Előfizetés

Egy erdélyi cég 27 alkalmazottja lett koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.25. 07:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vállalat tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették, tulajdonosának 10 000 lejes bírságot kell fizetnie.
Koronavírus-fertőzöttséget mutattak ki egy szászsebesi cég 27 alkalmazottjánál Romániában. A cég tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették, tulajdonosának 10 000 lejes bírságot kell fizetnie – írja a transindex.ro. A portál szerint a Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság közölte:
a 27 alkalmazott nem használta a munkáltató által rendelkezésükre bocsátott védőfelszerelést, noha külön utasítást is kaptak felettesüktől az óvintézkedések betartására.

Alexandru Sinea, a Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság ügyvezető igazgatója hozzátette, az ügyben két járványtani kivizsgálást is indítottak. A fertőzött alkalmazottakat kórházba szállították, a kontaktszemélyeket járványügyi zárlat alá helyezték. A cég alkalmazottai körében szombaton 64, vasárnap több mint 200 személytől vettek biológiai mintát tesztelésre.

Már több mint 1 millió 600 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 07:38

Fotó: John Lamparski / AFP/NurPhoto
New Yorkban és New Jersey-ben megnyitották a tengerparti strandokat, igaz, a kormányzók és a városvezetők mindenütt óvatosságra, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartására figyelmeztettek.
Az Egyesült Államokban több mint 1 millió 600 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és 97 ezer fölé emelkedett a Covid-19 nevű betegségben elhunytak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap esti adatai szerint. Az Egyesült Államokban hétfőn a hősök emléknapja van, amikor a háborúban életét vesztett valamennyi katona előtt tisztelegnek az amerikaiak. Ez szövetségi ünnep, a katonai temetőkben mindenütt parányi amerikai zászlókkal díszítették fel a sírokat. Donald Trump elnök még pénteken a Fehér Házban veteránokat tüntetett ki, vasárnap pedig az amerikaiak elözönlötték a tengerpartokat és azokat a szórakozóhelyeket, amelyek megnyitottak. New Yorkban és New Jersey-ben is megnyitották a tengerparti strandokat, igaz, a kormányzók és a városvezetők mindenütt óvatosságra, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartására figyelmeztettek. Az amerikai elnök megtiltotta a beutazást Brazíliából az Egyesült Államokba – jelentette be vasárnap éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. A döntés értelmében azok sem utazhatnak be az Egyesült Államokba, akik az amerikai vízumkérelmük benyújtása előtti 14 napban brazil földön jártak – fogalmazott a közleményben Kayleigh McEnany, az elnöki hivatal szóvivője.

Trump megtiltotta a beutazást a Brazíliából érkező külföldiek számára

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 07:01
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A tilalom nem vonatkozik a külföldről beutazni kívánó állampolgárokra, azok családtagjaira, valamint az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre.
Donald Trump amerikai elnök vasárnap megtiltotta a beutazást azoknak a külföldieknek, akik Brazíliából akarnának belépni az Egyesült Államokba a koronavírus-járvány idején. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője úgy kommentálta a lépést: az elnöknek ez az intézkedése segít megelőzni, hogy azok a külföldiek, akik Brazíliában voltak, további fertőzések forrásává váljanak az Egyesült Államokban. A tilalom nem vonatkozik a külföldről beutazni kívánó állampolgárokra, azok családtagjaira, valamint az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre. Brazília az igazolt fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok után a második helyen szerepel. A latin-amerikai országban vasárnap további 653 ember halt bele a betegségbe, ezzel a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma 22 666-ra emelkedett. Egy nap leforgása alatt vasárnapra újabb 15 813 fertőzést jegyeztek, ezzel 363 211-re emelkedett azok száma, akik elkapták a vírust. Donald Trump korábban már megtiltotta a beutazást a Kínából érkezők számára. Az amerikai elnök március közepén harminc napra rendelt el beutazási tilalmat a schengeni övezetből, Nagy Britanniából és Írországból érkezőkkel szemben, majd ezt áprilisban meghosszabbította, és közölte, hogy a tilalom mindaddig érvényben marad, amíg a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett országokban jobbra nem fordul a helyzet. A korlátozás nem vonatkozik az amerikai állampolgárokra, a diplomatákra és azokra az európaiakra, akik zöldkártyával rendelkeznek, valamint az ő hozzátartozóikra.