Előfizetés

Vádat emeltek a lovasíjász ellen, aki hasba lőtt egy nézőt az esztergomi bemutatón (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:15

Fotó: Shutterstock
Az ügyészség arra tett indítványt, hogy tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben bocsássák próbára a gondatlan férfit.
Az Esztergomi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádiratot nyújtott be azzal a lovasíjásszal szemben, aki egy lövést az indokoltnál távolabbról adott le, amely miatt a vessző egy néző hasfalába fúródott. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint 2019. augusztus 19-én Esztergomban, a Bazilika melletti füves területen lovasíjász bemutatót tartottak. A figyelmetlen férfi az íjjal az indokoltnál távolabbról lőtt. A lövés biztonságos leadására vonatkozó szabály megszegése miatt a nyílvessző nem a célzott szalmabálába fúródott, hanem annak szélén megpattant, a földön irányt változtatott, és egy néző hasfalába fúródott. A sértettet 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, megműtötték. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben bocsássa próbára a gondatlan férfit.

Nem lát bűncselekményt a rendőrség a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.22. 20:00
A veronai tragédia helyszíne
Fotó: Polizia di Stato / AFP
A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden az utolsó hazai eljárást is megszüntette, nem találtak felelősöket.
A veronai buszbalesetnek nincs Magyarországon felelőse, legalábbis erre enged következtetni a Nemzeti Nyomozóiroda Indexhez eljuttatott válasza. 
Megemlékezés a tragédia első évfordulóján
Fotó: Népszava
A hírportál arról érdeklődött, hogy mi a helyzet azzal a nyomozással, amit az NNI indított halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a veronai buszbalesettel összefüggésben. "Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette" - válaszolta az ügyészség. A lap hozzáteszi:
arról van szó, hogy a 17 halálos áldozattal járó buszbaleset ügyében azt az orvost gyanúsították meg, aki korábban alkalmassági engedélyt adott a balesetező busz, súlyos alvászavarral küzdő sofőrjének.

Ebben az ügyben döntött úgy most a nyomozóiroda, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, vagyis az iroda szerint biztosan nem az orvos a felelős. Korábban vizsgálták a buszt üzemeltető Pizolit Kft-t, hogy minden rendben volt-e műszakilag a járművel, de ebben az ügyben is megszüntették bűncselekmény hiányában a nyomozást.
Vagyis Magyarországon nincs felelőse a balesetnek jelen állás szerint.

A baleset után Olaszországban és Magyarországon is nyomozást indítottak. A közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálták, itthon az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást. Ezek zárultak most le. A veronai bíróság korábban 12 év szabadságvesztésre ítélte a busz sofőrjét. 

Életfogytig tartó fegyház vár a férfira, aki villamoson vert félholtra egy idős asszonyt Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.22. 17:05
Vérnyomok és törött szemüvegszár a villamos padlóján
Fotó: ugyeszseg.hu
A támadó a földön is ütötte áldozatát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.
Minősített, idős korú sérelmére elkövetett rablás és életveszélyt okozó testi sértés miatt kell felelnie a 39 éves férfinek, aki ellen most emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.
Az eset még 2018 december 18-án történt az ügyészségi közlemény szerint: a vádlott röviddel dél után a 14M jelzésű villamoson utazott, amelyen felfigyelt az egyedül ülő időskorú nőre
. A nőt lesből, hátulról leütötte, majd azután is ütlegelte, fenyegette, hogy áldozata a földre került.

A támadó arany nyakláncot követelt a sértettől; miután megtudta, hogy az idős nőnél nincs ilyen ékszer, a táskáját vette el, majd leszállt a villamosról. A sértett a bántalmazás következtében közvetett életveszélyes sérüléseket szenvedett.
A vádhatóság azt is figyelembe vette, hogy a vádlott többszörös visszaesőnek számít erőszakos bűncselekményekben: a Fővárosi Törvényszéktől ezért halmazati büntetésként életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte, azzal a szigorítással, hogy a férfi még feltételes szabadságra se legyen bocsátható. A letartóztatásról már nem kellett intézkedniük, mivel a vádlott éppen egy más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti.