Operatív törzs: Elképzelhetőek további korlátozások is

Publikálás dátuma
2020.03.27. 13:00
MÜLLER Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A most elrendelt korlátozások belátható időre szólnak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.
Ez nem az örömteli találkozások időszaka, csak addig menjenek el otthonról, amíg feltétlenül szükséges – üzente a 65 év felettieknek Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller emlékeztetett az Orbán-kormány által elrendelt kijárási korlátozásra, és arra, hogy saját hatáskörben döntött a határok és egyetemek lezárásáról (utóbbi döntés a rendkívüli jogrend után is felhatalmazta a rendőrséget a határok védelmére). Mint mondta, eddig 300 igazolt koronavírus-fertőzött van itthon, az viszont örömteli, hogy az elmúlt 24 órában nem történt a járványhoz köthető haláleset, és 34 igazolt gyógyult is van. Müller Cecília szerint minden intézkedés a sérülékeny társadalmi csoportok, az idősek és súlyos betegséggel küzdők védelmét szolgálja – de ezek csak akkor hatásosak, ha a lakosság együttműködik a hatóságokkal. Az egész járványkezelés sikere ezen áll vagy bukik – mondta a tisztifőorvos, aki szerint a most elrendelt korlátozások belátható időre szólnak, de szükség esetén elképzelhetőek további korlátozások is.
Arra is emlékeztetett, hogy önként választhatunk tartózkodási helyet, és észszerű óvintézkedések mellett egészségügyi sétát tehetünk, leengedhetjük játszani a gyereket, megmozgathatjuk házban élő kutyánkat is – arra azonban figyelni kell, hogy ebből ne alakuljon ki csoportosulás, és tényleg csak a szükséges ideig legyünk az utcán.
Az idősek március 28. és április 11. között reggel kilenc és dél között mehetnek le a boltokba – bár ez sem javasolt nekik – addig pedig 65 év alattiak nem látogathatják az üzleteket. Müller ennek apropóján újságírói kérdésre 
nem tudott megnyugtató választ adni, mi lesz azoknak a több százezer embert ellátó falusi boltoknak a vásárlókörével, ahol az üzletek egyébként is csak délig tartanak nyitva.

Az országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy a 65 év alattiak reggel kilenc előtt menjenek el a boltba, és ekkor vásároljanak meg mindent, ami maguk és idős rokonaik ellátásához kell.
Müller újságírói kérdésre elmondta: országszerte hét laborban – a Nemzeti Népegészségügy Központban, a Dél-pesti Centrumkórházban, Szeged, Debrecen, Pécs és a főváros egyetemi laborjaiban, valamint Győrben – végzik a koronavírus-minták tesztelését.
Kásler Miklós
Fotó: MTVA
A sajtótájékoztatón megszólalt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, aki megköszönte a harmadik hete a járvány elleni háború frontvonalában küzdő orvosok, ápolók munkáját. Mint mondta, sok kórház most szervezi át kapacitásait a tömeges megbetegedések – több ezer eset –ellátására. A miniszter szerint járványügyi szempontból kedvezőbb helyzetben vagyunk, mint sok európai ország, a kormány már felmérte az egészségügy személyi és anyagi feltételeit, erőforrásait, és úgy látják, a rendszer képes lesz megbirkózni a helyzettel. A mostani időszakban az a fontos, hogy kerüljük a csoportosulásokat, főleg az idősek, és immunhiányos betegek ne hagyják el otthonaikat, ha ez nem elkerülhetetlen – mondta Kásler. 
Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTVA
A rendőrséget ezúttal Kiss Róbert alezredes képviselte a sajtótájékoztatón, aki elmondta, eddig 5032, külföldről visszatérő vagy fertőzésgyanús személy esetében rendeltek el hatósági karantént, annak betartását pedig közel 39 ezer alkalommal ellenőrizték is náluk. Visszaélések ezúttal is voltak, a rendőrség 163 alkalommal tett feljelentést a karanténszabályok megsértése miatt, és 28 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. Kiss emlékeztetett rá, hogy továbbra is ellenőrzik a határok forgalmát, és fenntartják a beutazási korlátozást. Az alezredes kitért a kéthetes kijárási korlátozásra, azonban azt is hozzátette, hogy az ezt ellenőrző rendőrök, megnyugtatóan lépnek fel majd, 
számonkérés helyett a lojalitáson és a segítőkészségen lesz a hangsúly.

