság vezetője. Kijelentette, ha az olaszok betartják a rendelkezéseket, a többi tartományt elkerülheti a járvány Lombardiában tapasztalt mértékű terjedését.

A halottak átlagéletkora 79,5 év

A koronavírus-fertőzésben Olaszországban meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, az elhunytak 70 százaléka férfi - közölte szerdán az olasz Egészségügyi Intézet (Istituto di Superiore di Sanitá, ISS). A vizsgált 2003 esetből 707 elhunyt volt 70 és 79 év közötti, 852 ember halt meg 80-89 évesen, 190 halott 90 év fölötti volt. 17 elhunyt életkora nem érte el az 50 évet. Öten 40 év alattiak voltak, valamennyien férfiak, súlyos patológiai előzményekkel - közölte az ISS. Az elhunytak krónikus betegségeit áttekintve a szakemberek megállapították, hogy a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ischémiás szívbetegség a leggyakoribb kockázati tényező. A szakemberek kimutatták, hogy a meghalt betegek 48,5 százaléka három vagy több ilyen betegségben szenvedett, 25,6 százalékuk kettő betegségben. A meghaltak 0,8 százaléka, mindössze három ember nem szenvedett semmilyen más betegségben. Tanulmányuk szerint az első tünetek jelentkezésétől az elhalálozásig az átlagidő hét nap. A betegség legjellegzetesebb tünetei a láz (az esetek 77 százalékában) és a nehéz légzés (74 százalék), valamint a köhögés (42 százalék). 

Frissítve: 2020.03.18. 21:45

Bécsben a 10 ezer vírusteszt is kudarcnak számít

Publikálás dátuma
2020.03.18. 18:27

Fotó: Ulrich Kettner / SEPA.Media
Ausztriában némi kétségbeesés tapasztalható a koronavírus terjedése kapcsán, s amiatt, hogy az osztrák síparadicsomok a legveszélyesebb gócpontok közé tartoznak. Sebastian Kurz kancellár ugyan több területet helyezett vesztegzár alá, de különösen nagy aggodalomra ad okot a tiroli esetek magas száma.
A Die Presse szerdai számának címlapján levonja a megfelelő következtetést: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően minél több mintavételre van szükség. Miközben azonban az osztrákok rendre arról olvashatnak, hogy Dél-Koreában naponta akár 20 ezer tesztet is képesek elvégezni, náluk az összes mintavétel száma alig haladja meg a 10 ezret. Ezt pedig komoly kudarcként élik át. (Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint szerda estig 1800 tesztet végeztek.) Az osztrákok számára semmiféle vigaszt sem jelent, hogy keleti szomszéduknál, a nagyjából egymillióval nagyobb lakosságú Magyarországon ennél összehasonlíthatatlanul rosszabb a helyzet: még 2000 teszt sem készült. Különösen sok bírálat éri a tiroli hatóságokat. A Der Standard szerint a tartományi kormányzat túl lassan reagált, mert komoly bevételkieséstől tartott abban az esetben, ha szigorú intézkedéseket rendel el. Mára azonban sokszorosan is vereséget szenvedett a helyi vezetés: nemcsak turisták nincsenek, a megbetegedések száma is magas. Ugyanakkor a sajtó arról számolt be, hogy sok külföldi nem is hagyta el Ausztriát, Innsbruckban maradtak különböző szállodákban, ezért még nagyobb bajtól tartanak. Akadtak, akik egyszerűen másik síparadicsomba mentek át. Az osztrák televízió, az ORF arra kereste a választ: elkerülhető lett volna-e a kialakult dráma. A tiroli politikusok továbbra is kötik az ebet a karóhoz. Sebastian Kurz párttársa, a szintén néppárti Günther Platter azt állította, minden tőlük telhetőt megtettek. A helyi kabinet egészségügyi felelőse, Bernhard Tilg pedig azt közölte, ők márpedig mindent jól csináltak. Csakhogy a tények nem ezt támasztják alá, s még az ÖVP-vel rokonszenvező konzervatív Die Presse is azt állapította meg, hogy komoly mulasztások történtek. Platter szerint azonban mindig is jól és gyorsan reagáltak a helyi hatóságok, például akkor is, amikor még Ausztriában még alig jelent meg a vírus, de már akkor leállítottak a határon egy Olaszországból Ausztriába közlekedő vonatot. A helyi hatóságokat kétféle bírálat éri. Nemcsak a lassú reagálást vetik a tiroli kormány szemére, hanem azt, hogy múlt héten teljes káosz közepette zajlott az ischlgi síparadicsom, az egyik legsúlyosabb gócpont bezárása. Annyira szervezetlenül zajlott a „mentés”, hogy azzal csak felgyorsították a vírus terjedését. A tiroli hatóságokat március 5-én értesítették arról, hogy 15 hazatérő izlandi fertőződött meg. Március 6-tól kezdtek teszteket végezni Ischlgben, másnap derült ki, hogy a Kitzloch nevű népszerű bárban koronavírussal fertőzött a pincér. A szórakozóhelyet fertőtlenítették ugyan, de még két napig tovább működhetett. Csak 10-én zárták be az összes helyi lokált, 11-én pedig az összes tiroli síparadicsomot karantén alá helyezték. 
A nagy kérdés az, időben meghozták-e a szükséges intézkedéseket? Aligha lehet igennel válaszolni, hiszen majdnem egy hét telt el az első jelzések és a terület teljes lezárása között. A kérdés az, lehetett-e előre látni, hogy ezen hat nap alatt ennyire megnő a fertőzések száma? Egyértelmű, hogy a helyi hatóságok súlyos hibát követtek el, a tiroli egészségügyi hatóság azt kommunikálta, valószínűtlen, hogy egy bárban el lehet kapni a vírust. A kialakult helyzet még ugyanazon párt politikusait is megosztja. Johannes Rauch, az ausztriai zöldek vorarlbergi tisztségviselője szerint a mulasztások mögött nyilvánvalóan az áll, hogy a helyi kormányzat számára fontosabb volt a turizmusból befolyó bevétel az emberek egészségénél. Párttársa, a tiroli Gebi Mair már sokkal visszafogottabb, úgy véli, a turisztikai lobbi nem gyakorolt nyomást a helyi politikai vezetésre.

