Előfizetés

Ügyészségi vizsgálat is lehet a hatalmas hiánnyal küzdő sportszövetségnél

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.05.19. 07:40

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ügyvédekkel, jogi szakemberekkel egyeztet a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) ellenőrző testülete, amely két hónapja szembesült a pénzügyi problémákkal.
„Voltak információink, sejtéseink az MTSZ pénzügyi helyzetéről, de két hónapja szembesültünk a valósággal – mondta a Népszavának Stumpf Zoltán, a szövetség ellenőrző testületének elnöke. - Jelenleg ügyvédek, jogi szakemberek vizsgálják a kialakult helyzetet.”
Az MTSZ alapszabálya szerint az ellenőrző testület feladata a gazdálkodás ellenőrzése, ha az nem megfelelő, akkor erről harminc napon belül tájékoztatnia kell az elnökséget. Ha a helyzet nem javul, akkor értesítenie kell az MTSZ felügyeleti szervét, az ügyészséget.
„Egyelőre nem tudom, hogy az ügyészséghez fordulunk-e, erről a jogászok döntenek, ha lezárták a vizsgálatot – hangsúlyozta az ellenőrző testület vezetője. - Jelenleg folyamatban van az elmúlt év gazdasági lezárása. Mi minimum két havonta ellenőrizzük az MTSZ gazdálkodását a rendelkezésünkre bocsátott információk alapján. Az utóbbi időszakban sűrűbbek az ellenőrzések. A mostani helyzet egy körülbelül másfél éves folyamat következménye. Mi csak a pénzügyi helyzetet tudjuk vizsgálni, más kérdésekben a jogi szakemberek döntéseire várunk.” 
Április 20-án levélben kért 3,5 milliárd forintot Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke Szabó Tündétől, az Emmi sportügyekért felelős államtitkárától. Szűcs azt írta, ekkora összegre lenne szükség az MTSZ konszolidációjához, a zavartalan működés folytatásához, a tartozások (beszállítók, szövetségi alkalmazottak felé) rendezéséhez. A munkatársak bérezésére és végkielégítés kifizetésére három hónapra több mint 60 millió forintot kért Szűcs a sportállamtitkárságtól. A sportvezető ígéretet tett arra, hogy amennyiben az Emmi rendelkezésre bocsátja a kért hatalmas összeget, akkor ez külön, ellenőrizhető számlára kerül és csak arra használják fel a támogatást, amire érkezik. A levélnek ez a része azt feltételezi, hogy korábban ez nem mindig történt így. 
Az MTSZ alapszabályának 20. paragrafusának 2. bekezdése többek között úgy rendelkezik, hogy az elnökség feladata a „Szakszövetség törvényes és alapszabályszerű működésének biztosítása és felügyelete”, a 21. paragrafus 6. bekezdése szerint pedig a „ Szövetség költségvetése egyensúlyának biztosításában való aktív szerepvállalás”. 
Az elnökségi tagok múlt héten szembesültek azzal, hogy az alapszabályban előírt kötelezettségeiknek nem tudtak eleget tenni, mert az MTSZ vezetőségétől nem kapták meg az ehhez szükséges információkat, ezért lemondtak tisztségükről, a testületben csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradtak. Az MTSZ-nek rendkívüli közgyűlésen kell új elnökségi tagokat választani, igaz, a koronavírus miatti veszélyhelyzet némi mozgásteret biztosít a szervezetnek.
Április 10-én kormányhatározat született arról, hogy a veszélyhelyzet visszavonása után még kilencven napig kötelesek ellátni a feladatukat azok az elnökségi tagok is, akik lemondtak tisztségükről. Ennek köszönhetően az MTSZ jogilag nem működésképtelen, de a helyzete finoman fogalmazva nem rózsás, erkölcsi hitelét pedig elveszítette.
Szabó Tünde május 11-én válaszolt az MTSZ elnökének és forintra lebontott, számlákkal, szerződésekkel alátámasztott kimutatást kért arról, miért és mire van szüksége 3,5 milliárd forintra a szövetségnek. Az Emmi haladéktalan választ kért levelére.
Lapunk kíváncsi volt arra, mennyi ideig tarthat 3,5 milliárd forint esetén az Emmi által kért anyag összeállítása? Az ellenőrző testület vezetője azt mondta, a számlák összegyűjtése nem az ő hatáskörébe tartozik, erre a kérdésre nem tudja a választ.

