Előfizetés

Iskolapadba ültetik az atomhivatalt

M. I.
Publikálás dátuma
2020.07.24. 20:48

Fotó: TOTHG / ALL RIGHT RESERVED
A kormány a kérdésfelvetést és a tanulást elősegítő irányítási rendszer kidolgozását rendelte el az Országos Atomenergia Hivatalnál. Ez már csak azért is szükséges, mert a hatóságnak épp most kell elfogulatlanul elbírálnia a Paks 2-es fejlesztés legfontosabb engedélykérelmét.
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kérdésfelvető és tanuló magatartást elősegítő, hatékony irányítási rendszert hoz létre és tart fenn - foglalható össze röviden az a mondat, amivel a csütörtök esti Közlöny tanúsága szerint a kormány kiegészítette a hatóság munkáját szabályozó 2011-es kormányrendeletet. A hivatali folyosókról a kérdésfelvető és tanuló magatartást hiányoló kiegészítés pontos oka nem ismert. Ám az Állami Számvevőszék épp szerdán jelentette be, hogy az OAH 2015 és 2018 közötti tevékenységének vizsgálata során rendellenességekre bukkantak a belső kontrollok végrehajtásában és pénzügyeiben. (Igaz, ezen túlmenően további kivetnivalót nem találtak, illetve jelenleg is számos szabály vonatkozik a nukleáris hatóság belső működésére.) A kérdés azért kiemelten fontos, mert az OAH épp most vizsgálja a Paks 2-es fejlesztés legfontosabbnak tartott, úgynevezett létesítési engedélykérelmét. A rendeletmódosításban a kabinet ezen kívül főképp az áramtermelésen túli nukleáris anyagok ellenőrzésén szigorított. Így immár mindenki köteles bejelenteni, ha gyaníthatóan radioaktív anyagot talál. Ennek kapcsán a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak eljárásrendet kell kidolgoznia, valamint közzé kell tennie a leggyakoribb sugárzó berendezések fényképét és leírását.
Kapcsolódó
Gyenge az atomhivatal önkontrollja

Megkezdték a postás-sztrájk előkészítését

G.E.
Publikálás dátuma
2020.07.24. 17:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Sztrájkbizottságot alakított a Magyar Posta négy szakszervezete, miután a pénteki bértárgyaláson sem közeledtek az álláspontok – tájékoztatta a Népszavát Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.
Az öt évnél rövidebb ideje postásként dolgozó nagyjából 8 ezer munkavállalónak augusztusban egyszeri bruttó 50 ezer forint kifizetését kínálta fel a közszolgáltató cég vezetése, ami a szakszervezetek számára továbbra sem elfogadható javaslat, mert nem százalékos mértékű alapbéremelésről szól – mondta el lapunknak a Postás Szakszervezet sztrájkbizottsági szóvivőnek megválasztott vezetője. Tóth Zsuzsanna tájékoztatása szerint jövő péntekig felmérik, mennyire elszántak a munkatársak és tisztázzák egy esetleges sztrájk jogi feltételeit, valamint értékelik azokat a létszám és gazdálkodási adatokat, amelyeket várhatóan jövő csütörtökön ad át a szakszervezeteknek a Magyar Posta. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a csak néhány éve a cégnél dolgozók kimaradtak a munkáltató eredeti sávos ajánlatából, amelynek értelmében az 5-10 éves munkaviszony 100 ezer forintot érne, a 10-15 éves sávban bruttó 120 ezret kapnának, aki pedig 15 évnél többet húzott le a vállalatnál, az bruttó 140 ezer forintra számíthatna. A négy szakszervezet vezetői még bíznak abban, hogy a Magyar Posta vezetése elmozdul eddigi merev álláspontjáról és talál módot az alapbéremelésre, hiszen az újabb ajánlat azt jelzi, idén nem pénzkérdés a többlet kifizetése.

15 milliárd forintos haveri hitelt küld Magyarország Kenyának

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.24. 14:39
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Monica Juma kenyai külügyminisztert Budapesten
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Kamatmentes hitellel segíti ki a kormány a kelet-afrikai országot. Nem kell sietniük a visszafizetéssel sem – a kölcsönnel viszont magyar cégek is jól járnak.
Az Eximbankon keresztül nyújt nagyon baráti kölcsönt a magyar kormány a Kenyai Köztársaságnak – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet értelmében a kelet-afrikai ország 50 millió amerikai dolláros – jelenlegi árfolyamon közel 15 milliárd forintos - segélyhitelkeretet kap a magyar államtól, hogy ebből fejlesszék a helyi egészségügyi, mezőgazdasági (utóbbin belül pedig az öntözési) szektorokat.
A dokumentumból kiderül, hogy a négy éven belül folyósítható hitel vissza nem térítendő támogatást is tartalmaz, hiszen teljesen kamatmentes lesz, és nem számolnak fel kockázati felárat az egyes egyedi hiteltámogatások után sem. Kenya másfél év türelmi időt is kapott a törlesztéshez, utána pedig 13 és fél éven beül kell kifizetnie a magyar kölcsönt.
A támogatást már tavaly novemberben beígérte Szijjártó Péter. A külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy a hitelkeretből
35 millió dollárért két kórházat fognak építeni magyar vállalatok Kenyában, 10 millióért élelmiszeripari fejlesztéseket hajtanak végre, 5 millió dollárért pedig öntözési rendszert modernizáló beruházásokat végeznek majd magyar cégek.