Johnson: A szűrések „masszív felpörgetésére” van szükség

Publikálás dátuma
2020.04.02. 14:14

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A brit miniszterelnök közölte: ez jelenti a kiutat a járványból, és így lehet eljutni a vírus „rejtélyének” megfejtéséhez is.
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a szűrés jelenti a kiutat az új koronavírus okozta járványból, és így lehet eljutni a vírus „rejtélyének” megfejtéséhez is. Johnson, aki maga is elkapta a betegséget és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik a múlt hét óta, a Twitteren közzétett csütörtöki videoüzenetében kijelentette: a szűrés hozza majd el a győzelmet a vírus felett. Ehhez azonban a szűrések „masszív felpörgetése” szükséges, két okból: egyrészt antitestvizsgálattal ki kell deríteni, hogy ki esett már át a koronavírus-fertőzésen, mivel ez lehetővé teszi a munkába állást az újbóli fertőződés kockázata nélkül, másrészt azt is szűrni kell, hogy kinek van jelen a szerveztében a vírus, mivel így elejét lehet venni annak, hogy az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem fertőzött dolgozói feleslegesen kiessenek a munkából - mondta a brit miniszterelnök. A brit kormányt az elmúlt időszakban folyamatos érték bírálatok főleg a szűrőeszközök hiánya miatt. A brit orvosi kamara adatai szerint az NHS orvosainak negyede, az ápolószemélyzet 20 százaléka esett ki a munkából amiatt, mert vagy ők, vagy a velük egy háztartásban élők koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak, és sokan ismét munkába állhatnának, ha szűréssel ki lehetne mutatni, hogy mentesek a Covid-19-et okozó vírustól.
A kormányt a szakmai szervezetek bírálták azért is, mert az egészségügyi személyzetnek nincs elég védőfelszerelése. Boris Johnson csütörtöki videoüzenetében elmondta: az utóbbi két hétben a kormány 397 millió egységnyi védőeszközt juttatott az NHS dolgozóinak. A miniszterelnök nem részletezte, hogy milyen felszerelésekről van szó, de hozzátette, hogy ezeket az eszközöket a hadsereg tartalékosai szállították az egészségügyi intézményekbe. A brit védelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint a fegyveres erők háromezer tartalékosát mozgósították, mindenekelőtt olyan szakértőket, akik orvosi, mérnöki, számviteli vagy logisztikai támogatást tudnak nyújtani az egészségügynek. A hétvégén megnyílik Londonban az a hatalmas, négyezer személyes átmeneti koronavírus-kórház, amelyet a brit főváros legnagyobb fedett rendezvényközpontjában, a kelet-londoni ExCel csarnokban alakítanak ki a hadsereg segítségével. Emellett két hasonló, csak koronavírus-fertőzésben megbetegedett pácienseket ellátó több ezer személyes átmeneti kórház létesül a közép-angliai Birminghamben és az északnyugat-angliai Manchesterben is.
Szerző

Babis: Csehországban májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe

Publikálás dátuma
2020.04.02. 14:11

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP
A cseh kormányfő bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.
Csehországban valószínűleg májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe – vélekedett Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön, a Blesk.cz című bulvárportálnak nyilatkozva.
„Optimista vagyok, nálunk a helyzet alakulása egészében kedvező. Ha azt nézem, hogyan alakul a helyzet Olaszországban, Spanyolországban vagy Ausztriában, akkor az európai átlaghoz viszonyítva nálunk nagyon jó a helyzet”

– mondta Babis az interjúban.

Pontosabb előrejelzéseket – jegyezte meg a kormányfő – csak a koronavírus-járvány április végi helyzete alapján lehet majd készíteni, amikorra Csehországban a járvány kicsúcsosodása várható. Szakértői becslések szerint a fertőzöttek száma április végén 10-15 ezer között alakulhat az országban.
„Azt követően a fertőzések számának csökkenése várható, és valamikor májusban vagy júniusban visszatérhetünk a normális élethez”

– vélekedett a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: a cseh állam ennek érdekében mindent megtesz, de sok függ az összeurópai helyzettől is. Babis bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett. További korlátozó intézkedéseket a cseh kormány nem tervez, és a kedvezőtlen visszhang következtében lemondott a boltok vasárnapi nyitvatartásának mérlegelt korlátozásáról. A miniszterelnök azt mondta, hogy ő maga egyelőre nem vetette alá magát tesztelésnek, mert erre nem lát semmi okot. Csehország a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben elsősorban a dél-koreai, szingapúri és a hongkongi tapasztalatokat használja – jegyezte meg Babis.
Szerző

24 óra alatt 950 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Publikálás dátuma
2020.04.02. 14:09

Fotó: Alvaro Fuente / AFP/NurPhoto
Meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.
A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003. Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238.

Több mint 300 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma

Ugyancsak csütörtökön a spanyol munkaügyi minisztérium közölte: Spanyolországban márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi adat. A szaktárca szerint mindez a SARS-CoV-2 vírus miatti járványügyi korlátozások bevezetésével függ össze. A munkaügyi központok nyilvántartása alapján március 12-ig 2857-tel emelkedett az álláskeresők száma februárhoz képest, számuk azután ugrott meg, hogy az országban elrendelték a szükségállapot bevezetését, bezárták az iskolákat és szigorú feltételekhez kötötték a lakhelyelhagyást. A minisztérium közleményében emlékeztetett: a Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés, a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt. A nyilvántartott munkanélküliek száma az idei év harmadik hónapjában meghaladta a 3,5 milliót. Éves viszonylatban, tavaly márciushoz képest 9 százalékkal, 293 ezerrel lett több állástalan. A munkanélküliség növekedésében leginkább a szolgáltatási szektor érintett, 8,9 százalékkal, 206 ezerrel lettek többen állás nélkül márciusban. A társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplők száma mintegy 834 ezerrel csökkent úgy, hogy még március 11-ig az új befizetők száma csaknem 65 ezerrel emelkedett. „Példa nélküli adatok, amelyek egy példa nélküli helyzetre válaszolnak” – értékelte a jelentést José Luis Escrivá, bevándorlási és társadalombiztosítási ügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: átmeneti helyzetről van szó és a járvány elmúltával a gazdasági aktivitás helyre fog állni, de elismerte, hogy ennek időbeliségét most még „nehéz meghatározni”. A tárcavezető emlékeztetett, a spanyol kormány intézkedéscsomagot fogadott el a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, példaként említve egyebek mellett, hogy ebben a helyzetben többen részesülhetnek munkanélküli ellátásban, mint amennyien egyébként jogosultak lennének. Yolanda Díaz munkaügyi miniszter bejelentette: a kivételes helyzet miatt a munkanélküli ellátásokat a szokásosnál korábban utalják majd az érintetteknek. Mint mondta, a nyilvántartott munkanélküliek mintegy 65 százaléka, több mint 2,3 millió ember jogosult ellátásra az államtól. Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, hétfőtől pedig leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a dél-európai országban egy nap alatt 8102 újabb koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. Az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003. 
Szerző