Szerző
Frissítve: 2020.03.27. 13:35

A média ellenőrző szerepére nagyobb szükség van, mint valaha – Orbán felhatalmazási törvényét bírálták nemzetközi szervezetek

Publikálás dátuma
2020.03.27. 12:55

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Kilenc nemzetközi civil szervezet levélben szólítja fel az EU három intézményét, hogy tegyék világossá: elfogadhatatlannak ítélik az alapvető jogokat és a médiaszabadságot aláásó magyar felhatalmazási törvényjavaslatot.
A Riporterek Határok Nélkül és nyolc másik, a sajtószabadság védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy egyes kormányok a koronavírus járványt használhatják fel az alapvető jogok elnyomására, és az információ szabad áramlásának a meggátolására. A Magyarországon megvitatott törvénytervezet egy lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé. Ugyanakkor a média ellenőrző szerepére nagyobb az igény, mint valaha – írják az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írott levelükben. Véleményük szerint a világ számos kormánya arra használja a járványt, hogy túlzott hatalmat összpontosítson a kezében. Példaként a magyart említik, amely „a héten azt kérte (a parlamenttől), hogy határozatlan időre hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet, és adjon felhatalmazást öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabására a koronavírusról szóló álhíreket terjesztőkre, köztük újságírókra”. A levél aláírói úgy vélik, hogy a dezinformáció elleni küzdelem nem indokolja a drákói intézkedéseket, amelyek azzal a veszéllyel járnak, hogy a munkájukat a köz érdekében végző újságírók ellen vetik be azokat. „Nem meglepő, hogy a médiaszabadság aláásásának rekordját tartó Magyarország az első európai uniós tagállam, amely élni kíván a szélsőséges és elvtelen hatalmi  eszközzel. Az ország kevés megmaradt független sajtótermékét rendszeresen támadják és vádolják „hamis hírek” terjesztésével, amiért kérdéseket tesznek fel a kormány felkészültségéről és a járvány kezeléséről. Ha elfogadnák a jogszabályt, az kényelmes lehetőséget biztosítana a kormány számára, hogy fenyegesse és öncenzúrára kényszerítse az újságírókat. Attól tartunk, hogy ez egy lépés lenne a médiaszabadság teljes felszámolása felé Magyarországon, amely ráadásul túlélheti a járványt” – írják levelükben. A jogvédők aggodalmukat fejezik ki amiatt is, hogy a vírus terjedésének ellenőrzését célzó kormányzati intézkedések sokhelyütt figyelmen kívül hagyják a személyiségi jogokat, ami által sérülhet az újságírók joga is forrásaik védelmére. Aggályosnak tartják azt is, hogy számos országban korlátozzák az újságírók hozzáférését kormányzati tisztviselőkhöz, döntéshozókhoz, egészségügyi szakértőkhöz, illetve korlátozzák jelenlétüket sajtóértekezleteken. Mint rámutatnak, a szabad mozgást korlátozó döntések nem akadályozhatják meg, hogy a média tanúja legyen a válságnak. Amikor a polgárok alapvető jogait Európaszerte felfüggesztik, a média ellenőrző szerepére nagyobb szükség van mint valaha – szögezik le a kilencek, felszólítva az EU három intézményét, hogy tegyék világossá: mélységesen ellenzik és elfogadhatatlannak ítélik a magyar parlament előtt fekvő felhatalmazási törvényjavaslatot. Követelik, hogy EU adja értésre, az újságírás és az információszabadság alapvető fontosságú a koronavírus járvány feltartóztatásában.

A levél aláírói:

Article 19 Cenzúra Index Európai Újságírók Szövetsége Európai Újságíró Szövetség Korlátlan Sajtószabadság Központ a Sajtó- és Médiaszabadságért Nemzetközi Újságírószövetség Nemzetközi Sajtó Intézet Riporterek Határok Nélkül

Benkő Tibor szerint több cég is önként jelentkezett a létfontosságú vállalatok körébe

Publikálás dátuma
2020.03.27. 12:02
Benkő Tibor
Fotó: Béres Márton / Népszava
A döntés a tárcánál működő honvédelmi irányító törzs feladata.
A legfontosabb, hogy az ország a működőképességét megőrizze – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának pénteki ülésén. Benkő Tibor, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője felidézte: beazonosították a legfontosabb létfontosságú vállalatokat. Első körben 139 ilyen vállalatot választottak ki, ebből 65 állami, 74 nem állami tulajdon.       Szólt arról is, hogy
azóta több önkéntes is volt, aki jelentkezne a létfontosságú vállalatok körébe.

Ennek eldöntése a tárcánál működő honvédelmi irányító törzs feladata. Az irányító törzsekben többségében katonák, mellettük rendőrök, katasztrófavédelmisek vannak.
Szerző