Olaszországban várhatóan május elején is érvényben lesznek a szigorú korlátozások

Publikálás dátuma
2020.04.03. 12:14

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Április 13-ig már biztos meghosszabbították az előírásokat.
Várhatóan május elején is hatályban lesznek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozó intézkedések Olaszországban - mondta Angelo Borrelli, az olasz polgári védelem vezetője pénteken egy rádióinterjúban. Az olasz kormány szerdán jelentette be, hogy április 13-áig meghosszabbítja a járványellenes óvintézkedéseket, vagyis az emberek vesztegzárban maradnak, csak munkavégzés céljából, illetve élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat. Az iskolák, a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok és a gyárak továbbra sem nyitnak meg. A RAI olasz közszolgálati rádióban Borrelli úgy fogalmazott, hogy a korlátozó intézkedéseket még jó pár hétig érvényben kell tartani, véleménye szerint május kezdetével sem fog igazán változni a helyzet, és "rendkívül szigorúan" kell majd a hatóságoknak eljárniuk. A csütörtöki adatok szerint Olaszországban eddig 13 915 ember halt meg koronavírus-fertőzés következtében.
Szerző
Frissítve: 2020.04.03. 12:24

Tombol a családon belüli erőszak a világban

Publikálás dátuma
2020.04.03. 10:30

Fotó: PATRICK BAZ /
Az országok harmada kijárási korlátozás alatt áll – ez pedig a családon belüli erőszak felerősödéséhez vezetett. Egy magyar kezdeményezés életmentő információkkal segítene az áldozatoknak.
A családon belül erőszak számának növekedése az egész világon megfigyelhető ott, ahol korlátozzák az emberek szabad mozgását. Egy volt kínai rendőrtiszt szerint háromszorosára emelkedett a rendőrségen bejelentett esetek száma. Adriana Mello brazil aktivista szerint az országban 40-50 százalékkal emelkedett az esetek száma, Katalóniában 20 százalékos emelkedésről számoltak be, Cipruson pedig 30 százalékkal hívták többen a segélyvonalat, mint általában - írja a qubit.hu. Franciaországban egy hét alatt harmadával nőtt (Párizsban 36, Franciaország többi részén 32 százalékkal) az erőszakos cselekmények száma. A kormány a bántalmazottak számára 20 ezer (nyilván most üresen álló) hotelszobát foglalt le az áldozatok számára, ezen kívül 1,1 millió euró azonnali támogatást nyújt a megelőzésére, az áldozatok segítésére szakosodott szervezeteknek. A kormány spanyol mintára már megteremtette annak lehetőségét, hogy ha egy bántalmazott a patikában bemondja, hogy „19-es maszkot kérek”, akkor ebből a patikusok azonnal tudni fogják, hogy riasztani kell a rendőröket, mert egy áldozat áll előttük. Katie Ray-Jones, az amerikai National Domestic Violence Hotline civil szervezet elnök-vezérigazgatója szerint az erőszak emelkedésében semmi meglepő nincsen: a 2008-as gazdasági válság idején is megemelkedett a bántalmazások száma a munka nélkül maradt népesség körében, akkor viszont még volt menekülési útvonal, a problémás családok nem voltak karanténban. A stressz egyébként is növeli az erőszak kockázatát, ebből pedig a pandémia idején még azoknak is jut elég, akik nem bántalmaznak senkit, és őket sem bántalmazzák.  Nőhet a kapcsolati erőszak áldozatainak száma a koronavírus-járvány idején, mert az otthoni összezártság miatt több feszültség keletkezhet az emberek között - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió reggeli műsorában. Hozzátette a szükséges szabályok betartásával továbbra is működnek a titkos menedékházak, a krízisközpontok és a félutas házak, valamint a nap 24 órájában ingyenesen hívható +36/80/205-520-as telefonszám. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy, ezért fontos, hogy mindenki jelezze, ha ismer olyat, aki áldozattá válhat.

Segítség a bántalmazottaknak

Az iskolai erőszak, a munkahelyi zaklatás és a családon belüli bántalmazás elszenvedőinek készít tartalmakat nonprofit célú internetes portálján egy online marketingesekből álló csapat. Az Arven magazin készítőinek célja, hogy „mire a járvány véget ér, és mire az iskolák, munkahelyek újra kinyitnak, a Google-ben ezek az írások előkelő helyen szerepeljenek” - írja a qubit.hu. Mint az a Facebook-felhívásukból kiderül: havonta 100-an keresnek rá a Google-ben arra, hogy "megerőszakoltak"; 50-en arra, hogyan "mit tegyek, ha utál a főnököm"; 30-40-en arra, hogy "lefeküdtem a tanárommal" vagy "megerőszakolt a tanárom". 10-20 keresés pedig arról panaszkodik, hogy "vernek a suliban". Ezek között a keresések között nagy számban vannak olyanok, akik segítséget keresnek. Közülük sokan nem találnak mást, csak fórumokat (ott további megalázást) vagy bulvárhíreket (amivel nem sokra mennek). A csapat ezen szeretne változtatni. Céljuk, hogy a segítséget kereső emberek egyszerű, kézzelfogható és konkrét információkat, útmutatókat találjanak, ha a rajtuk esett sérelmet a Google keresőjébe pötyögik. A honlap- és keresőoptimalizálásban jártas, korábban a TASZ munkatársaként dolgozó Verdes Tamás, a projekt egyik ötletgazdája megerősítette, hogy a magazinnal olyan embereknek szeretnének kézzelfogható információkkal, útmutatókkal segítséget nyújtani, akik a rajtuk esett sérelmet a Google keresőjébe pötyögik. Céljuk, hogy a magazint a Google az első találatok között szállítsa a képernyő előtt segítséget keresőknek. 2020-ban elsősorban az iskolai erőszak, a munkahelyi zaklatás és a családon belüli bántalmazás elszenvedőinek készítenek tartalmat.  