Von der Leyen: A szakértőkön kívül mindenki alábecsülte a koronavírus veszélyességét

Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:51
Fertőtlenítik a tömegközlekedési járműveket Pozsonyban
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, de most már „megértettük, hogy szükségesek” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban. Ursula von der Leyen a Bild című lap hírportálján közvetített videóinterjúban kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét. Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének. Mint mondta, az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már „megértettük, hogy szükségesek”.
Az intézkedések „nagyon kemények, de azt hiszem, hogy a lakosság jól együttműködik” – mondta a brüsszeli bizottság vezetője, jelezve: valószínűnek tartja, hogy egyre több tagállamban vezetnek be kijárási tilalmat. Az országok „azonos ritmusban, egy-három nap eltéréssel” alkalmazzák az egyre szigorúbb járványlassító módszereket – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron háborúnak nevezte a járvány lelassításáért folytatott küzdelmet, azt mondta, hogy ezt a kifejezést ugyan nem használná, de megérti a francia államfő motivációját. A koronavírus „rejtélyes ellenfél, nem látjuk, nincs színe, nincs íze, de tapasztaljuk, hogy roppant sebességgel terjed, és nem tudjuk, hogy mekkora erővel sújt le az egyes emberekre” – mondta a német kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: míg a fertőzöttek egy részének egyáltalán nincsenek tünetei, mások rövid idő alatt belehalnak a vírus okozta betegségbe (Covid-19). A pánikvásárlásokról szólva hangsúlyozta, hogy megérti ezt a reakciót, de úgy érzi, hogy az érzelmeken alapuló első döntések után a higgadt belátásra kell hagyatkozni. A lakosság ellátása biztosított, így csak az éppen szükséges élelmiszert érdemes megvásárolni – mondta Ursula von der Leyen.
Szerző