Május előtt nem folytatódik a Premier League

Publikálás dátuma
2020.03.19. 21:15

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A szigetországot is egyre jobban érintő koronavírus-járvány miatt kitolják az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League felfüggesztésének határidejét. Az illetékesek csütörtöki bejelentése szerint április 30-ig bizonyosan szünetel a világ egyik legerősebb pontvadászata. Korábban több klub amellett tette le a voksát, hogy érvénytelenítsék a szezont, ugyanakkor az Európa-bajnokság elhalasztása lehetőséget biztosít az évad befejezésére.
A KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég friss tanulmánya szerint a koronavírus-járvány okozta kényszerleállások miatt a legtöbbet – 1,25 milliárd eurót – az angol pontvadászat, a Premier League bukhat, a spanyol La Liga 950 millió, a német Bundesliga 750 millió, az olasz Serie A 650 millió, a francia Ligue 1 pedig 400 millió eurós veszteséget szenvedhet el.
A hatalmas deficitet a tévéközvetítések hiánya, a szponzorszerződésekben foglaltak meghiúsulása, a jegybevételek és a mérkőzések során a nézőknek nyújtott különféle szolgáltatások elmaradása okozza. Ugyanakkor a bevételkiesések kalkulálásakor a KPMG-tanulmányban nem vették figyelembe a klubcsapatok részvételét az európai csúcssorozatokban, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, amelyek szintén félbeszakadtak a világjárvány miatt.

Nagy bajban a Sion

A svájci labdarúgó-bajnokságban szereplő FC Sion sajtóértesülések szerint előzetes értesítés nélkül felbontotta legalább nyolc játékosának a szerződését. A Blick című napilap arról írt, hogy Christian Constantin, az egyesület elnöke a futballisták magas fizetése miatt döntött így. A játékosok érdekvédelmi szövetsége azonnal bejelentette, hogy válaszlépésre készül.

Szerző
Témák
Anglia

Meghalt Benedek Ferenc

Publikálás dátuma
2020.03.19. 14:44

Fotó: Fülep Sándor / pentathlon.hu
Kilencvennégy éves korában elhunyt Benedek Ferenc öttusa mesteredző, a sportág egyik meghatározó alakja.
Benedek Ferenc a Csepeli MTK, majd Budapesti Munkaerőtartalékok SE színeiben öttusázott, csapatban háromszoros magyar bajnok volt, de pályafutását elsősorban rendkívül eredményes edzői, sportágszervezői tevékenysége határozta meg. A csepeli öttusában eltöltött évek után 1956-ban a szövetség megbízott elnöke lett, az 1956-os nyári játékokon pedig a magyar öttusacsapat vezetőjeként vett részt. Edzői pályafutásának csúcspontja az 1960-as, római olimpia volt, ahol két csepeli versenyző is indult nagy esélyekkel: végül Németh Ferenc egyéniben és csapatban, Balczó András pedig csapatban aranyérmet szerzett. Utóbbi tehetségét ő fedezte fel, és szakértő segítséggel kísérte végig pályafutását, melynek során Balczó olimpián három, világbajnokságon tíz aranyérmet nyert. Benedek Ferenc az 1988-ban történt nyugdíjba vonulásáig rengeteg bajnokot nevelt, tanítványa volt többek között a világbajnok Maracskó Tibor, a világbajnoki ezüstérmes Villányi Zsigmond és Pajor Gábor. Tevékenysége elismeréseként 2003-ban Bay Béla-díjjal tüntették ki.
Szerző
Témák
öttusa

