Előfizetés

Júliusban autóból lehet majd követni a Müpa koncertjeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 17:22
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az épület melletti parkolóban helyeznek ki vásznakat.
Július 1-25-ig a Müpa melletti külső parkoló egy 130 férőhelyes autósmozivá alakul, ahol szerdától szombatig várják a zenerajongókat. A kivetítőn minden este a Fesztivál Színházban élőben zajló koncertet közvetítik, amelyek hangját a megadott FM-sávra hangolt autórádión keresztül lehet majd hallgatni – írja a Kreatív. A szerda a klasszikus zenéé, két csütörtökön a Metropolitan Opera közvetítéseinek ismétlését vetítik, míg a könnyű- és világzene, illetve a jazz rajongói pénteken és szombaton vehetik birtokba a Müpa Autósmozit. Fellép az autósmoziban többek között a Péterfy Bori & Love Band, Barabás Lőrinc, a The Qualitons vagy a Lóci játszik is.

Végső búcsút vettek Kő Pál szobrászművésztől

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 16:36

Fotó: Mészáros János / MTI
Családja, tanítványai, barátai és tisztelői körében vettek végső búcsút szombaton Kő Pál szobrászművésztől, a nemzet művészétől Heves város temetőjében.
A szertartáson felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök búcsúzó gondolatait, aki szerint „azok a fák tudnak magasra nőni, melyek erősen kapaszkodnak az anyaföldbe”. Kő Pál mindvégig ragaszkodott az alföldi tanyavilághoz fűződő gyökereihez és ebből folyamatosan ihletet merítve lett a magyar szobrászművészet külföldön is elismert alkotója és iskolateremtő mestere – fogalmazott a kormányfő, aki emlékeztetett arra, hogy az alkotó szobrai megtalálhatók a magyarság számos emlékhelyén. Emellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanáraként hosszú évtizedeken át oktatta a jövő szobrásznemzedékét, nagy gondot fordítva arra, hogy művészi hitvallását is átadja tanítványainak – tette hozzá. Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke arról beszélt: Kő Pál életére visszatekintve egy csodálatosan felépített életpályát lát, tudatosan átgondolt lépésekkel, tettekkel, művekkel. Azon kevés alkotók egyike volt, aki már tizenévesen remekművet alkotott és változatos életművet hagyott maga után – emelte ki. Kő Pál munkáiban szinte elmaradhatatlanul megfogalmazódó gondolat a kedvesség, a szeretet. A kritikaként beléjük csempészett elemek sohasem kegyetlenül groteszkek, ennek ellenére is megfogják és sokszor mosolyra késztetik a szemlélőt – mondta. Sikerének lelki titka van, tárgyához, modelljéhez mindig van köze. Olyan kegyetlen történeteket tudott – csak rá jellemzően – fába, kőbe faragni, mint a mohácsi vész – tette hozzá. A magyar sors páratlan ábrázolója ő, akinek kisplasztikái is monumentálisak – méltatta Kő Pál munkásságát az alelnök, megjegyezve: alkotásaiból igazi hazaszeretet sugárzik. Nem csupán műveiben, de életében is színes és szeretetre méltó ember volt – zárta szavait Jankovics Marcell. Gálhidy Péter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára kijelentette: nincs még egy szobrász, aki ennyi oldalról közelített volna hazája sorskérdéseihez, hagyományához, nagyságaihoz, rejtett szépségeihez, fájdalmaihoz, mint Kő Pál. Szobrászata egy kánonoktól független, rendkívül sokrétegű életmű. „Neki nem főművei vannak: maga az életműve a főműve” – fogalmazott rámutatva, hogy olyan önazonosság van személye és munkássága között, ami egyedülálló a magyar szobrászatban. Felidézte: Kő Pál hazaszeretete otthonszeretetből fakadt, melyhez belső kiegyensúlyozottsága vezetett. Úgy vélte: korunkban a derűnek, az életszeretetnek, a vitalitásnak az a hőfoka, mellyel az elhunyt szobrász rendelkezett és mellyel gyógyítani, közösséget építeni lehet, ritkán jelenik meg a művészetben. Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, egyetemi tanár, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életének 80. évében hunyt el június 7-én.

Szóra akarják bírni Palkovicsot a Színművészeti diákjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 13:27
Palkovics László innovációs miniszter
Fotó: Béres Márton / Népszava
Elfogadhatatlannak érzik a hallgatók, hogy a hátuk mögött döntenek egyetemük és így képzésük jövőjéről.
Nyílt levélben hívták meg egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy az alapítványi modellbe, közvetett állami kontroll felé terelgetett egyetem sorsáról tárgyaljanak – vette észre a 444.hu.
„Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt” – idézi a hírportál a levelet, ami aztán így folytatódik:
„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.”

A levélírók szerint nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. 
„Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét”

A diákok konkrét helyet és időpontot is javasoltak a találkozóra, az Ódry Színpadot és június 24-én délután 3 órát, de mint írják, más, Palkovics által javasolt időpontra is nyitottak, ha az még a jövő héten van Ugyanerre az eseménybe egy másik levélben meghívták a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Filmintézet vezetőit is.

A modellváltás, amiről csak az egyetemet nem kérdezték meg

A hallgatók és az egyetem vezetése egyaránt aggódva figyelik a folyamatot, melynek részeként az intézmény szeptember elsejével állami alapítványi tulajdonba kerülne. Ahogy arról lapunk beszámolt, a modellváltásról szóló törvényjavaslatot május 26-án nyújtotta be a Palkovics László vezette innovációs tárca, azzal a magyarázattal, hogy „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg.” Minderről csak a sajtóból értesült az egyetem – a koronavírus járvány miatt online oktatással kísérletező – vezetősége. A modellváltás tétje az egyetem vezetője. közvetetten az oktatók kiválasztása, a tanszabadság, az, hogy ki fizeti a hallgatók képzését, ebből következően az esélyegyenlőség és a lelakott, de értékes ingatlanvagyon. Azaz a kulturális térnyerés. A kormányzati beavatkozás ellen két magyar színházi társaság és erdélyi művészeti élet képviselői is tiltakoztak.

A hallgatók nyílt levele „ teljes terjedelmében

„Tisztelt Miniszter Úr!  Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.  Bizonyára mind egyetértünk abban, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét.  Tisztában vagyunk az eddigi államtitkári tájékoztatók tartalmával, mégis számtalan megválaszolatlan kérdésünk maradt, amelyekre véleményünk szerint csak Ön tud konkrét, kézzelfogható válaszokat adni. Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk. Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent, csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését.  A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezúton meghívják Önt egy nyilvános egyeztetésre az Egyetem előtt álló modellváltással kapcsolatban.  Az általunk javasolt időpont:  2020. június 24. 15.00 óra, helyszín: Ódry Színpad.  Amennyiben ez az időpont nem megfelelő, kérjük, ajánljon egy Önnek alkalmasabbat, figyelembe véve azt, hogy a hallgatók számára elengedhetetlen, hogy a beszélgetésre június 28-áig bezárólag, azaz még a jövő hét folyamán sor kerüljön.  Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –, amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás. Reméljük, hogy a hallgatói kezdeményezés hatására létrejön a párbeszéd. Ha esetleg mégsem, az azt a rossz érzésünket erősítené, hogy nem számít az álláspontunk, és az Ön számára nem az Egyetem fejlődése a valódi cél.”