Kevesebb a halott egy nap alatt, de ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Publikálás dátuma
2020.04.05. 19:45

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Ötszázhuszonötre csökkent az utóbbi egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely így elérte a 15 887-t - közölte vasárnapi esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma viszont ismét megközelítette a háromezret. A halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 681-hez és az ezt megelőző 766-hoz képest. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt. A diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest. A jelenleg diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 91 ezret: ebből több mint 28 ezer beteg szorul kórházi kezelésre, valamivel kevesebben mint négyezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 21 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 128 948-t. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban. Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) felelőse szerint az adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe elérte a tetőzést, és csökkenésnek indult. "Maradjatok továbbra is otthon" - üzente az olaszoknak. Megjegyezte, hogy az április 13-ig tartó kijárási korlátozás lejárta után megkezdődhet az úgynevezett "második fázis", de ez nem jelenti az óvintézkedések teljes feladását. A gócpont Lombardia kormányzója bejelentette, hogy hétfőtől 3,3 millió szájmaszkot osztanak szét ingyen. Ebből 300 ezret a gyógyszertárakban, a többit a városok különböző pontjain. Attilio Fontana tartományi elnök arra kérte a lakosokat, azok vegyenek át szájmaszkot, akik eddig még nem tudtak beszerezni. Akinek továbbra sem jut, azok sállal, kendővel takarják el orrukat, szájukat. Az 1,3 milliós Milánóban 900 ezer szájmaszkot osztanak szét. Ezzel egy időben kötelező lesz a szájmaszk használata az utcákon. Aki szájmaszk nélkül tartózkodik az utcán, azt 400 euró (több mint 140 ezer forint) bírságra ítélik. Ugyanezt bevezették Toszkánában is. Olaszország többi részén nem kötelező a továbbra is nehezen beszerezhető szájmaszk használata. Ugyanakkor a nyitva tartó üzletek többségébe nem engednek be szájmaszk és védőkesztyű nélkül. A húsvéti ünnepek és a rendkívüli jó idő miatt tovább szigorították az ellenőrzéseket. Helikopterekkel, drónokkal és telefoncellás ellenőrzéssel igyekeznek megakadályozni, hogy az olaszok vidéki házaikba menjenek. Az MTI tudósítóját, a virágvasárnapi munkavégzés közben, a Vatikánig tartó kevesebb mint hét kilométeres távolságon négyszer ellenőrizték a római rendőrségi pontokon.
Szerző

A mekkai zarándoklatot is elsöpörheti a járvány

Publikálás dátuma
2020.04.05. 19:20

Fotó: - / AFP
Minden évben muszlimok milliói készülnek arra, hogy Mohamed próféta lépteit követve elutazzanak az iszlám legszentebb városába, a szaúd-arábiai Mekkába. Az iszlám holdnaptár utolsó hónapjára eső többnapos zarándokút, a haddzs, az iszlám vallás öt alappillérének egyike: az összes hívőnek - ha helyzete engedi - kötelessége megjárni azt. Sokan éveken át spórolnak azért, hogy megtehessék az életük legfontosabbjának számító utat, a világjárvány azonban idén veszélybe sodorta a haddzsot. A koronavírus terjedése miatt Szaúd-Arábia már február végén felfüggesztette az évközi mekkai zarándoklatra, az umrára érkező hívők beengedését. A mekkai nagymecsetet március eleje óta naponta fertőtlenítették, a hónap végére pedig bezárták a látogatók elől. Az óvintézkedések ellenére Mekkában sok koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ezért a hatóságok múlt csütörtök óta szigorú kijárási tilalmat vezettek be a városban. Kétséges, hogy ilyen körülmények között megtarthatják-e a július végén esedékes haddzsot. Muhammad Szalih Bantan szaúdi zarándoklatügyi miniszter már múlt héten arra kérte a muszlimokat, hogy várjanak utazási terveikkel, amíg tisztázódnak a koronavírus járvánnyal kapcsolatos fejlemények "Majdnem biztos ezért, hogy idén elmarad a zarándokút, nehogy tetézze a bajt” – mondta a Népszavának Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője. Mint fogalmazott, nem példátlan lépésről lenne szó, a történelem során többször előfordult, hogy járványok és háborúk miatt elmaradt a zarándoklat. Habár ez rengeteg, az idei útra készülő muszlimnak, köztük többtucatnyi magyarnak okozhat csalódást, Sulok szerint igazán a helyiek veszíthetnek. „A haddzs elmaradása sokaknak veszélybe sodorhatja a megélhetését, hiszen nagyon jelentős infrastruktúra alakult ki a zarándokok kiszolgálására. Sok szálloda, vendéglátóhely és ajándéküzlet ebben az időszakban keresi meg bevételei túlnyomó részét.” A bajba jutott vállalkozások azonban valószínűleg számíthatnak majd a rijádi kormány segítségére, hiszen a királyság hatalmas pénzügyi tartalékkal rendelkezik, amelynek nagyságát az elmúlt hetekben Oroszországgal vívott olajár-háború sem csökkentette jelentősen. Noha gazdasági szempontból az lenne a legjobb, ha minél előbb eldőlne a zarándoklat sorsa, a szaúdi hatóságok valószínűleg okkal nem sietik el a döntést. “Úgy tűnik, hogy fel akarják készíteni az embereket arra lehetőségre, hogy lemondják a haddzsot” - vélekedett Shiraz Maher, a londoni King’s College kutatója. A szakértő a brit Guardiannek elmondta: egyesek bizonyos proféciákra hivatkozva a világvége közeledtének jeleként értelmezik a haddzs elmaradását. Maher szerint a hatóságok azzal igyekeznek megnyugtatni a hívőket, hogy hangsúlyozzák: a haddzsot nem minden évben tartották meg a történelem során