Rasovszky nem pánikol, de óvatos

Publikálás dátuma
2020.03.19. 10:50

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fontos felkészülési versenyek maradnak el, de a világbajnok nyíltvízi úszó bízik benne, hogy a tokiói olimpiát sikerül megrendezni.
A koronavírus-járvány a világbajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf mindennapjait is alaposan felforgatja. „Az év elején két edzőtábor volt Thaiföldön, amelyek rendben le is zajlottak. A világjárvány most kezdi átírni a felkészülésünket, hiszen a jövő héten lett volna az országos bajnokság Budapesten, a Duna Arénában, amit bizonytalan időre elhalasztottak – nyilatkozta lapunknak Szokolai László tanítványa, aki szerint könnyen lehet, hogy az olimpiáig minden jelentősebb versenye elmarad. – Április közepén utaztunk volna egy újabb edzőtáborba, Spanyolországba. A tervek szerint a májusi Lupa-tavon megrendezendő Európa-bajnokságon, valamint a júniusi hazai és a setubali világkupán indultam volna a nyári olimpia előtt. Találgatásokba nem szeretnék bocsátkozni, és a bizonytalanság nem könnyíti meg a helyzetemet, de úgy készülök, hogy augusztus 6-án az olimpiai éremért szállok vízbe.” 
A 2018-ban 5 és 25 kilométeren Európa-bajnok magyar versenyző egyelőre Balatonfűzfőn készül, nem pánikol, de igyekszik minden előírást betartani, hogy minél kisebb legyen az esélye a fertőzésre. Rasovszky a 2019-es esztendőre örömmel emlékszik vissza, amikor élete egyik nagy álma teljesült.
„Az 5 kilométer az a versenyszám volt a dél-koreai világbajnokságon, amely az elejétől a végéig úgy alakult, ahogy azt elképzeltem, hibát nem tudnék találni benne. Az olimpiai számban, 10 kilométeren pedig a lényegi célt elértem azzal, hogy a negyedik helyezésemmel kiharcoltam az ötkarikás indulás jogát” – idézte fel a kvangdzsui vb-t a tokiói nyári játékok egyik éremesélyese, aki 2019-ben a világkupa-sorozat összetett pontversenyében az élen végzett, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) pedig saját kategóriájában az év úszójának választotta.  A nyílt vízen sporttörténelmi aranyérmet szerző magyar úszó erőssége, hogy komoly iramot tud diktálni verseny közben. Ugyanakkor szeretné még továbbnövelni az utazó sebességét a hajrában és a célba érkezésén is igyekszik javítani, hiszen 2018-ban csak a benyúláson múlott a 10 kilométeren az Eb-aranya. 
„Az idei két edzőtábor során sikerült ezekben is előrelépnem. Nem tagadom, hogy annak örülnék a legjobban, ha a tokiói olimpián hűvös időjárásban, kicsit 20 Celsius fok feletti vízben rendeznék meg a versenyünket. Ha pedig még fújna is a szél, amitől hullámosabb lesz a víz, akkor már abszolút ideálisak lennének a körülmények” – fogalmazta meg vágyait Rasovszky, aki legalább öt-hat komoly kihívóval számol.
A 2016-ban olimpiai bajnok holland Ferry Weertman, a 2015-ben az olimpiai távon vb-aranyérmes amerikai Jordan Wilimovsky, a tavalyi világbajnokságon, az első helyen végzett német Florian Wellbrock és a harmadik, szintén német Rob Muffels is esélyesek között van, mint ahogyan a 2017-ben, az 5 kilométeres számban aranyérmes francia Marc-Antoine Olivier. 
„A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával és a Kvangdzsuban 200 pillangón világcsúccsal világbajnok Milák Kristóffal összehasonlítva kevésbé számítok favoritnak. Nálunk, nyíltvízi úszóknál sokkal sűrűbb a mezőny, nem is érzek magamon túl nagy terhet, de nem teszik rosszul az ellenfeleim, ha számolnak velem is” – latolgatta olimpiai esélyeit az immár a második ötkarikás játékokra készülő Rasovszky, aki 2016-ban, Rio de Janeiróban még medencében versenyzett, ám a junior világ- és Európa-bajnoki címe végképp meggyőzte arról, hogy mi is az igazi műfaja.

Fair Play-díjas cselekedet

Egy brazil újságíró kérte meg az 5 km-en világbajnok magyar nyílt vízi úszót, hogy álljon össze egy fénykép erejéig a 61., vagyis utolsó helyezett szudáni Mohamed Ibrahimmal az eredményhirdetés után. „Úgy voltam vele, ha már fotózkodunk, akkor ne csak megérinthesse a medálom, hanem élje is át, hogy milyen az, amikor az ember a vb-aranyérem gazdája lesz. Így a nyakába akasztottam. Ekkor mondtam neki, hogy te is győztes vagy, hiszen teljesítetted a távot” – emlékezett vissza Rasovszky, aki a világbajnokság óta nem találkozott versenyzőtársával.  

Névjegy

Született: Veszprém, 1997. március 22. Legjobb eredményei: világbajnok (2019, 5 km), kétszeres Európa-bajnok (2018, 5 és 25 km), Európa-bajnoki ezüstérmes (2018, 10 km) A nyíltvízi úszóknál Risztov Éva 2012-ben, Londonban aranyérmes lett az ötkarikás játékokon, a férfiaknál eddig még nem volt magyar, aki fel tudott volna állni az olimpiai dobogóra.  

Szerző