Észak-Macedónia egyelőre nem szigorít, új koronavírus-kórházakat építenek Szerbiában

Publikálás dátuma
2020.07.23. 10:26

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
Koszovóban az utóbbi 24 órában 6045-ről 6286-ra nőtt az ismert fertőzöttek száma.
Decemberig két új kórházat építenek Szerbiában, amelyek feladata a koronavírus-fertőzöttek kezelése lesz – jelentette be a szerb elnök csütörtökön Belgrádban. Aleksandar Vucic közölte, hogy az intézmények építése a jövő héten kezdődik meg Belgrádban, valamint a közép-szerbiai Krusevácon. Az intézmények december elsejére készülhetnek el, hogy a járvány második hullámának fertőzöttjeit már ott kezelhessék – mondta. Szerbiában egy nap alatt 21 605-ről 22 031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 499-re nőtt. Koszovóban az utóbbi 24 órában 6045-ről 6286-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hattal 150-re nőtt a halálos áldozatok száma. Észak-Macedóniában szerdáról csütörtökre 9412-ről 9547-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Szerdán tíz halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 442. A kormány közölte, hogy kordában tartja a koronavírus-járványt, egyelőre nincs szükség újabb korlátozó intézkedések bevezetésére az országban. Montenegróban csütörtökre 1998-ról 2472-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 39. A podgoricai kormány csütörtökön ismerteti harmadik gazdasági mentőcsomagját, amelynek célja a montenegrói gazdaság talpra állítása 2022-ig. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8787-ről 9115-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 268-ra nőtt. A szerb elnök Belgrád nevében 2,7 millió eurós (945,65 millió forint) adományt ad át csütörtökön az ország többségében szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak. Az egészségügyi felszerelések mellett az országrész kórházai 15 mentőautót is kapnak.
Szerző

Megint rekordot döntött az új fertőzések száma Bulgáriában

Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:40

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
A balkáni országban eddig 9584 igazolt esetet regisztráltak.
Bulgáriában ismét rekordot döntött az újonnan megfertőződöttek száma, egy nap alatt 330-an betegedtek meg a kórban – közölte csütörtökön a helyi egészségügyi minisztérium. Hivatalos adatok szerint a balkáni országban 9584 igazolt esetet regisztráltak. A megbetegedettek közül 585-an egészségügyi dolgozók. Az elmúlt napban nyolcan haltak meg, eddig 321 halálos áldozata volt a kórnak. Kórházban 642 embert gyógyítanak, 24-et az intenzív osztályokon. Felgyógyultak 4643-an. A fertőzéses esetek emelkedésében közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya az ország kórházaiban. Bulgáriában március 8-án észlelték az első koronavírusos eseteket. Március 13-ától rendkívüli állapotot rendeltek el, amely május 14-éig volt hatályban. Azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június végéig, majd július végéig meghosszabbítottak. Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.
Szerző

Megszavazták a konföderációs szobrok eltávolítását az amerikai kongresszus díszcsarnokából

Publikálás dátuma
2020.07.23. 09:22
Balról aAlexander Hamilton Stephens konföderációs elnök szobra
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A szobrokat vagy a Capitolium egy másik termében helyezik el, vagy átadják őket a Smithsonian Múzeumnak.
Az amerikai képviselőház szerdán este elsöprő többséggel, 305:113 arányban megszavazta a konföderációs szobrok eltávolítását a kongresszus díszcsarnokából. A szavazáskor 72 republikánus törvényhozó a demokratákkal együtt voksolt, és az összes nemleges szavazatot republikánusok adták le.
„Képzeljék csak el, milyen érzés nekem, afroamerikainak tudni azt, hogy az őseim részt vettek e kongresszus felépítésében, és mégis, még mindig vannak itt olyan szobrok, amelyeket az őseimet rabszolgasorba taszítóknak emeltek”

– fogalmazott a szavazás előtt elmondott rövid beszédében Karen Bass.

A kaliforniai demokrata párti képviselő, a kongresszus fekete caucusának (képviselői lobbicsoportjának) vezetője megjegyezte: külön örömmel tölti el őt, hogy a szavazásra kevesebb mint egy héttel a georgiai John Lewis képviselő halála után került sor. A 80 esztendősen elhunyt Lewis elismert polgárjogi harcos volt, aki 1963-ban beszédet mondott a Washingtonban tartott híres polgárjogi meneten is.
„Azt hiszem, nagyon is helyes, hogy ezt a szavazást Lewis képviselő tiszteletére is tartottuk”

– mondta Bass.

A konföderációs személyiségek szobrainak eltávolítása a díszcsarnokból kétpárti támogatást élvezett, igaz, a republikánusok megosztottak voltak a kérdésben. Két vezető republikánus képviselő, Kevin McCarthy, aki egyben a republikánus frakció vezetője is, valamint Steve Scalise, louisianai politikus megszavazta a törvényt, míg Liz Cheney, wyomingi képviselő ellene voksolt. A szerdán este elfogadott törvény értelmében
11 konföderációs személyiség – köztük Robert Lee tábornok, a konföderációs seregek vezetője és Rogert Taney, az alkotmánybíróság egykori elnöke – szobrát távolítják el.

Lee tábornok szobra
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Vagy a Capitolium egy másik termében helyezik el, vagy átadják őket a Smithsonian Múzeumnak. A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) időszakában a rabszolgatartó déli államok szövetsége volt, és sok amerikai számára ma is a rabszolgatartó korszak jelképe. A konföderációs szobrok eltávolításának igénye a Minneapolisban rendőri erőszak következtében meghalt George Floyd halála után vetődött fel az amerikai politikai és társadalmi életben. A rendőri erőszak ellen tüntető tömegek szerte az Egyesült Államokban a konföderációs szobrok eltávolítását is követelték, és sok helyen meg is rongálták e korszak szobrait és emlékműveit.
Szerző