356,42 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.06.30. 08:35
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a hétfő esti 356,20 forintról 356,42 forintra emelkedett kedd reggel nyolc órára.
Emelkedett a dollár és a svájci frank jegyzése is, az előbbi 316,87 forintról 317,52-re, az utóbbi 333,52 forintról 333,59 forintra.
Az MNB egy héttel ezelőtti, a piacokat váratlanul érő kamatcsökkentése óta a forint az euróval szemben 3 százalékkal, a dollárral és a svájci frankkal szemben pedig egyaránt 2,6 százalékkal gyengült. A hónap eleje óta a forint 2,8 százalékot veszített az euróval, 1,6 százalékot a dollárral és 2,6 százalékot a svájci frankkal szemben. Az év eleji árfolyamához képest a forint euróban 7,6 százalékkal, dollárban 7,4 százalékkal, svájci frankban 9,3 százalékkal áll gyengébben.
Szerző

Nincs pardon: újraindulnak a kikapcsolások

Publikálás dátuma
2020.06.30. 07:20
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
A hazai szolgáltatók hamarosan ismét felfüggesztik a szolgáltatást hosszú ideje tartozó ügyfeleiknél.
Az E.ON és a - tavaly tulajdonába került - Elmű-ÉMÁSZ megkezdte a lejárt tartozással rendelkező ügyfelek kiértesítését - közölték megkeresésünkre a két energiacsoportnál. Az NKM-nél ugyanakkor egyelőre csak vizsgálják a kikapcsolási türelem megszüntetésének lehetőségét. A hazai közművek a veszélyhelyzetre tekintettel március közepén hirdettek moratóriumot a lejárt tartozások miatt kikapcsolással fenyegetett háztartások számára. Az NKM akkor néhány tízezer olyan felhasználási helyet tartott nyilván, amely kikapcsolásra okot adó tartozást halmozott fel. Ez a szám mostanra némiképp nőtt. Az intézkedéssel egyidejűleg az NKM megszüntette a kikapcsolási értesítők kiküldését, miközben tapasztalataik szerint ezek hatására a többség rendezi a hátralékot. Az E.ON-nál és Elmű-ÉMÁSZ-nál eme adatokat nem kívánták megadni. Arra a kérdésünkre, hogy a személyes leolvasás visszaállítása mellett megadható-e a jövőben az éves mérőállás a most bejáratott elektronikus utakon, mindhárom szolgáltatótól különböző válaszokat kaptunk. Az NKM-nél úgy fogalmaztak, hogy az elosztói rendszerek felé a webes felületeken a diktálás lehetősége továbbra is megmarad. Az Elmű-ÉMÁSZ-nál a továbbiakban is megadható az éves mérőállás az online ügyfélszolgálaton, az Energia App-on és telefonon keresztül. Az E.ON ugyanakkor jelenleg dolgozik azon, hogy mobilalkalmazásukban a telefon kameráját használva hitelesen is meg tudják adni az óraállást az ügyfelek. Ennek bevezetéséig E.ON-os területen a személyes leolvasás nem váltható ki. A kormányintézkedésekkel összhangban július 6-tól szakaszosan és korlátozásokkal újraindulnak a központi ügyfélszolgálati irodák - közölte tegnap az NKM és az E.ON. Az intézmények kizárólag előzetes, online - valamint az NKM-nél telefonos - időpontfoglalással látogathatók. Ennek során fokozott biztonsági követelményeket alkalmaznak. Az E.ON központi irodái hétfő, kedd, csütörtök és péntek 10-től 14 óráig, szerdán pedig 14 és 18 óra között tartanak nyitva. Az E.ON az ügyintézésre változatlanul inkább az elektronikus csatornákat ajánlja. A Nemzeti Közművek a fiókirodák újranyitásán még dolgozik.

Kevesebb áram fogy

Bár enyhül az áramfogyasztás visszaesése, a júniusi adat a tavalyi év hasonló időszakával összevetve még mindig 8 százalékkal alacsonyabb - közölte tegnap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Míg az év eleje még enyhe igényemelkedést mutatott, a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése fordulatot hozott. A hazai mérések húsvét környékén jelezték a mélypontot 11 százalékos visszaeséssel. A turizmusnak leginkább kitett országokban a június még nagyobb visszaesést hozott - írja a közműhivatal.

Szerző

Felpörgeti a büntetéseket a NAV, hogy pénzt pumpáljon a büdzsébe

Publikálás dátuma
2020.06.29. 17:17

Fotó: Népszava
Az egészségügyi válsághelyzet után a költségvetésnek szüksége van minden fillérre, ezért (is) segít az adóhatóság.
Drasztikusan csökkent az utóbbi években az adóellenőrzések száma. A historikus adatok és az utóbbi hónapok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet hatására bekövetkező gazdasági lassulás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) arra ösztönözheti, hogy ismét fokozza a vizsgálatok intenzitását – hívja fel rá a figyelmet az EY. Ez tudatos alkalmazkodást igényel az adózók részéről is. Az ellenőrzések korábbi, drasztikus csökkenése alapvetően két okra vezethető vissza: egyrészt a 2008-as pénzügyi válságot követő fokozatos fellendülésre, valamint a gazdaság fehéredésére – értékelte a folyamatokat Séra Gergely, az EY adóperes jogásza. A szakember szerint a NAV által eddig bevezetett intézkedések, mint például az online pénztárgépek, az EKÁER és legutóbb az online számlaadat-továbbítás amellett, hogy erősítették a jogkövető magatartást, hatékonyabbá tették a vizsgálatokat is. Mindezek miatt egyre célzottabban és ritkábban indít vizsgálatot az adóhivatal. Az egészségügyi veszélyhelyzetet kísérő gazdasági nehézségek miatt most mégis arra kell számítania a hazai cégeknek, hogy a közeljövőben a revizorok egyre gyakrabban keresik fel őket, hogy ellensúlyozzák az államháztartás bevételkiesését. Az adóellenőrzések száma Magyarországon a 2010-es évek elején volt a csúcson, amikor a lassú gazdasági növekedés miatt kellett ily módon is megtámogatni a költségvetést. A krízisből való kilábalás, valamint a NAV által bevezetett hatékonyságnövelő intézkedések együtt járultak hozzá, hogy mára Magyarországon drasztikusan csökkenhetett a vizsgálatok száma. Ám a járvánnyal együtt járó gazdasági visszaeséssel ez a kép megváltozott.  Azok a cégek biztosan felkerülnek az ellenőrzendők listájára, amelyek nagy számban állnak üzleti kapcsolatban a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) fizető vállalkozókkal. Ugyanis náluk felmerülhet a gyanú, hogy úgy spórolnak meg adót, hogy munkavállalóikat vállalkozásba kényszerítik. A parlament ellőtt lévő törvénymódosítás szerint januártól 40 százalékos különadóval sújtják a szerződésenként hárommillió forint feletti kifizetéseket. A NAV közleménye szerint azonban már az adóemelés előtt, 2020 második felében kiemelt érdeklődésre számíthatnak ezek a cégek. Szintén július elsejétől indul be a teljes online számlázási rendszer, vagyis szerdától már minden belföldi cégek közötti számlát elektronikusan meg kell küldeni a NAV-nak. Ugyan az adóhivatal szeptember végéig nem szab ki szankciókat azokra, aki nem vagy rosszul teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, azt követően viszont súlyos bírságok is születhetnek.   
Szerző
Frissítve: 2020.06.29. 17:32