Isztambuli Egyezmény magyarok jóváhagyása nélkül

A nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállamnak ratifikálnia kell az Isztambuli Egyezményt, szólították fel a képviselők az Unió országait január elején. A jelenlevő magyar kormánypárti képviselők tartózkodtak, ugyanígy a jobbikos Gyöngyösi Márton is. Az ellenzéki EP-képviselők támogatták az állásfoglalást. Az 500 szavazattal, 91 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott, nem törvényerejű állásfoglalásban a képviselők felszólítják a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanácsot: sürgősen zárja le a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló megállapodás uniós ratifikációs folyamatát. A Parlament az egyezményt még el nem fogadó hét tagországot: Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Szlovákiát és az Egyesült Királyságot annak késedelem nélküli ratifikációjára szólította fel. Varga Judit igazságügy miniszter erre reagálva akkor azt írta Facebook posztjában, hogy „… a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató Egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek”. (Ez az első nemzetközi egyezmény, amely tartalmazza a nemek definícióját, figyelembe véve a biológiai nemen kívül a társadalmi nem kategóriáját, amely a nőkhöz és a férfiakhoz sajátos szerepeket és viselkedésformákat társít - szerk.)

Szerző

Kétpárti amerikai testület lesújtó véleménye Orbán felhatalmazásáról

Publikálás dátuma
2020.04.03. 09:32
Alcee Hastings
Fotó: ERIN SCHAFF / AFP/AP
„A további hatalomkoncentráció Magyarországon csupán a korrupció további koncentrációjához vezető utat kövezi ki” - figyelmeztet az Egyesült Államok Helsinki Bizottsága.
Orbán miniszterelnök otromba módon előnyt húzott a globális pandémia okozta félelemből és bizonytalanságból, hogy végtelenül kormányozhasson rendeletekkel, Ahelyett, hogy a magyarok jólétét tartaná szem előtt, akik pedig nyilván meg fogják szenvedni a koronavírust, fontosabbnak ítélte parlamenti többségének megőrzését és a magyar kormány fölötti ellenőrzésének folyamatos erősítését – értékelte a magyarországi helyzetet az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának elnöke, Alcee Hastings demokrata párti képviselő. A bizottság nevében kiadott közlemény rámutat, hogy a koronavírus leküzdéséhez rendkívüli társadalmi szolidaritásra van szükség, nem ellenőrizetlen végrehajtó hatalomra. „A további hatalomkoncentráció Magyarországon csupán a korrupció további koncentrációjához vezető utat kövezi ki” - szól a dokumentum, amely külön kiemeli, hogy az új jogszabálynak a valótlan vagy téves színben feltüntetett hírekre vonatkozó passzusa ötéves börtönnel fenyegeti a kórházak és a magyar egészségügy helyzetéről tudósító újságírókat. A törvény, folytatódik a nyilatkozat, felfüggeszti a választásokat, betiltja az időközi választásokat és népszavazásokat, míg a következő parlamenti választás csak 2022-ben esedékes. A lejárati idő nélküli törvényt csak a parlament kétharmada vagy a miniszterelnök vonhatja vissza. intézkedéseket. 
Az amerikai Helsinki bizottság emlékeztet rá, hogy az 1991-es orosz (szovjet) puccskísérlet nyomán elfogadott és Magyarország által is aláírt „Moszkvai dokumentum” külön pontokat tartalmaz a rendkívüli állapotot illetően. Ez arra is kiterjed, hogy az államok csak a vészhelyzet körülményei között feltétlenül szükséges mértékben korlátozhatják az újságírókat hivatásuk gyakorlásában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESz) demokrácia és emberi jogok hivatalának igazgatója, Sólrún Gisladóttir már március 30-án figyelmeztetett arra, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek időben korlátozottnak kell lenniük és meg kell engedniük a parlamenti ellenőrzést. A szöveg végén Hastings emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor 2010 óta módszeresen leépítette a fékek és egyensúlyok rendszerét, ezzel téve lehetővé a Fidesz-kormány hatalmának megszilárdítását. Az amerikai Helsinki bizottság kétpárti testület, kilenc-kilenc szenátor és képviselő mellett a külügyi, a védelmi és a kereskedelmi minisztérium képviselője is tagja. Korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, illetve a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságainak elnökei is kifogásolták a rendkívüli helyzetre vonatkozó