Orbán orvostudományi vezetőkkel egyeztetett a koronavírussal kapcsolatos új intézkedésekről

Publikálás dátuma
2020.05.16. 10:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A megbeszélésen az egészségügyi szakembereken kívül Rogán Antal is jelen volt.
Orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-helyzettel kapcsolatos soron következő intézkedésekről a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombat délelőtt. A kormány döntéseit megelőző egyeztetésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a virológiai kutatócsoport vezetője, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, Bedros J. Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke vett részt.
Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió műsorában, szokásos reggeli interjújában arról beszélt: az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak. Elmondta, hogy vidéken már lazítottak, de a következő kérdés Budapest, mivel ott fertőződtek meg a legtöbben. Ezt azzal magyarázta, hogy ha egy lazítás visszahozza a fertőzést, akkor egy faluban, kisvárosban még viszonylag könnyen lehet módosítani és szeparálni a települést. Budapesten viszont más a helyzet, az ország egyetlen metropoliszáról van szó. Szombaton még szeretne „futni egy kört” a kormányon kívüli körökkel: tanácsadókkal, szakemberekkel, virológusokkal, professzorokkal. Az ő véleményüket mankónak szeretné használni, amelyet megismertet az operatív törzzsel, és utána, szombat kora délután születik döntés Budapestről.

Menyasszonytánc, védőtávolsággal: megjelentek a vidéki nyitás feltételei

Publikálás dátuma
2020.05.16. 09:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az engedélyezett lakodalmakon is oda kell figyelni a másfél méteres táv betartására, az éttermekben viszont csak a dolgozóknak kell maszkot viselniük.
Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben az rendelet, amely a további vidéki nyitást szabályozza. A rendelet a korábban már ismert kitételeket tartalmazza:
  • Mostantól a vendéglátóhelyeken bent is lehet tartózkodni.
  • Az ott dolgozóknak kötelező a maszkviselés, a vendégeknek nem.
  • A játszóterek kinyithatnak.
  • A szállodák fogadhatnak vendégeket, de az ott dolgozóknak maszkot kell viselniük.
  • Lehet temetést és esküvőt követő családi rendezvényt tartani, de csak 200 fő alatt. Lehet zene is, sőt, étteremben és szállodában is megtarthatják, de a védőtávolság megtartása kötelező.
  • A polgármesterek engedélyt kapnak, hogy növeljék az éttermeknek adott közterületek méretét.
Szerepel még a rendeletben az is, hogy a légijárműiparban dolgozó cégek járulékai csökkennek. Emellett pedig kivették a közfoglalkoztatást szabályozó törvény részletei közül azokat az előírásokat, amelyek szerint addig nem kaphat közmunkát valaki, amíg legalább háromszor nem próbált meg másik munkát keresni állami segítséggel - írja a 24.hu.
Szerző
Frissítve: 2020.05.16. 10:33

A kórházakban minden rendben, most érdemes hatmilliárdot költeni a kínai orvoslásra

Publikálás dátuma
2020.05.16. 09:07
Képünk illusztráció
Fotó: Zhang Weitang / AFP/Xinhua News Agency
Köpölyözés, akupunktúra és a jótékony csí – erre van igazán szükség a koronavírus tépázta magyar egészségügyben.
Közel hatmilliárd forintot ad arra kormány, hogy a Semmelweis Egyetemen bővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget – írja az Index. Az erről szóló rendelet pénteken késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,98 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének finanszírozásáról, tehát több mint 1 milliárd forintról. 
A beruházással együtt létrejövő vagyonelemek az egyetem vagyonkezelésébe kerülnek majd a rendelet szerint. Már 2017-ben arról volt szó, hogy lesz egy ilyen Hagyományos Kínai Orvoslás Részeg a Semmelweis-szen, akkor a kormány 1,4 milliárd forintot adott a Semmelweis Egyetem 800 milliója mellé erre a célra. Beszédes, hogy a kínai részleget támogató rendelet azután jelent meg a Közlönyben, hogy Orbán Viktor pénteken tárgyalt Hszi Csin-Ping kínai elnökkel; a közlönyszám tartalmazta a Budapest-Belgrád vasútvonalra szánt további 82 milliárdos magyar állami támogatást.
Eközben az MTA és az európai tudományos akadémiák is aggódnak amiatt, hogy a kínai orvoslást kanonizálják – már csak azért is, mert a hagyományos kínai orvoslás alapelvei alkalmatlanok arra, hogy az elfogadott tudományos módszerekkel bizonyítsák vagy cáfolják őket.    A helyzetet tovább árnyalja, hogy több, koronavírusos betegeket gondozó kórházi ápoló is arra panaszkodik, hogy kevés vagy rossz minőségű védőfelszerelést kapnak, a kórházakban pedig rendőri és katonai parancsnokok ellenőrzik a készletfelhasználást, a legkisebb tételeket is.
Szerző
Frissítve: 2020.05.16. 12:50