Előfizetés

Összeférhetetlenség is nehezíti a tisztánlátást a teniszszövetségben

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:00
A Juhász Gábor fotitkár telephelyére bejegyzett klubokat kiemelten támogatták
Fotó: Zádor Péter / MAGYAR TENISZ SZÖVETSÉG
Egy szűk kör döntései miatt az egész sportágra rossz fény vetül, és a hiány mellett a támogatások elosztása is kérdéseket vet fel.
A Népszava számolt be arról elsőként, hogy a Magyar Tenisz Szövetségnek (MTSZ) a működésképtelenség határára került, öt elnökségi tag lemondott azt követően, hogy kiderült, az MTSZ pénzügyi konszolidációjához 3,53 milliárd forint állami segítségre lenne szükség. Lapunk úgy tudja, a jelenlegi elnök, a fideszes politikus Szűcs Lajos elveszítette a kormány támogatását, amely gőzerővel keresi a megfelelő utódot.
Az elmúlt hónapokban ebben a kérdéskörben nem sikerült előre lépni, ugyanis a kormány nem szeretné, ha olyan személy venné át a szövetség irányítását, aki a korábbiakban támadta a jelenlegi vezetést, míg az ellenzéki tábor csak olyan személyt tudna elfogadni, aki közülük kerül ki, így nem érintett az elmúlt évek botrányaiban.
A szövetségnek már 2018-ban több, mint 700 millió forintos adóssága volt, felvetődik a kérdés, mi az oka annak, hogy sem akkor, sem pedig azóta nem indult ügyészségi vizsgálat? A szövetség ellenőrző testületének elnöke, Stumpf Zoltán a napokban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy csak két hónapja szembesültek a valósággal, jogászok vizsgálják, mit lehet tenni. Jogos a kérdés, hogy akkor az elmúlt hónapokban, években mit csináltak, miért nem vették észre a problémákat, miért nem jelentették azt a megfelelő helyen és időben?
Érdemben a szakmai programok sem hozták meg a fejlődést, holott ezt már csak azért is el lehetett volna várni, mert az évek alatt folyamatosan megsokszorozódott a szövetség költségvetése. Az elmúlt években az utánpótláskorúak nem értek el olyan eredményeket, mint amit Fucsovics Márton vagy Babos Tímea tinédzserként, majd később felnőttként. Mert hát ők még az előző rendszerben nevelkedtek, az persze más kérdés, hogy a közelmúltbeli sikereket már a jelenlegi vezetés (is) magáénak érzi.
Februárban Richter Attila úgy mondott le főtitkári pozíciójáról, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásáért, illetve a verseny kapcsán kialakult helyzetért. Ennek ellenére az elmúlt három hónapban semmi értékelhetőt nem tudott felmutatni a szövetség, mindenki széttárja a karját, nem találják a felelőst. Richter helyére nem a szövetségen kívülről választottak új főtitkárt, hanem a szakmai igazgató Juhász Gábor került a helyére, akinek ugyancsak tudnia kellett a „problémákról”. Hogy fordulhat elő, hogy az elnökség tagjai mindent megszavaztak és most mossák kezüket, vagy, hogy fordulhat az elő, hogy az ő megkérdezésük nélkül születtek olyan döntések, amelyek a mostani állapothoz vezettek?
Eközben azért nem tétlenkedett az MTSZ, Szűcs Lajos elnök az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) fordult, hogy az konszolidálja a hiányt. Szűcs ez idáig érinthetetlennek érezte magát, ugyanakkor az MTSZ korábban már félrevezette a kormányzatot a pénzügyekkel kapcsolatban, így oda a bizalom. A kormánynak kötelessége rendet tenni a teniszszövetségben, a konszolidációval azonban csínján kellene bánni, mert lapunk úgy értesült, az Emmihez beadott elszámolások nem stimmelhetnek. A Népszava birtokába került információk szerint a mostani adósság egy részére a korábbi/jelenlegi vezetés érdekeltségi köréhez tartozó cégek várnak, korábban pedig magánpénzek betételével próbálták azt elérni, hogy ne derüljön ki a hiány.
Ugyancsak érdekes kérdés, hogy Richter, illetve az MTSZ miért gondolta azt, hogy Magyarországnak szüksége van egy füves pályás versenyre, miközben erre sem kormánygarancia, sem pedig megfelelő helyszín nem állt rendelkezésre. A verseny visszamondását követően az MTSZ azt kommunikálta, hogy nem kell ezért kártérítést fizetnie, lapunk birtokába került információk szerint azonban marketing és egyéb jogcímen került volna sor a kifizetésre. Csak azért volna, mert a szövetség kasszája üres.
A szövetség honlapján nincs feltüntetve az sem, hogy kik a tagszervezetek, arról sem szólnak a hírek, hogy azok milyen pályázatokon, mekkora támogatáshoz jutottak hozzá. Több, mint ötven fiktív klubról lehet hallani, amelyek csak felvették a pénzeket, de azért cserébe semmit sem tettek le az asztalra. Ezt pedig nem ellenőrizte senki, vagy legalábbis senkit sem érdekelt.
Lapunk úgy értesült, hogy a jelenlegi főtitkár, Juhász Gábor telephelye, az Europe Tennis Center is – ahová több klubot bejegyeztek – jelentős, az átlagnál nagyobb támogatásokhoz jutott az elmúlt években, sőt a versenyek egy jelentős részét is itt bonyolították. Mindez azonban felveti, nincs-e összeférhetetlenség, lévén főtitkár, szakmai igazgató, Fed Kupa-kapitány és létesítményüzemeltető is egyben. Kedden írásban kerestük Juhász Gábort, hogy reagáljon értesüléseinkre, de szerdai estig ez nem történt meg.