A brit egészségügyet is ledöntötte lábáról a vírus

Publikálás dátuma
2020.04.05. 18:40

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Megfelelő védőeszközök híján majdnem minden ötödik orvos betegállományba került, de a közvéleményt különösen megviselte két fiatal nővér halála.
Ma este veti be a Downing Street 10. csodafegyverét a koronavírus-válság leküzdésére: Erzsébet királynőt, aki 1952-es trónra lépése óta mindössze negyedszer szólal meg szokás karácsonyi üdvözletén kívül. Az előző alkalmak az Öböl-háború, Diana hercegnő végzetes balesete és Erzsébet anyakirályné halála voltak. A tévé- és rádiócsatornákon kívül a közösségi médiában is sugárzott, előre ismertetett üzenetben a 93 éves uralkodó sajnálkozásának ad hangot a britek által is "elszenvedett fájdalmak, nehézségek és pénzügyi veszteségek" miatt, külön is adózva az egészségügyi szolgálat (NHS) személyzetének munkája előtt, és emlékeztetve a lakosságot a kijárási korlátozások fontosságára. Az uralkodó a karantén-kötelezettségre való emlékeztetéssel összhangban van a több mint egy hete önkéntes karanténban lévő Boris Johnson kormányfővel, a már felgyógyult Matt Hancock egészségügyi miniszterrel, valamint a közegészség- és járványügyi hatóságok vezetőivel, akik az egész hétvégén nem győztek érvelni a "társadalmi távolságtartás" érvényesítése mellett. A szigetország általában fegyelmezett lakosságának nagy része követte a szabályokat és legfeljebb közös háztartása tagjaival merészkedett ki a végre csodálatos napsütésben a szabadba. Matt Hancock vasárnap azonban nyíltan megfenyegette a felelőtlenebbeket, hogy betiltja a szabadtéri testgyakorlást, ha fittyet hánynak a korlátozásokra.
A The Sunday Times és a Royal College of Physicians orvosi kamara közös felmérése alapján az NHS a kormány által felvázoltnál is súlyosabb helyzetben van. Minden ötödik orvos betegszabadságra vagy karanténba kényszerült. Kemény megpróbáltatásoknak van kitéve London belvárosa és észak-keleti része, ahol a doktorok harmada hiányzik. Ahogy egy sürgősségi felvételi osztályon dolgozó orvos fogalmazott, a főváros NHS stábja "úgy hullik, mint az őszi légy", nem függetlenül a védőeszközök és immuntesztek változatlan hiányától. Az egész brit közvéleményt megrázta két ápolónő pénteki halála. Ők voltak a koronavírus hatodik és hetedik áldozata az egészségügyi dolgozók között. Mindketten a harmincas éveikben jártak, három-három gyermekük volt, egyikük sem szenvedett alapbetegségben és megszállottan végezték ápolónői munkájukat. Az 1,2 millió dolgozót foglalkoztató NHS-ben minden ötödik dolgozó tartozik valamelyik etnikai kisebbséghez, így nem meglepetés, hogy a szakma eddig megnevesített halottjai között is emlékeztettek arra, mennyire soknemzetiségű az odaadó személyzet.
Frissítve: 2020.04.05. 22:00