Koronavírus: négy beteg meghalt, a megyék közül Pestben, Fejérben és Zalában aktív leginkább a vírus

Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:39

Fotó: Varga György / MTI
Csütörtök reggelig 23 új esetet regisztráltak, ez a szám napok óta alig változik.
Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel összeségében 3816-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a kormányzati tájékoztató portálon.  A csütörtök reggeli  adatok szerint elhunyt újabb 4 krónikus beteg, ezzel 509 főre emelkedett az elhunytak száma. Ugyanakkor 1996-an már meggyógyultak, és az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 1311 főre csökkent. Mint írták, az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, egyben a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1818 ember) és Pest megyében (541) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (369), Zala megye (251), Komárom-Esztergom megye (250) és Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés megyében (11) és Heves megyében (13) van Magyarországon. – A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása – figyelmeztet a portál.
Szerző

Egy hete egy szót sem bír szólni a rendőrség Dzsudzsákról

Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:24

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala / Facebook
A focista dokumentáltan (a miniszterelnök szíves közlése alapján) megszegte a karanténszabályokat.
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat, írja az index.hu. A labdarúgó május 6-án érkezett vissza Magyarországra, 14 napig nem hagyhatta volna el kijelölt lakóhelyét, de 12 nappal hazaérkezése után egy Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött fotó mutatta meg, hogy Dzsudzsák egy budapesti étterem teraszán kávézik. A szabályok egyértelműek: aki külföldről tér haza, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia. És hazatérése után még Dzsudzsák is egyértelműen látta, mit fog csinálni a következő két hétben: "most, hogy hazaértem, két hétre karanténba vonulok. Megérkeztem a budapesti otthonomba, a következő tizennégy napban ki sem teszem a lábam a kerítésen kívülre. Nagy segítség, hogy idehaza legalább kert van, ahová ki tudok menni" – nyilatkozta a focista a Nemzeti Sportnak. A rendőrségnél május 21-e óta hallgat az esetről, noha a hatósági házi karantén megsértése március óta kiemelt terület; a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat. Az Index megkérdezte Vörösbaranyi Józsefet, a focista menedzserét, hogy ügyfele miért hagyta el 12 nap után házi karanténját, illetve hogy ezzel összefüggésben megkereste-e a rendőrség a labdarúgót, de Vörösbaranyi sem válaszolt. A kormány és a focista viszonyáról csak annyit, hogy legutóbb Dzsudzsák a focirajongó külügyminiszterrel, együtt nézte a zártkapus Honvéd-MTK meccset.
Szerző
Frissítve: 2020.05.28. 12:26

Menedékkérők: újabb trükkel állt elő a kormány

Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:20

Fotó: Molnár Edvárd / MTI
Egy hetet sem élt az a kormányzati terv, hogy a tranzitzónák felszámolása után a menekülteknek a magyar külképviseleteken kell beadniuk kérelmüket.
A kabinet ugyanis – aligha függetlenül a kritikáktól és az uniós bírság kockázatától – máris módosít elképzelésein, igaz, csak látszólag visszakozik: a külképviseleteken nem a konkrét kérelmet kell beadni, hanem azt kell kérelmezni, hogy a menekült beutazhasson Magyarországra beadni a kérelmét, amiről két hónap alatt kell dönteni. Ezzel elviekben lehetővé teszik, hogy – az ENSZ követelésének megfelelően – Magyarországon adhassák be kérelmeiket a menekültek, de aztán újabb akadályok beépítésével rögtön szinte lehetetlenné is teszik ezt. – Kétségkívül ravasz megoldás ez, de akárhogy trükköznek, továbbra sem teszik lehetővé mindenki számára, hogy menedékkérelmet nyújthasson be Magyarország területén. Márpedig az uniós szabályok alapján az államoknak kötelességük biztosítani, hogy a menedékkérők az ország területére beléphessenek – mondta lapunknak Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország (AIM) jogásza. A salátatörvénybe bújtatott, szerdára virradó éjjel benyújtott módosítások – amelyeket az Eurológus szúrt ki először – előírják: a külképviseleten leadott szándéknyilatkozatot előbb elbírálják a magyar menekültügyi hatóságok, majd távmeghallgatás keretében kikérdezik a menekülteket. Ezután 60 nap alatt kell dönteni, engedélyezik-e a menekültnek, hogy belépjen Magyarországra beadni a menedékkérelmet. Ha az érintettnek engedélyezik a beutazást, akkor szálláshelyet jelölnek ki neki egy „zártbefogadó intézményben” a hazai eljárás idejére. Azt, aki beutazási engedély nélkül érkezik, „a határátlépés helye szerinti szomszédos országban található magyar nagykövetségre irányítják.”
Szerző