Fucsovics: nem álltam le, száz százalékot akarok nyújtani a Budapest Kupán

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:56

Fotó: Zador Peter / Magyar Tenisz Szövetség
Babos Tímea, bár kicsit korainak érzi, örül, hogy részese lehet a péntektől vasárnapig tartó versenynek, amelyet a nézők a tévéképernyőn keresztül követhetnek.
A péntektől vasárnapig tartó tenisz Budapest Kupának otthont adó Nemzeti Edzés Központban rendezett szerdai sajtótájékoztatón - amelyre a járványhelyzet miatt a szabad ég alatt került sor - Fucsovics Márton elmondta: nem állt le, a márciusi leállás óta edz, rengeteget készült a versenyre, jó erőben érzi magát, száz százalékot akar nyújtani. "Nemrég hallottuk edzőmmel, Jancsó Miklóssal, hogy több országban is rendeznek hasonló tornákat, innen jött az ötlet, hogy mi is megpróbáljuk. Ami a nemzetközi folytatást illeti, jó esélyt látok arra, hogy augusztusban vagy legkésőbb szeptemberben újra elinduljanak a versenyek" – jelentette ki a 28 éves játékos.
Az ötletgazda Jancsó Miklós kifejtette, a hétvégi verseny célja elsősorban a szórakoztatás, és örömmel látta, hogy mindenki az első hívó szóra igent mondott. Juhász Gábor, a szövetség főtitkára közölte, néhány hete még nem gondolta volna, hogy lesz mód lebonyolítani egy csapatversenyt a Nemzeti Edzés Központban. "Messze van még az újrakezdés, de legalább láthatnak a nézők meccseket" – tette hozzá. Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elmondta, hogy mindhárom napon terjedelmes közvetítésre készülnek. "Pénteken és vasárnap az összes meccset adjuk, szombaton pedig az NB I-es futballmérkőzésig lesz tenisz. Az m4sport.hu internetes oldalunkon viszont valamennyi találkozót lehet majd követni" – jelentette ki Székely Dávid.
A női éljátékos, Babos Tímea úgy vélekedett, hogy a picit korai időzítés ellenére kiválónak tartja a kezdeményezést. "Hat hetet hagytam ki, de már gőzerővel készülök, és nagyon várom Marci ellen a vegyes párost" – mondta mosolyogva, és hasonló állásponton volt Balázs Attila is, a legjobb magyar férfi teniszező: "A Davis Kupa után kényszerpihenőn voltam, nem sokat edzettem, ezzel együtt örülök, hogy színt viszünk a saját életünkbe és a nézőkébe is."
Nagy Adrienn, Nagy Péter, Jani Réka és Marozsán Fábián is élete első vegyes páros mérkőzésére készül. A zárt kapuk mögött rendezett csapatversenyen hat-hat női és férfi teniszező lép pályára, a meccseket kizárólag a tévéképernyőn keresztül lehet követni. A Budapest Kupán - a Hopman Kupához hasonlóan - egy férfi és egy női versenyző alkot egy csapatot, és a két egyes mellett vegyes párosban is megmérkőznek egymással. A szettek négy játékig tartanak, így 3:3-as állás esetén rövidítés dönt. 
A 12 fős mezőnyben ott lesz a páros világbajnoki címvédő Babos Tímea, a junior US Open-bajnok Gálfi Dalma, a junior páros wimbledoni győztes Stollár Fanny, a junior páros Australian Open-bajnok Nagy Adrienn, a világranglista 31. helyén is megfordult Fucsovics Márton, a jelenleg 76-odikként őt is megelőző Balázs Attila, a junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor és a Budapesten élő, korábban Roger Federert legyőző ukrán Szerhij Sztahovszkij is.
Az első két napon a csoportküzdelmeket, vasárnap pedig a döntőt és a bronzmeccseket rendezik. A küzdelmek minden nap 10 órakor kezdődnek.

