Viharkár után árvíz - tíz nagyobb folyó vízszintje ugrott meg hirtelen

Publikálás dátuma
2020.06.22. 17:11

Fotó: Népszava
Ugyan ítéletidő már nem várható, de az "égi áldás" folyamatos.
Az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt áradnak a nagyobb folyók - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ráadásul a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő néhány napban is megmarad a változékony, sokfelé csapadékos időjárás. A következő napokban a legtöbb csapadék (40-60 milliméter) a Felső-Tisza, Körösök és Maros vízgyűjtőket érinti. Az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban.  A budapesti tetőzés szerdán napközben várható, 500 centiméter alatti vízállással. A Tiszán hétfőn jelentős vízszintemelkedés kezdődik, a Tiszalökig tartó szakaszon az elsőfokú készültségi szintet meghaladó tetőzés valószínű. A Tisza mellékvízfolyásain szintén árhullámok vonulnak le, első fok közelében tetőzik a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Sajó, a Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösök, valamint a Maros.
Szerző
Témák
eső árvíz

Kamarai vizsgálat: semmit nem csinált rosszul a koronavírus-fertőzöttként is operáló szegedi rektor

Publikálás dátuma
2020.06.22. 15:06
Rovó László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Rovó László szerint nincs vége az ügynek, mert visszaélhettek az adataival.
Nem követett el semmilyen mulasztást Rovó László orvos, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE)rektora, aki még márciusban Ausztriában síelt, majd hazajött, de nem ment karanténba, és koronavírusos lett – írta a SzegedMa a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete hivatalos határozata alapján. Az esetről a Népszava is beszámolt még március 22-én. Az előző napon az RTL Klub híradója közölte még név nélkül: a koronavírusos orvos operált is miközben már vírushordozó volt. Nevét a Magyar Hang hozta nyilvánosságra, és mint írták, Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. 

Politikai lejáratás, vagy mi

A kamara 2020. június 12-i keltezésű határozatának részletes indoklásában leírja, hogy Rovó szabályosan és felelősen járt el, nem veszélyeztetett senkit és megerősítik azt is, amit a professzor már az ügy legelején is állított: minden jel szerint Szegeden fertőződött meg koronavírussal, nem külföldön. A SzegedMa információi szerint azonban nincs vége az ügynek, azt a professzor nem tekinti lezártnak. A portál ugyanis azt állítja: „politikai megrendelésre durva törvénytelenségek történtek”.  Informátoraik szerint „Rovó László személyes, bizalmas orvosi adataival is visszaélhettek azért, hogy sikerüljön lejáratni”. Ezt a szedegedi portál szerint úgy követték el, hogy „vélhetően feltörték az egyetem betegnyilvántartó adatbázisát, és egyszerűen kilopták onnan a professzorra vonatkozó bizalmas és szigorúan magánjellegű egészségügyi információkat.” A SzegedMa úgy tudja, feljelentés is történt az ügyben, azonban a mostani cikk megjelenését követően a SZTE pontosítást kért: „nem feltörték a betegnyilvántartó adatbázist, hanem jogosulatlanul tekintették meg”.
Szerző
Frissítve: 2020.06.22. 15:07

Nemzeti csoda: bárhonnan is jöjjenek haza a magyarok, nem kötelező a karantén

Publikálás dátuma
2020.06.22. 14:50

Fotó: Népszava
Bár sokan ezt hitték, az EU-n kívüli országokból érkezőknek sem kell két hétre elvonulniuk.
Közkeletű tévhitet leplezett le a cikkében a Portfolio munkatársa, aki annak próbált utána járni, hogy kinek és mikor kell karanténba vonulnia a külföldi utazások után. Mint a portál írja, a június 18-án hatályba lépett kormányrendelet szabályozta az országba történő belépést, amelynek értelmében az Európai Unióból és EGT-társult tagállamokból érkező állampolgárok immár nem kell, hogy kéthetes állami karanténba vonuljanak Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezután Facebook-oldalán jelentette be az Európai Unióból és EGT-társult tagállamaiból hazaérkező magyar állampolgárok mentesülnek a karantén kötelezettség alól. Szijjártó közleménye így szólt:  "A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is. Ennek értelmében éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére. Ezzel párhuzamosan a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza."
A kormányrendelet ugyanakkor külön nem tér ki arra, hogy milyen eljárás vonatkozik a magyar állampolgárokra, Szijjártó nyilatkozatából pedig az következett, hogy a magyar állampolgároknak csak akkor nem kell karanténba vonulniuk, ha az EU államaiból, valamint a tételesen felsorolt országokból érkeznek. A járványügyi védekezés és a fokozatos nyitás szempontjából ez logikus is, így a magyar sajtóban is ez szerepel. De nem csak a sajtó értelmezte így a javaslatot, a Budapest Airport is az alábbi tájékoztatást adta ki június 18-án: „Június 18-tól korlátozások nélkül léphetnek be Magyarországra az EU és az EGT állampolgárai és az ezen országokból hazatérő magyarok is.”
Csakhogy a rendelet úgy kezdődik, hogy az nem vonatkozik magyar állampolgárra, és az EU vagy az EGT-társult ország állampolgárára. Más, jelenlegi érvényes jogszabály pedig nem szól a határátlépésről. A lap így arra jutott, hogy 
valójában a magyar állampolgárok korlátozások nélkül léphetnek be az ország területére, és már nem kell karanténba vonulniuk, attól függetlenül, hogy az EU-ból vagy az EU-n kívülről érkeztek haza.

Erre jutottak egy konzuli szolgálattal folytatott egyeztetés után is. A rendőrség a járványügyi hatóságokhoz irányította őket a témában, mondván, minden magyar állampolgár átlépheti a határt, de a karantén elrendelése a járványügyi hatóságokra tartozik.
Ezután felhívták a a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számát, és itt is megerősítették, hogy magyar állampolgároknak, bárhonnan is érkeznek haza, nem kell kötelező házi karanténba vonulniuk.

A félreértelmezést valószínűleg Szijjártó Péter miniszter bejegyzése okozta, jegyzi meg a hírportál. Szijjártó ugyan nem állított pontatlanságot – az EU-ból és az EGT-társult országokból valóban szabadon beutazhatnak a magyar állampolgárok - de a miniszter azt nem írta, hogy más országokra ugyanez vonatkozik, pedig ez a helyzet.  
Szerző
Frissítve: 2020.06.22. 15:09