Koronavírus-kutatást indított a Szegedi Tudományegyetem

Publikálás dátuma
2020.03.23. 12:29
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy rövid kérdőív kitöltésével segíteni is lehet a tudósok munkáját.
Arról gyűjtenek adatokat a Szegedi Tudományegyetem kutatói, hogy mennyire fékezték a COVID-19-járvány terjedését az eddigi állami intézkedések – vette észre a Qubit. A tudósok munkáját az itt található kérdőív kitöltésével lehet segíteni. 
A kérdések többek között arra keresik a választ, hogy a kitöltőnek mennyire kiterjedt a kapcsolati hálója, milyen korcsoportú emberekkel érintkezik a leggyakrabban hétköznapokon és hétvégéken. Azt is szeretnék felmérni a kutatók, hogy a válaszadó a napi tevékenysége során mennyire igyekezett otthon maradni, illetve ha ez nem sikerült, hová és milyen célból ment el a lakásából.
„A MASZK - Magyar Adatszolgáltató Kérdőív célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessünk, amely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus (COVID-19) terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására” – olvasható a teszt leírásában, hozzátéve, a rövid, 5-10 percet igénylő kérdőív kitöltése anonim és kizárólag a járvány megfékezését, kontroll alatt tartását segíti.   
Szerző

Jelnyelven is elérhető a koronavírus-tájékoztató

Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:28

Fotó: TKK MTA
Lefordította az Országos Mentőszolgálat tájékoztatóját az MTA oktatási kutatócsoportja.
Az Országos Mentőszolgálat jelnyelvi koronavírus-tájékoztatója, amelyet az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport készített el, itt érhető el.
A csoport a napokban elérhetővé tett egy, a távoktatás segítő weboldalt, amely azoknak segít, akik az online oktatásban magyar jel- és cigány nyelvet használnak – derült ki az MTA közleményéből.
Szerző

Magyar kutatóknak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját

Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:56
Koronavírus-minták egy német laborban. Képünk illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK /
A kód ismeretében már hatékonyan lehet gyógyszert is fejleszteni a világszerte 278 ezer embert megfertőző kórokozó ellen.
Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el - jegyezték meg a közleményben. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.  Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.  A koronavírus elleni hatékony gyógyszer mielőbbi kifejlesztése szó szerint élet-halál kérdése, hiszen a John Hopkins egyetem frissülő, interaktív térképe alapján a világméretű járványban eddig több mint 278 ezren betegedtek meg, és 11500-nál is többen vesztették életüket.
Szerző
Frissítve: 2020.03.21. 20:35