Előfizetés

Kim Dzsong Un levélben köszöntötte Putyint

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.09. 06:48

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Az észak-koreai vezető azt kívánta: Oroszország diadalmaskodjon egy erős állam megteremtésében azzal is, hogy megőrzi a háborús győzelem ünneplésének hagyományát, továbbá hogy megakadályozza a koronavírus terjedését.
Levélben köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóján Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki egyben sikert kívánt Oroszországnak a koronavírus elleni küzdelemhez. Erről a KCNA phenjani állami hírügynökség számolt be szombaton. Az üzenetben Kim őszintén kívánta, Oroszország diadalmaskodjon egy erős állam megteremtésében azzal is, hogy megőrzi a háborús győzelem ünneplésének hagyományát, továbbá hogy megakadályozza a koronavírus terjedését. Egy nappal korábban az észak-koreai vezető személyes üzenetben gratulált Hszi Csin-ping kínai államfőnek abból az alkalomból, hogy országa vezetésével sikereket ért el a páratlan mértékű járvány elleni küzdelemben. Egyes szakértők úgy vélik, Észak-Korea azért fokozta diplomáciai tevékenységét, különösen Kína irányába, mert gazdasági segélyre van szüksége egy olyan időszakban, amikor a világban a Covid-19 járvány miatt lezárultak a határok. 

Trump: A járványban 95 ezren, talán még többen is életüket veszthetik az Egyesült Államokban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.09. 06:47
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök úgy véli, a járványnak akár még az oltóanyag kifejlesztése előtt is vége szakadhat.
A koronavírus-járványban 95 ezren, talán még többen is életüket veszthetik az Egyesült Államokban – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken délután a washingtoni Fehér Házban újságíróknak. Az amerikai elnök a kongresszus republikánus politikusaival tárgyalt hivatalában, és ezt követően nyilatkozott újságíróknak. Elmondta, hogy a vírus féken tartására hozott korábbi kormányzati intézkedésekkel elégedett, ezek eredményesek voltak.
„Talán milliók életét sikerült így megmentenünk”

– fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy
a járványnak akár még az oltóanyag kifejlesztése előtt is vége szakadhat.

Az elnök közölte, hogy Mike Pence alelnök koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált munkatársa nem más, mint Katie Miller sajtófőnök, a Fehér Ház belpolitikai főtanácsadójának, Stephen Millernek a felesége. A sajtóbeszélgetésen jelen volt Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke is, aki arról tájékoztatott, hogy a közvetlenül az elnök és az alelnök mellett dolgozó néhány munkatárs ezentúl szájmaszkot visel majd.
New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szokásos napi sajtókonferenciáján pénteken közölte, hogy az elmúlt hat hétben most volt a legalacsonyabb a fertőzéssel kórházba szállított betegek száma. Csütörtökön 8196 beteget szállítottak kórházba. Ismételten hangsúlyozta, hogy a mindennapi élet és a gazdaság óvatlan újraindítása a fertőzések számának megugrásához vezethet. Cuomo bejelentette:
az államban meghalt egy ötéves kisgyermek is a vérerek kitágulásával és gyulladásával járó, úgynevezett Kawasaki-szindrómában. Erről a betegségről az orvosok azt gyanítják, hogy a Covid-19 egyik lehetséges szövődménye.

Több orvos is felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több kiskorú hal meg a Covid-19 egyelőre csak gyanított szövődményében. A kormányzó szerint New York államban eddig 73 ilyen esetet diagnosztizáltak. Cuomo megemlítette, hogy egyedül kedden 15 gyermek szorult kórházi ellátásra hasonló tünetek miatt.

Több mint 1 millió 280 ezer a regisztrált fertőzöttek szám

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteken éjjel közölte:
az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt újabb több mint 1600 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak.

A Johns Hopkins adatai szerint csütörtök estétől péntek estig 1635 amerikai hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben, s ezzel
a járvány amerikai halálos áldozatainak száma meghaladja a 77 ezret.

