Előfizetés

Megint rekordot döntött az új fertőzések száma Bulgáriában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:40

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
A balkáni országban eddig 9584 igazolt esetet regisztráltak.
Bulgáriában ismét rekordot döntött az újonnan megfertőződöttek száma, egy nap alatt 330-an betegedtek meg a kórban – közölte csütörtökön a helyi egészségügyi minisztérium. Hivatalos adatok szerint a balkáni országban 9584 igazolt esetet regisztráltak. A megbetegedettek közül 585-an egészségügyi dolgozók. Az elmúlt napban nyolcan haltak meg, eddig 321 halálos áldozata volt a kórnak. Kórházban 642 embert gyógyítanak, 24-et az intenzív osztályokon. Felgyógyultak 4643-an. A fertőzéses esetek emelkedésében közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya az ország kórházaiban. Bulgáriában március 8-án észlelték az első koronavírusos eseteket. Március 13-ától rendkívüli állapotot rendeltek el, amely május 14-éig volt hatályban. Azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június végéig, majd július végéig meghosszabbítottak. Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.

Megszavazták a konföderációs szobrok eltávolítását az amerikai kongresszus díszcsarnokából

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:22
Balról aAlexander Hamilton Stephens konföderációs elnök szobra
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A szobrokat vagy a Capitolium egy másik termében helyezik el, vagy átadják őket a Smithsonian Múzeumnak.
Az amerikai képviselőház szerdán este elsöprő többséggel, 305:113 arányban megszavazta a konföderációs szobrok eltávolítását a kongresszus díszcsarnokából. A szavazáskor 72 republikánus törvényhozó a demokratákkal együtt voksolt, és az összes nemleges szavazatot republikánusok adták le.
„Képzeljék csak el, milyen érzés nekem, afroamerikainak tudni azt, hogy az őseim részt vettek e kongresszus felépítésében, és mégis, még mindig vannak itt olyan szobrok, amelyeket az őseimet rabszolgasorba taszítóknak emeltek”

– fogalmazott a szavazás előtt elmondott rövid beszédében Karen Bass.

A kaliforniai demokrata párti képviselő, a kongresszus fekete caucusának (képviselői lobbicsoportjának) vezetője megjegyezte: külön örömmel tölti el őt, hogy a szavazásra kevesebb mint egy héttel a georgiai John Lewis képviselő halála után került sor. A 80 esztendősen elhunyt Lewis elismert polgárjogi harcos volt, aki 1963-ban beszédet mondott a Washingtonban tartott híres polgárjogi meneten is.
„Azt hiszem, nagyon is helyes, hogy ezt a szavazást Lewis képviselő tiszteletére is tartottuk”

– mondta Bass.

A konföderációs személyiségek szobrainak eltávolítása a díszcsarnokból kétpárti támogatást élvezett, igaz, a republikánusok megosztottak voltak a kérdésben. Két vezető republikánus képviselő, Kevin McCarthy, aki egyben a republikánus frakció vezetője is, valamint Steve Scalise, louisianai politikus megszavazta a törvényt, míg Liz Cheney, wyomingi képviselő ellene voksolt. A szerdán este elfogadott törvény értelmében
11 konföderációs személyiség – köztük Robert Lee tábornok, a konföderációs seregek vezetője és Rogert Taney, az alkotmánybíróság egykori elnöke – szobrát távolítják el.

Lee tábornok szobra
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Vagy a Capitolium egy másik termében helyezik el, vagy átadják őket a Smithsonian Múzeumnak. A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) időszakában a rabszolgatartó déli államok szövetsége volt, és sok amerikai számára ma is a rabszolgatartó korszak jelképe. A konföderációs szobrok eltávolításának igénye a Minneapolisban rendőri erőszak következtében meghalt George Floyd halála után vetődött fel az amerikai politikai és társadalmi életben. A rendőri erőszak ellen tüntető tömegek szerte az Egyesült Államokban a konföderációs szobrok eltávolítását is követelték, és sok helyen meg is rongálták e korszak szobrait és emlékműveit.

Elraboltak és megöltek több segélymunkást Nigériában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:05

Fotó: AUDU MARTE / AFP
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges, helyi Boko Haram egyik szárnya azt közölte, hogy célba veszik azokat, akik segélyszervezeteknek dolgoznak, vagy segítik az ország hadseregét.
Dzsihadisták meggyilkoltak öt embert, négy segélymunkást és egy biztonsági őrt, akiket egy hónappal ezelőtt raboltak el Nigériában – derül ki abból a videóból, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra a szélsőségesek. Elrablásuk előtt nem sokkal az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges, helyi Boko Haram egyik szárnya azt közölte, hogy célba veszik azokat, akik segélyszervezeteknek dolgoznak, vagy segítik az ország hadseregét. Muhammadu Buhari nigériai elnök hivatala közleményt adott ki, amelyben az állami katasztrófaelhárítás és három segélyszervezet dolgozóiként azonosította az áldozatokat. Az elnök egyúttal azt ígérte, a hatóságok mindent meg fognak tenni, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.