Előfizetés

Tízezrek tüntettek Bulgáriában, a tiltakozók megbénították Szófia forgalmát

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.30. 07:09

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
A tiltakozók közölték: addig demonstrálnak, amíg a követeléseik nem teljesülnek.
Tízezrek tüntettek ismét szerda este szerte Bulgáriában a Bojko Boriszov vezette kormány távozását követelve; Szófiában a tiltakozók
lezártak több forgalmas fővárosi kereszteződést, megbénítva a főváros forgalmát, és fogadkoztak, hogy addig demonstrálnak, amíg a követeléseik nem teljesülnek.

A szófiai tüntetésre az ország minden szegletéből érkeztek tiltakozók, a szervezők arra kérték őket, hogy hozzanak magukkal sátrakat, takarókat, vizet, élelmet, és minden mást, amire szükségük lehet, hogy folytatni tudják a demonstrációkat a miniszterelnöki hivatal előtt. A demonstrálók ezúttal is figyelmen kívül hagyták a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési korlátozásokat, az esti órákban hatalmas tömeg gyűlt össze a miniszterelnöki hivatalnak helyt adó épület előtt. A kormányellenes tüntetések már harmadik hete zajlanak Bulgária városaiban. Július 9-én kezdődtek, a politikai porond több szereplője fogott össze, hogy kikényszerítse Boriszov és jobbközép koalíciós kormányának távozását, és az előrehozott választások megrendezését. Követelik Ivan Gesev főügyész távozását is. A demonstrálók oligarchákkal való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt. Szerintük Boriszov semmit se tett az államigazgatásban dívó korrupció felszámolása érdekében, és nem szabott gátat az oligarchák befolyásának. Rumen Radev államfő támogatja a tüntetők követeléseit, és egyetért velük abban, hogy Boriszovnak és Gesevek is távoznia kell.
A 61 éves Boriszov – aki egy kisebb megszakítással 2009 óta irányítja az országot harmadik miniszterelnöki ciklusban – nem enged a tiltakozók nyomásának, és nem hajlandó lemondani, de a múlt héten átalakította kormányát, öt minisztert menesztett. Miközben zajlottak szerdán a demonstrációk, Boriszov nagy infrastrukturális beruházások helyszínein járt, megtekintette a Törökországot Bulgárián át Szerbiával összekötő gázvezetéket, és a Szófiát Várnával összekötő autópályát. A Facebook-on közzétett videóban közölte, hogy mindenkinek jogában áll tüntetni, de utakat és kereszteződéseket nem zárhatnak le.
„Közelegnek a választások, és mindenki szavazhat majd. Ez a demokrácia. Képzeljék el, hogy elveszítjük a választást, és elkezdünk kereszteződéseket lezárni. Ez a demokrácia?”

– firtatta Boriszov.

A parlament választások jövő márciusban esedékesek Bulgáriában.

Már kilenc kormánytag fertőződött meg koronavírussal Bolíviában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.30. 06:22

Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance / AFP
Víctor Hugo Cárdenas tárcavezető tesztje is pozitív lett.
A bolíviai kormány tagjai közül már kilencen elkapták a koronavírus-fertőzést. Az oktatási minisztérium szerdán arról tájékoztatott, hogy pozitív lett Víctor Hugo Cárdenas tárcavezető koronavírus-tesztje. A politikus egészségi állapota stabil, de karanténba vonult, és szándékai szerint folytatni kívánja a munkát. Cárdenas előtt további nyolc kormánytag szervezetében mutatták ki az újfajta koronavírust, illetve elkapta a fertőzést az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Jeanine Ánez is. Az ideiglenes államfő hétfőn közölte, hogy meggyógyult, és visszatért dolgozni. Bolíviában március 10-én mutatták ki az első fertőzést, és azóta több mint 72 ezerre nőtt fertőzöttek száma, és több mint 2,7 ezren haltak bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe.

Kisiklott egy tehervonat Arizonában, több vagon lángba borult

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.30. 06:17

Fotó: LAURA SEGALL / AFP
A híd, amelyen a szerelvény áthaladt, beomlott.
Súlyos vonatbaleset történt szerdán Arizonában: kisiklott egy tehervonat, több vagon lángba borult, és a híd, amelyen a vonat áthaladt, beomlott. Az amerikai televíziókban megszólaltatott helyszíni tanúk „pokoli helyzetről” számoltak be. A Union Pacific vasúttársaság közleménye szerint a tehervonat Tucson felől tartott Phoenix irányába, a baleset Tempe városánál történt. A veszélyes anyagot – oldószerként alkalmazott ciklohexanon nevű szerves vegyületet – és gumiárukat szállító teherkocsik egy hídon haladtak át, amikor kisiklottak. A szerelvény nyolc-tíz teherkocsija azonnal kigyulladt, és mivel a híd egyik része összeomlott, három vagon egy üres parkra zuhant.
A vasúttársaság szóvivője, Tim McMahan közölte: a parkra zuhant, veszélyes anyagokat tartalmazó három tanker egyikében sem keletkezett kár, vagyis egyikből sem szivárognak a szállítmányok. Hozzátette, hogy a híd éves műszaki ellenőrzését júliusban végezték el. A lángok megfékezésén mintegy száz tűzoltó dolgozik. A vonat személyzete nem sérült meg, a tűz miatt egy embert füstmérgezéssel szállítottak kórházba. Megkezdődtek a vizsgálatok is a vonat kisiklásának körülményeiről és okairól.