Teljes tisztújítás jöhet

Juhász Gábor az InfoRádióban azt mondta, teljes tisztújításra is sor kerülhet az MTSZ rendkívüli közgyűlésén, de ő szívesen maradna főtitkár. Juhász sportigazgatóként dolgozott a szövetségben, február óta látja el a főtitkári feladatokat, miután elődje, Richter Attila lemondott. Az új főtitkár annak a reményének adott hangot, hogy sikerül megállapodni az államtitkársággal és legkésőbb június 30-ig elkezdheti az MTSZ kifizetni az adósságait.

Párizs 2024: spórolni kell

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:59

Fotó: PHILIPPE MILLEREAU / AFP
Az olimpia szervezői szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait.
A koronavírusjárványra felkészülve az eredetileg tervezettnél biztonságosabb és olcsóbb nyári olimpiát szeretnének rendezni 2024-ben Párizsban. Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke reagált Guy Drut, korábbi sportminiszter kritikájára is. Drut elavultnak nevezte a párizsi házigazdák rendezési tervét.
"Nem igazán értem Guy kijelentését, ugyanis szükségünk van egy olyan projektre, amely gazdaságilag és szociálisan is összehozza az embereket – mondta a játékok kapcsán a háromszoros olimpiai bajnok szlalomkenus, Estanguet. - Az együttműködés nagyon fontos lesz a költségek csökkentésében, így például nem valószínű, hogy külön szakértőket fogunk felvenni, sokkal inkább a nemzeti és nemzetközi szövetségektől, vagy például a Tour de France szervezői közül szeretnénk embereket alkalmazni."
Estanguet szerint a résztvevők szállítási költségein rengeteget meg lehet takarítani. A szervezőbizottság első embere úgy véli, a francia fővárosban kis túlzással párszáz méterenként van egy metrómegálló, ezért a közösségi közlekedés igénybevétele jelentősen csökkentheti a kiadásokat. 
A sportvezető szerint az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet közölte, ezen is több millió eurót lehet spórolni. 
A párizsi szervezők szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait. Estangue kiemelte: abból a szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy elég idő áll rendelkezésre újragondolni a korábbi elképzeléseket. 

Nem számoltak el az egri pólósok

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenek Attila / AFP
Az önkormányzat rapid módon deklarálta, hogy nem az ő ügye a csődhelyzet.
Nem számolt el az egri vízilabdaklub a tavalyi évre kapott 68 millió forintos önkormányzati támogatással, ezért nem jutott eddig hozzá az idei évre járó forráshoz. Többek között erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a város polgármestere, aki hangsúlyozta: az önkormányzat nem tagja, nem tulajdonosa, nem döntéshozója a klubnak, ezért felelősség sem terheli a csődhelyzetért.
"A klubnak nem sikerült szabályosan elszámolni a 2019-ben kiutalt 68 millió forintos önkormányzati támogatással - jelentette ki a városvezető. - Január 6-án a belső ellenőrök hiánypótlás keretében felszólították a klubot, hogy javítson a számlák záradékolási szövegén, amely nem felelt meg a jegyzői utasításban foglaltaknak. A hiánypótlást a két fél közötti folyamatos kommunikáció ellenére sem sikerült megoldani." 
Mirkóczki szerint azért fontos a számlák záradékolása, mert ebben az esetben nem lehet ezeket máshol is elszámolni.
A polgármester azt is elmondta, hogy a pólósok felügyelőbizottságának elnöke Kovács Csatlós Tamás, fideszes önkormányzati képviselő. A fideszes politikus a 2019/2020-as szezon előtt aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely azt erősítette meg, hogy az egri vízilabda stabil anyagi helyzetű. Mirkóczki a közelmúltban is egyeztetett a felügyelőbizottság vezetőjével, ám ekkor sem kapott tájékoztatást a vízilabdázók anyagi nehézségeiről.
Mirkóczki hozzátette: felelősséget érezve a 110 éves klub és az ott sportoló gyermekek, munkatársak iránt, javasolja, soron kívül adja meg az önkormányzat a költségvetésben megítélt támogatást azzal a feltétellel, hogy a hivatal által kijelölt szakemberek, belső ellenőrei átnézhetik a klub pénzügyi dokumentumait az elmúlt másfél évről.
"Szándékunkban áll megmenteni az egri vízilabdát, de csak a törvények betartása mellett" – tette hozzá a polgármester, aki azt is elárulta. A város évi 45 milliárdos költségvetéséből eddig 140 millió forint jutott a sportra, amit az előző vezetés szégyenének nevezett. Bejelentette, hogy az erre az évre ezt az összeget felemelte 200 millió forintra, de érdemben jövőre lesz lehetősége a saját elképzelései szerint alakítani a város költségvetését.