Ukrajnában kihirdették az országos veszélyhelyzetet

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:24

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Egyelőre 30 napig lesz érvényben.
Meghosszabbította az ukrán kormány szerdai ülésén az országos karantént további 30 nappal, azaz április 24-ig, és kiterjesztette a veszélyhelyzetet az egész országra. Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy előreláthatóan a veszélyhelyzet is harminc napig lesz érvényben. 
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzet nem rendkívüli állapot, kérte, hogy a két fogalmat ne keverjék össze.

A coronavirus.app adatai szerint Ukrajnában eddig 113 embert diagnosztizáltak koronavírussal. A fertőzés következtében 4 ember halt meg, egy személyt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg beteget 108 ápolnak.

Károly herceg is koronavírusos

Publikálás dátuma
2020.03.25. 13:25

Fotó: DANIEL KALISZ / AFP/Getty Images
71 éves, szóval abszolút a veszélyeztetettek közé tartozik. De jól van.
Károly brit trónörökös szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust - jelentette be szerdán a walesi herceg londoni hivatala. A Clarence House közleménye szerint a 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota a fertőzéstől eltekintve jó. A tájékoztatás szerint Károly feleségét, Kamilla cornwalli hercegnőt is megvizsgálták, de az ő koronavírus-tesztje negatív lett. Az udvar szóvivője közölte, hogy a házaspár a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában teljes elkülönítésbe vonult és a trónörökös néhány napja ottani lakosztályában dolgozik. A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni rezidenciája szerdán közölte, hogy a 94. évében járó uralkodó - Károly herceg édesanyja - jó egészségnek örvend. A palota szóvivője szerint a királynő legutóbb március 12-én találkozott a trónörökössel. Az illetékes nem tért ki arra, hogy az uralkodón is végeztek-e koronavírus-szűrést, csak annyit közölt, hogy a királynő minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart. II. Erzsébet, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, a hét eleje óta legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában lévő Windsorban tartózkodik. A Clarence House szerdai tájékoztatása szerint Károly herceget hétfőn vetették alá koronavírus-szűrésnek, miután tünetei megfeleltek a szűrés elvégzéséhez kidolgozott kritériumoknak. A vizsgálatot a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) végezte el és az eredményt kedd este közölték a trónörökössel. Károly londoni hivatala szerint nem lehet megállapítani, hogy a walesi herceg kitől kapta el a fertőzést, mivel a trónörökös az elmúlt hetekben számos hivatalos közéleti programon vett részt a királyi család képviseletében. Károly - az uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg legidősebb gyermeke - az első helyen áll a brit trónutódlási sorban. A 99. évében járó Fülöp hercegről a szerdai udvari közlemények nem tesznek említést. Fülöp korábban a brit királyi család legaktívabb tagjai közé tartozott, de 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől, és bár néha, főleg családi eseményeken azóta is megjelenik, nyilvános rendezvényeken már nem vesz részt.
Szerző

Már 423 ezer felett a fertőzöttek száma a világban

Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:49

Fotó: JACK TAYLOR /
Majdnem 19 ezer ember halt meg a koronavírus miatt.
Elérte a 423 577-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre az adatait több tucatnyi forrásból szerző coronavirus.app nevű oldal számai szerint.
Világszerte 18 919 ember halt meg eddig a vírus miatt.

Gyógyultnak 106 348 embert minősítettek, és jelenleg 298 310 beteget kezelnek a világ országaiban. Európában továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ott több mint 69 ezer ember fertőződött meg, és szerda reggelig 6820 életet követelt a vírus. Spanyolországban szintén sokan, 2991-en haltak meg, Franciaországban pedig 1100-an vesztették életüket a fertőzés miatt.
Szerző
Frissítve: 2020.03.25. 10:11