Vonatszerencsétlenség Portugáliában: egy ember meghalt, félszáz megsérült (videó)

Publikálás dátuma
2020.07.31. 18:42
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset az ország középső részén történt.
Vonatbaleset történt pénteken Portugáliában: egy ember életét vesztette, legalább félszáz megsérült - adta hírül a SIC tévécsatornára hivatkozva a Reuters hírügynökség. A baleset az ország középső részén történt. A rendőrség szóvivője nem erősítette meg a halálhírt, és a sérültek számáról is csak annyit közölt, hogy "néhányan" vannak. Hozzátette, hogy a mentőkön kívül tűzoltók is vannak a helyszínen, ahova további mentők tartanak. 
Szerző

Cipruson kötelező lesz a maszkviselés a forgalmas beltéri helyeken

Publikálás dátuma
2020.07.31. 17:52

Fotó: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
A rendelkezés vonatkozik a bankokra, a bevásárlóközpontokra és a templomokra.
Kötelező lesz Cipruson a szájat és az orrot eltakaró maszk viselete a forgalmas beltéri helyeken, a hatóságok pedig több koronavírus-tesztet fognak elvégezni az ország két legfontosabb repülőterén - jelentette be pénteken Konsztantinosz Joannu egészségügyi miniszter. A péntek éjfélkor hatályba lépő rendelkezés értelmében kötelező lesz maszkot hordani a bankokban, bevásárlóközpontokban és templomokban is, a repülőtéri, véletlenszerű tesztelések számát pedig napi 600-ról 1000-re növelik, és kiemelten figyelnek majd a hazatérő ciprusi állampolgárokra. Azokat, akik nem tartják be a maszkviselésre vonatkozó rendelkezést, 300 euróra (körülbelül 100 ezer forint) büntetik. További korlátozásokat vezetnek be mindemellett a tengerparti, turisták körében népszerű Limassol városában. Az elmúlt héten az országban ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, Joannu pedig úgy vélte, ez annak köszönhető, hogy a korábbi javuló tendencia miatt sokan elbízták magukat, és már nem törődtek a járványügyi rendelkezésekkel. A miniszter hozzátette, nem lát esélyt arra, hogy teljesen megszabaduljanak a vírustól, az oltás kifejlesztéséig csak arra képesek, hogy a fertőzések számát alacsonyan tartsák. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az emberek nem tartják be a rendelkezéseket, újabb, a gazdaságot is súlyosan érintő korlátozásokat vezethetnek be. A megosztott sziget déli részén fekvő, körülbelül 870 ezres, nemzetközileg elismert Cipruson 1084 fertőzöttet tartanak nyilván, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 26-an haltak bele. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.31. 21:48

Romániában meghaladta az ötvenezret az igazolt fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.07.31. 15:11

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
Újabb csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.
A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az újabb 1295 fertőzöttet diagnosztizáltak és minden korábbinál több, 39 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, a nyilvántartott aktív fertőzötteké pedig már meghaladta a 21 500-at. Közülük 7456-an vannak kórházban, 409-en pedig intenzív terápiára szorulnak. Az egészségügyi miniszter csütörtöki közlése szerint országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre. Bukarestben és több más nagyvárosban azonban már helyhiány van a kórházak intenzív terápiás részlegein, ezért több helyütt a súlyos betegeket próbálják átszállítani a szabad kapacitással rendelkező kórházakba. Ez azonban roppant kockázatos: egy hetedik hónapban lévő, a koronavírus-fertőzés miatt légzési elégtelenséggel küzdő aradi várandós nőnek csütörtökön leállt a szíve a mentőautóban, amikor átszállították a temesvári megyei kórházba. Bár többször is újraélesztették, végül nem sikerült megmenteni az életét. Miután a kormány a helyi hatóságokra bízta a járvány terjedésének megfékezését célzó újabb korlátozások bevezetését, eddig kilenc megyében döntött úgy a helyi járványügyi operatív törzs, hogy a kültéri zsúfolt helyeken is kötelező a védőmaszk viselése, és korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását.
Szerző