Szintén csütörtök estétől péntek estig több mint 29 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, s jelenleg több mint 1 millió 280 ezer a regisztrált fertőzöttek száma. Csaknem 200 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak. Több egészségügyi szakember nyilatkozata szerint a járvány az Egyesült Államokban elérte a csúcspontját, de nem mutat erőteljes csökkenést. Több kórházban többféle gyógymóddal és gyógyszerrel – köztük a hidroxi-klorokinnal – kísérleteznek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a múlt héten gyorsított eljárással jóváhagyta a Gilead Sciences nevű kaliforniai laboratórium remdesivir nevű szerének kísérleti gyógyászati alkalmazását is. A Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany pénteken bejelentette, hogy az eddigi kormányzati munkacsoport egyik tagja, Deborah Birx doktornő irányítja majd, hogy melyik kórház hány adag remdesivirt kap. A készítmény szétosztását a szövetségi kormányzat meg is kezdte. A Gilead másfélmillió ampullát ajánlott fel belőle, ez a szakemberek szerint mintegy 140 ezer Covid-19-es beteg kezelésére elegendő. Közben több tagállamban felgyorsították a vírusteszteléseket is. Pénteken az FDA engedélyezte az első, nyálmintából otthon is elvégezhető vírustesztek alkalmazását. A tesztet a New Jerseyben lévő Rutgers Egyetem és két laboratórium közösen fejlesztette ki. Mindezzel együtt is
az amerikai tagállamok többségében a gazdaság és a mindennapi élet fokozatos újraindítására készülnek, vagy már meg is kezdték ezt.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pénteken megrendelte a több mint 20 millió kaliforniai szavazó számára a levélszavazáshoz szükséges dokumentumokat, vagyis a nyugati parti államban arra készülnek, hogy a novemberi választásokon csakis levélben lehet majd voksolni. A republikánus politikusok ellenzik a választásnak ezt a formáját, mert szerintük lehetőséget teremt a csalásra.

A koronavírus még a bűnözésre is hat

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.08. 21:54

Fotó: BARBARA GINDL / BARBARA GINDL / APA / picturedesk.com
A betörések száma csökkent Ausztriában a járvány kezdete óta, de egyre több az internetes csalások száma.
A koronavírus már most összezavarta a későbbi időszakra vonatkozó bűnözési statisztikát - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter pénteken, hazájának 2019-es bűnözési statisztikáját ismertetve. Úgy vélte, hogy a járvány a bűncselekményekre is hatással van: már most radikálisan csökkent a betörések száma, míg az internetes csalásoké megemelkedett. - Ausztria a világ legbiztonságosabb országainak egyike - jelentette ki Nehammer.  Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy 
a 2020-as év bűnözési statisztikája semmivel sem lesz összehasonlítható.

Példaként említette az e-mailben történő zsarolásokat, a rosszindulatú szoftverek terjesztését, valamint az interneten folyó kábítószer-kereskedelmet; ezek azok a bűncselekmények, amelyek a járvány idején a korábbinál népszerűbbé váltak a bűnözők körében. 
- Kevésbé jelentős mértékben nőtt viszont a kijárási tilalommal egy időben a családon belüli erőszak

- tette hozzá.

Nehammer a belügyi tárca központi feladatának nevezte a kiberbűnözés, valamint az illegális migráció visszaszorítását és az erőszakos cselekmények jelentős csökkentését. - Az erőszakra soha nincs magyarázat - szögezte le. Éppen ezért a belügyminisztérium, valamint a nőügyekben illetékes minisztérium közösen kezdeményeztek felvilágosító kampányt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a belépési tilalom, valamint a távolságtartás lehetővé teszik, hogy a rendőrség időben intézkedjen. Áprilisban 1065, márciusban 969, a járvány okozta válságot megelőzően, februárban 879, januárban pedig 936 esetben adtak ki erre vonatkozó határozatot.
Franz Lang, a szövetségi bűnügyi rendőrség igazgatója kifejtette: az erőszakos bűncselekmények száma tavaly az előző évihez képest 5,3 százalékkal nőtt (73 079 eset). Ez egyben azt jelenti, hogy naponta kettőszáz feljelentést tettek erőszak miatt, ez az elmúlt tíz évben a második legmagasabb szám.

Az emberölések számának alakulásáról elmondta, hogy tavaly 65 gyilkosságot követtek el, öttel többet, mint az azt megelőző évben, míg 2014-ben és 2015-ben még 40 alatt volt az emberölések száma. - Tavaly két olyan gyilkosság is történt, amelyet ez idáig nem sikerült felderíteni - tette hozzá.
Lang emlékeztetett arra, hogy 2019 kezdetén jelentősen megnőtt a női áldozatok száma, a meggyilkoltak 58 százaléka nő volt.

Hangsúlyozta, hogy külön munkacsoportot hoztak létre a gyilkosságok felderítésére. Az esetek csaknem felében az elkövetők nem osztrák származásúak. Az embercsempészetről Lang elmondta, hogy 2019-ben 242 csempészt lepleztek le; egy évvel korábban 223-at, míg 2015-ben még 1108-at. 
- Az elkövetők gyorsan „alkalmazkodtak a piachoz”

- tette hozzá, utalva arra, hogy az embercsempészek migránsok jelentős csoportját segítették Európába, majd ugyanazért az összegért juttatják vissza őket a hazájukba.

Lang ismertette azt is, hogy a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma egy év alatt 19 627-ről 28 439-re nőtt, vagyis naponta 78 feljelentést tettek adatokkal való visszaélés, számítógépes rendszerek meghekkelése vagy internetes csalás miatt. Karl Nehammer belügyminiszter végezetül elmondta, hogy időközben enyhítették a rendőrökre vonatkozó szabadságolási tilalmat, ugyanakkor naponta továbbra is 10 000 egyenruhás teljesít szolgálatot a nap 24 órájában.