A Budapest Kupa csoportbeosztása:

Sárga csoport: Nagy Adrienn, Balázs Attila Gálfi Dalma, Piros Zsombor Jani Réka, Marozsán Fábián Kék csoport: Stollár Fanny, Fucsovics Márton Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij Babos Tímea, Nagy Péter

A Mercedes egyelőre nem tárgyal Vettellel

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:46

Fotó: GREG BAKER / AFP
Toto Wolff, a világbajnoki címvédő Forma-1-es Mercedes csapatfőnöke egyelőre kizárta annak a lehetőségét, hogy a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettellel folytassanak tárgyalásokat.
"Lojálisak maradunk a mostani pilótáinkhoz, és nem kezdünk semmilyen egyeztetésbe egy olyan időszakban, amikor az idei szezon még csak el sem kezdődött"

- nyilatkozta az osztrák szakember az RTL televíziónak adott interjújában.

      A 32 esztendős Vettelnek a szezon végén lejár a szerződése a Ferrarinál, amellyel közösen úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítanak. A német pilóta helyére Carlos Sainz Jr. érkezik 2021-től, míg az ő ülését a McLarennél a Renault-tól távozó ausztrál Daniel Ricciardo veszi majd át. A szaklapok az elmúlt hetekben sokat írtak arról, hogy Vettel még akár a Mercedeshez is igazolhat, Wolff azonban ezt most kizárta.
"Német szempontból persze nagyszerű lenne, de nekünk hűnek kell maradnunk az elveinkhez, melyek közül a lojalitás az egyik legfontosabb, és az értékeink lényeges részét képezi"

- mondta a 48 éves csapatfőnök.

A Mercedesnél a címvédő és hatszoros világbajnok brit Lewis Hamiltonnak, valamint a finn Valtteri Bottasnak is ebben az évben jár le a szerződése, és Wolff szerint mindkettejükkel tárgyalóasztalhoz fognak ülni. Az osztrák szakember arról is beszélt, hogy számára meglepetés volt a Ferrari és a McLaren döntése, melyet a koronavírus-járvány ideje alatt hozott meg a két istálló, és így máris kialakult a jövő évi versenyzőpáros ezeknél a csapatoknál. Wolff szerint ez akár még "fejfájást" is okozhat a Ferrari és a McLaren vezetőinek, akiknek ezt az évet még a mostani pilótákkal kell végigversenyezniük. "Vettelt, mint embert egy nagyon egyenes személyiségnek tartom, aki hasonló értékeket képvisel, mint én. Sportolóként pedig az általa nyújtott teljesítmény mindent elmond, mivel négy vb-címet nyert" - dicsérte Vettelt a Mercedes csapatfőnöke. Az idei Forma-1-es idény a tervek szerint július elején Ausztriában kezdődhet, a sorozat irányítói két futamot terveznek a spielbergi Red Bull Ringen.