Lemondott az amerikai haditengerészet vezetője, miután kirúgta a koronavírus miatt aggódó hajóskapitányt

Publikálás dátuma
2020.04.08. 08:09

Fotó: CHIP SOMODEVILLA / 2019 Getty Images
Thomas Modly pár napja mentette fel a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó kapitányát, aki a hajó legénységét akarta kimentetni. A kapitány és több mint 150 matróz koronavírus-tesztje pozitív lett.
Benyújtotta lemondását Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára kedden. Ennek oka a Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a koronavírus-járvánnyal összefüggésben történtek miatti nyilvános vita. Modly azt követően nyújtotta be lemondólevelét, hogy négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel.
– Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet

– fogalmazott a találkozó után kiadott közleményében Mark Esper.

A miniszter James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával. Az Egyesült Államok külbirtokánál, Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt hadihajó kapitánya múlt kedden levelet írt a feletteseinek, határozott cselekvést sürgetve azt kérte a minisztériumtól, hogy a vízi jármű ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.
„Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket”

– írta Brett Crozier kapitány.

Levele az amerikai sajtóban is megjelent. Thomas Modly akkor úgy fogalmazott, a kapitány válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot. Majd csütörtök éjjel felmentette Croziert. A hétvégén Modly – miközben megindult a vizsgálat a kapitány ügyében – dehonesztáló megjegyzéseket tett Crozier-ra.
„Naiv vagy ostoba”

– nyilatkozta róla. Órákkal később bocsánatot kért.

Közben az ötezer fős hadihajóról már több mint kétezer embert kimenekítettek és el is különítettek, de ezerháromszáz személynek a repülőgép-hordozón kellett maradnia. A járművön tart a szűrővizsgálatok elvégzése. Crozier kapitány és több mint százötven matróz vírustesztje pozitív lett.
Szerző
Frissítve: 2020.04.08. 08:46

Éleződik a viszály Orbán és az EPP tagszervezetei között

Publikálás dátuma
2020.04.08. 08:03

Fotó: DARIO PIGNATELLI / Európai Tanács
A Spiegel arról ír: mind a pártcsalád, mind a strasbourgi frakció elnöke olyan levelet kapott, amely kemény intézkedéseket sürget a Fidesz ellen. A Die Zeit pedig kiemeli, a német uniópártok soraiban is nagy a felháborodás Orbán Viktor miatt, ám mind a CDU, mind a CSU elnöke makacsul hallgat.
Spiegel Éleződik a viszály Orbán és az Európai Néppárt több tagszervezete között: mind a pártcsalád, mind a strasbourgi frakció elnöke olyan levelet kapott, amely kemény intézkedéseket sürget a Fidesz ellen. Tusknak saját pártja, a Polgári Platform azt jelzi, hogy egyetért a 13 tagpárt által elindított kezdeményezéssel, tehát hogy teljes egészében zárják ki a magyar pártot az EPP-ből. A lépés mögött alighanem az van, hogy a magyar kormányfő a napokban a többi közt a CDU, illetve a CSU első emberéhez intézett üzenetben élesen támadta Tuskot. Mint emlékezetes, a Fidesz tagságát jó egy éve felfüggesztették, de azóta sem dőlt el, hogy mi legyen vele, részben, mert a német uniópártok megakadályozták a végleges döntést. Ám erősödik a nyomán a németekre is: Weberhez megérkezett a levél, amelyben 13 nemzeti EP-delegáció vezetői sürgetik, hogy tegyék ki a frakcióból is a magyar képviselők szűrét. De legalább függesszék fel a tagságukat. Ám utóbbi valójában azt jelentené, hogy a magyar politikusok elvesztenék befolyásukat a Parlament legjelentősebb csoportjában, ami jócskán fokozná a szembenállást Orbán és az EPP jelentős részei között. A frakcióban idáig semmilyen szankciót nem hoztak a magyarok ellen, de most a javaslat aláírói azt hangsúlyozzák, hogy egyértelműen ki kell állni az alapító elvek és a kereszténydemokrata meggyőződés mellett. A bírálók szerint Orbán a járvány ürügyén tekintélyuralomba, ha nem diktatúrába vezeti országát. Ezért azután egyre nagyobb szemrehányások érik a Néppártot is.
Die Zeit A német uniópártok soraiban is nagy a felháborodás Orbán Viktor miatt, ám mind a CDU, mind a CSU elnöke makacsul hallgat. Miközben alapvetően a két tömörüléstől függ, hogy maradhat-e a Fidesz az EPP-ben. Ugyanakkor 13 tagpárt immár hivatalosan is felvetette, hogy távolítsák el a Fideszt a pártcsalád strasbourgi frakciójából. Köztük vannak az EU alapítói közé tartozó Hollandia, Belgium és Luxemburg kereszténydemokratái. Már jó ideje vitatott, hogy megfér-e egy lapon Orbán, Merkel és az egyik európai alapító atyának számító Adenauer. A Fidesz tagságát jó egy éve felfüggesztették, vagyis a magyar kormányfő azóta nem vehet részt semmilyen párttalálkozón, ám a magyar EP-képviselők továbbra is a néppárti frakció tagjai Strasbourgban.
Kurier Az újság azt emeli ki a 13-ak leveléből, amelyet megküldtek Sassolinak, az Európai Parlament elnökének is, hogy mind ő, mind Weber vonja le a szükséges következtetéseket, miután Magyarország részéről újabb támadás érte Európa, illetve a Néppárt alapértékeit. Továbbá cinikus, ha egy kormány egyfelől korlátozza a polgári szabadságjogokat és illiberális politikát visz, másfelől ugyanakkor belpolitikai megfontolásokból bűnbaknak teszi meg az uniót. Épp ezért az EPP-nek és a kereszténydemokrata frakciónak erkölcsi kötelessége megvédeni a liberális demokráciát, valamint a jogállamot, különösen a mostani hatalmas válságban. Az osztrák konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője szerint egyelőre meg kell várni, mire jut a Bizottság jelentése. Ezzel magyarázta, hogy az ÖVP miért nem csatlakozott a 13 másik párt akciójához. Jelenleg ugyanis eltérő jogi értékelések vannak forgalomban a magyar felhatalmazási törvényről. Ő maga azonban szükségesnek tartja, hogy Magyarország a vírus terjedése közben is tartsa be a demokratikus játékszabályokat. Az Osztrák Néppárt attól teszi függővé a további lépéseket, hogy milyen eredményt hoz a magyar helyzet brüsszeli értékelése.
Szerző

Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét

Publikálás dátuma
2020.04.08. 07:52
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Glenn Fine egyben a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére létrehozott sürgősségi alapokat felügyelő független bizottság vezetője is volt.
Donald Trump amerikai elnök felmentette a Pentagon (védelmi minisztérium) belső ellenőrzésének vezetőjét, aki egyben a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére létrehozott sürgősségi alapokat felügyelő független bizottság vezetője is volt. Trump még hétfőn elmozdította Glenn Fine-t a posztjáról, de az információ csak kedden került nyilvánosságra. A Glenn Fine vezette bizottság felügyeli azt a kongresszus által megszavazott több mint kétezer milliárd dolláros pénzügyi alapot is, amelyből a gazdaság élénkítését és az emberek anyagi nehézségeinek enyhítését finanszírozzák. A Pentagonban betöltött pozíciójából történő felmentésével Fine-nak automatikusan távoznia kell a független bizottság éléről is. Hivatalos indoklás nem hangzott el a döntés hátteréről, Dwrena Allen, a Pentagon egyik szóvivője amerikai újságírók kérdésére csak annyit mondott: „Fine már nem szolgál a bizottság elnökeként, mert nem szolgál többé a minisztériumi pozícióban sem”. A szóvivő hozzátette: Glenn Fine továbbra is minden erejével a minisztérium koronavírus elleni harcának erőfeszítéseire összpontosít. Fine feladatainak ellátására az amerikai elnök átmeneti időre a környezetvédelmi hivatal (EPA) belső ellenőrzésének vezetőjét nevezte ki. Donald Trump kedden is élesen bírálta az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma főellenőrét, Christi Grimmet, miután annak hivatala hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a többi között megállapította, hogy az amerikai kórházakban hiány van védőmaszkokból, védőköpenyekből és orvosi segédeszközökből. „Álhír” – írta az elnök kedden az egyik Twitter-bejegyzésében, megemlítve azt is, hogy Grimm az Obama-kormányzat idején is a tárcánál dolgozott. „Vajon jelentést készített a kudarcos H1N1 sertésinfluenza elleni küzdelem összeomlásáról is, amikor 17 ezer ember halt meg?” – fogalmazott Trump a mikroblogban. Az amerikai elnök már a hétfői sajtókonferenciáján is bírálta az egészségügyi minisztérium jelentését, amelyet a konferencián jelenlévő Brett Giroir admirális, a tárca államtitkára szintén visszautasított. Giroir szerint a jelentésben foglalt megállapítások valószínűleg a járvány kezdeti szakaszában szerzett tapasztalatokon alapultak.
Szerző