Előfizetés

Senki nem hagyhatja el az otthonát Kaliforniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.20. 06:52

Fotó: APU GOMES / AFP
Az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban.
Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát – rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója csütörtök este. Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének. Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben. Csupán annyit szögezett le:
„ez az állapot nem fog örökké tartani”.

Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán. Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.
„Most a mi felelősségünk is, hogy minél több életet megmentsünk”

– fogalmazott Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere.

Beszédében Gavin Newsom kormányzó is a felelősséget hangsúlyozta. Azt mondta:
„itt az ideje, hogy valamennyien, egyénekként és közösségekként egyaránt, felismerjük, mit kell tennünk”.

A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok. A kormányzó csütörtökön levélben kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy a Fehér Házban tartott szerdai sajtókonferencián említett két kórházhajó egyikét Los Angelesbe irányítsák. Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván. A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

Vésztartalékot hozna létre orvosi védőruhából, lélegeztető gépből, antibiotikumból és vírustesztekből az Európai Bizottság

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.20. 06:38
Illusztráció
Fotó: STR / AFP
A segítséget bármelyik tagállam igényelheti, az odaítélésről Brüsszel egymaga dönt.
Mivel a tagállamok nemigen segítenek egymáson, a Bizottság vésztartalékot kíván létrehozni orvosi védőruhából, lélegeztető gépből, antibiotikumból és vírustesztekből – írja a FAZ. A lap szerint a segítséget bármelyik tagállam igényelheti, az odaítélésről Brüsszel egymaga dönt. Az EU azért határozott így, mert azt látja, hogy több országban is egyre rosszabb az egészségügy helyzete és baj van a tagok közötti szolidaritással. Idáig Olaszország és Spanyolország kérte, hogy lépjen működésbe az ún. polgári védelmi mechanizmus, de csupán a németek adtak egymillió maszkot az olaszoknak. Az illetékes biztos úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti exportkorlátozások aláássák a kölcsönös segítségnyújtást, ami pedig az unió alapja. A Bizottság ezért él a három éve létrehozott lehetőséggel, aminek a lényege, hogy a felszereléseket tagállamok szerzik és raktározzák be, de utána már az EU mondja meg, hogy ki használhatja fel azokat. Idáig hat ország jelezte, hogy hajlandó közreműködni, de a német kormány nincs közöttük. Előreláthatólag két hónapig tart, amíg sikerül felhalmozni a szükséges mennyiséget. A Bizottság ezen felül azt is kezdeményezte, hogy az EU közösen rendeljen védőruházatot és lélegeztető gépeket. Az akcióhoz 25 állam és Nagy-Britannia is csatlakozott. A pályázatokat már kiírták, az ajánlatokat a jövő héten értékelik. Közben Kína jelezte, hogy ingyen küld kétmillió védőálarcot, 200 ezer orvosi maszkot és 50 ezer tesztkészletet, mert viszonyozni igyekszik azt az 56 tonnás segélyküldeményt, amelyet korábban a többi közt Magyarországtól kapott. Brüsszel úgy döntött, hogy az egészet a súlyos helyzetben lévő olaszok kapják. Peking összesen kétmillió maszkot szállít Franciaországnak, miután előzőleg az is önzetlenül kisegítette. A hálás kínaiak a spanyolokat is megajándékozzák egy repülőgépnyi egészségügyi segélyszállítmánnyal.

Szexboltot kerestek, öltönyben indultak kocogni – erre hivatkoznak a kijárási tilalmat megszegő olaszok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.19. 20:12
Galambot etető férfi Róma központjában, 2020. március 19-én
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP or licensors
Több mint 50 ezer ember vette semmibe a hatóságok által elrendelt korlátozást, sokan azt sem értik, hogy az átlátszó hazugságért is büntetés jár.
Kreativitásukat bizonyítják az olaszok az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt elrendelt mozgáskorlátozás megsértése közben is, amikor hatósági ellenőrzéskor a legkülönbözőbb okokkal magyarázzák utcán tartózkodásukat az olasz sajtóban csütörtökön megjelent beszámolók szerint – írja Sárközy Júlia, az MTI római tudósítója. Totózni indultam - ezzel indokolta utcán tartózkodását egy férfi, amikor a rendőrök megkérdezték tőle, miért sétál láthatóan ok nélkül. Fantáziadúsabb volt egy fiatalember válasza, miszerint a barátnője éppen akkor tette ki őt az utcára. Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazolt férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja, és javítani viszi.  A március 8-án bevezetett "kijárási tilalom" óta több mint egymillió olaszt ellenőriztek az utcákon és közutakon. Több mint 50 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel ok nélkül tartózkodott közterületen, vagyis nem munkavégzés, egészségügyi vagy más súlyos indok miatt ment el otthonról.   Az adatok szerint a feltartóztatottak tetemes része idős ember, aki rövid sétára indul, hogy ne legyen egész nap otthon. 
A hatályos rendelkezések szerint a kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, de komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtönt kockáztat a feleslegesen utcán tartózkodó

. A belügyminisztérium honlapjáról letölthető formanyomtatványt sokan nem viszik magukkal, de a helyváltoztatást igazoló engedély az ellenőrzés pillanatában a rendőröktől is elkérhető, és előttük kitölthető. A tapasztalatok azt mutatják, sokakban nem tudatosodott, hogy a hamisan feltüntetett indok is büntetett. A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, mivel azt mondták, kocogni indultak autóval, de egyik öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett idős édesanyja ült, a harmadik pedig gyerekeit vitte valahova. 
A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, mivel azt mondták, kocogni indultak autóval, de az egyik öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett idős édesanyja ült, a harmadik pedig gyerekeit vitte valahova.

A szintén déli Bariban a lakosok kilométereket tesznek meg, hogy olcsóbb üzletbe menjenek bevásárolni. Az északi Tortonában egy férfi azt mondta, azért megy a város másik felébe vásárolni, mert egy ottani szupermarketben gyűjti a vásárlói pontokat. Riminiben egy nyugdíjas építkezést ment el megnézni, Rómában egy iskola udvarán grillpartyt tartottak, és csodálkoztak, hogy miért oszlatta fel őket a rendőrség. Mások horgászfelszerelésben mondták azt a rendőröknek, hogy munkába mennek. Volt, aki szexboltot keresett, más a tengerparton napozott. A nyitva tartó dohányboltok egyikében a tulajdonos kávéházat rendezett be a sarkon bezárt presszó pótlására pluszbevétel reményében. A telefontársaságok adatai szerint Milánó lakosainak 43 százaléka még mindig "túl nagy távolságot" tesz meg, vagyis nem a sarki boltba megy. A részben lezárt római Leonardo da Vinci repülőtéren készült felvételek is egymás hegyén-hátán szorongó utasokat mutattak az elrendelt legalább egyméteres biztonsági távolság helyett. Még mindig túl sokan vannak az olaszországi utcákon - mondta a Milánóba érkező kínai orvoscsoport vezetője is csütörtöki sajtótájékoztatóján. Sajtóértesülések szerint a római kormány újabb szigorító intézkedések bevezetését tervezi, köztük az utcák katonák általi ellenőrzését. Többek között betiltani készülnek a szabadtéri testedzést és a kocogást is.