Vasárnap reggeltől mentesülnek a karanténkötelezettség alól a Németországból hazatérő magyarok

Publikálás dátuma
2020.06.06. 11:55
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A német állampolgárok pedig szabadon beutazhatnak Magyarország területére.
Vasárnap reggel 8 órától megszűnnek azok a korlátozások, amelyek a Magyarország és Németország közötti személyforgalomra eddg vonatkoztak – jelentette be Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külügyminiszter hozzátette: ez azt jelenti, hogy a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. „Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, számos magyar ember dolgozik Németországban, így az ő munkavállalásuk, illetve a családdal való kapcsolattartásuk az elmúlt időszakban nagyon komoly nehézségekbe ütközött” – mondta Szijjártó. 
Szerző
Frissítve: 2020.06.06. 12:10

35 beteg fát kivágnak, 90-et pedig elültetnek hétfőtől a Tabánban

Publikálás dátuma
2020.06.06. 10:15
A tabáni beruházás 2019-ben kezdődött, de módosították a terveket
Fotó: Népszava
Bevonták a civileket, módosultak a sportpark tervei és kevesebb burkolat lesz a budai zöldterületen.
Civilekkel együttműködve 90 új fát ültet a Főkert a Tabánban, ahol 35 veszélyes állapotú növényt pedig eltávolítanak – adta hírül a budapesti városháza. Mint írták, az I. kerület jelentős zöldterületén az előző városvezetés kormányzati pénzből egy sportpark fejlesztését indította el, amelyet a Főkert végez, azonban a kerülettel és a helyi civilekkel folytatott párbeszéd nyomán módosították a terveket. Ennek köszönhetően fognak most a korábban tervezettnél több fát elültetni, burkolatból pedig kevesebb lesz. – A közpark sorsát szívén viselő civil Zöld Tabánért Facebook-csoporttal együttműködve a szakemberek átvizsgálták a Tabán 1220 fáját, és 35-ről derült ki, hogy veszélyes állapotban van. A beteg fák eltávolítása sajnos elkerülhetetlen, különben azt kockáztatjuk, hogy egy nagyobb vihar esetén kidőlnének személyi serülést, anyagi kárt okozva – hangsúlyozta a Főpolgármesteri Hivatal. A tabáni beruházást ellenző civilek múlt héten bejáráson tekinthették meg a veszélyes fákat, amelyeket várhatóan hétfőn vágnak ki. A növényeket azonnal és a helyükön pótolni fogják, a műveleteknél ott lesznek a civilek képviselői is, és velük egyeztetve jelölik majd ki azt is, hogy a Tabánon belül hová ültessék az új fákat.
Szerző

Megnyíltak a szlovák és az osztrák határátkelők

Publikálás dátuma
2020.06.06. 10:12

Fotó: police.hu
A határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon péntek este szűnt meg a határellenőrzés.
A határátkelés szabályai a koronavírus miatt elrendelt korlátozások előtti állapotra változtak vissza a két határszakaszon – írja a police.hu. A rendőrség közleménye szerint a magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon péntek 18 órától, míg a magyar-osztrák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 19 órától szűnt meg a teljes határellenőrzés.
Szijjártó Péter külügyminiszter korábban a Facebook-oldalán jelentette be, hogy péntek estétől megnyílik az összes átkelő a szlovák-magyar és az osztrák-magyar határon. „Ma estétől 34 átkelőn léphetünk át Szlovákiába és 30 átkelőn Ausztriába, így véget vethetünk tehát a hosszú kerülőknek” – fogalmazott pénteki bejegyzésében Szijjártó.
Szerző