London újra bekeményít

Publikálás dátuma
2020.07.31. 19:38

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Boris Johnson kedvet kapott a Fehér Ház-i típusú napi sajtóértekezletekhez. Százezer fontos fizetéssel keresnek szóvivőnőt.
A tények nem látszottak zavarni Boris Johnson kormányfőt, amikor országjárásán megkérdezték, nem szégyelli-e magát a gyászos halálozási adatok miatt. Jóllehet február vége és június közepe között Európában Angliában nőtt a leggyorsabban a halálozási arány - az előző évek átlagához képest 7,5 százalékkal, az egész Egyesült Királyságban 6,9 százalékkal - a miniszterelnök azt felelte, hogy természetesen a pandémia idején elvesztett minden emberi életet egyenként gyászol, de a szigetország "mostanra hatalmas sikert ért el a tragikus elhalálozások számának csökkentésében. A kormány jelen pillanatban valamiféle kontroll alá tudta vonni a helyzetet, az új halálesetek száma lényegesen alacsonyabb" - jelentette ki. A pozitív kicsengésű nyilatkozat ugyanazon a napon történt, amikor a kormány hétről tíz napra emelte a Covid-19 tüneteket észlelő páciensek kötelező önelszigetelésének idejét. A velük kapcsolatba kerülőkre változatlanul kéthetes elzárkózás vár. További lépésként Luxemburg is bekerült azon EU-tagországok közé, ahonnan a beutazókra nem vonatkozik a 14 napos karantén alóli felmentés. A brit statisztikai hivatal szerint Angliában május óta először, igaz "enyhén" növekedett a pozitív vírustesztek száma, a szaporodási ráta meghaladja az egyet. A legkonzervatívabb hivatalos halálozási szám is meghaladja már a 46 ezret. A riasztó hír hatására és a helyi adatok hirtelen romlása miatt Nagy-Manchesterben, illetve Észak-Anglia egyes részein megtiltották a beltéri, így kocsmai és éttermi, sőt otthoni kerti összejöveteleket. A lépés négymillió személyt érint. Matt Hancock egészségügyi miniszter mindezt azzal indokolta, hogy a kontakt-követő rendszer szerint sokan adták tovább a fertőzést rokonaikkal és barátaikkal találkozva. A tilalom különösen nagy csapás a muszlim közösségre, hiszen erre a hétvégére esik az általában háromnapos Eid al-Adha ünnep. Sir Keir Starmer, az ellenzék vezére elfogadta a szigorítás szükségességét, de a késő este a Twitteren nyilvánosságra hozott döntést "a kormányzati kommunikáció új mélypontjának" nevezte. A kormány csak Matt Hancock este 9 órás közösségi média üzenete után két órával hozott nyilvánosságra bővebb információt, majd a végső részletek péntek reggelre derültek ki.   
Boris Johnson végül pénteken közölte a drámai hírt: "rá kellett lépni a fékre", azaz "kampó" az erre a hétvégére tervezett könnyítéseknek. Zárva maradnak a kaszinók, a korcsolya- és tekepályák, illetve az amúgy is legfeljebb harminc személy részvételével megrendezett esküvőkre sem kerülhet sor. A kísérleti jelleggel meghívott, korlátozott mennyiségű nézőt is kizárják egyes kiválasztott sporteseményekről, például lóversenyekről és krikett mérkőzésekről. Jövő héttől pedig a múzeumokban, a mozikban és a különböző vallások istentiszteletein is maszkot kell viselni. Boris Johnson a kormány és saját kommunikációján is változtatni akar. A Konzervatív Párt honlapján hirdetés jelent meg, miszerint a Downing Street októberben induló, Fehér Ház-i típusú, élő tévéadásban közvetített napi sajtótájékoztatójának levezényléséhez keres közismert média személyiséget. Boris Johnson női jelöltben gondolkodik, hogy bebizonyítsa, a gyanúsításokkal ellentétben szakmai téren "sincs baja" a szebbik nemmel. Az állás tekintélyes, évi 100 ezer fontos (38 millió forint) fizetéssel jár, meghaladva a parlamenti képviselők járandóságát. A koronavírus-válság első szakaszában rendezett kormányfői sajtóértekezletek sokmilliós nézettségének ismeretében a kezdeményezés népszerűnek ígérkezik.

Vonatszerencsétlenség Portugáliában: egy ember meghalt, félszáz megsérült (videó)

Publikálás dátuma
2020.07.31. 18:42
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset az ország középső részén történt.
Vonatbaleset történt pénteken Portugáliában: egy ember életét vesztette, legalább félszáz megsérült - adta hírül a SIC tévécsatornára hivatkozva a Reuters hírügynökség. A baleset az ország középső részén történt. A rendőrség szóvivője nem erősítette meg a halálhírt, és a sérültek számáról is csak annyit közölt, hogy "néhányan" vannak. Hozzátette, hogy a mentőkön kívül tűzoltók is vannak a helyszínen, ahova további mentők tartanak. 
Szerző

Cipruson kötelező lesz a maszkviselés a forgalmas beltéri helyeken

Publikálás dátuma
2020.07.31. 17:52

Fotó: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
A rendelkezés vonatkozik a bankokra, a bevásárlóközpontokra és a templomokra.
Kötelező lesz Cipruson a szájat és az orrot eltakaró maszk viselete a forgalmas beltéri helyeken, a hatóságok pedig több koronavírus-tesztet fognak elvégezni az ország két legfontosabb repülőterén - jelentette be pénteken Konsztantinosz Joannu egészségügyi miniszter. A péntek éjfélkor hatályba lépő rendelkezés értelmében kötelező lesz maszkot hordani a bankokban, bevásárlóközpontokban és templomokban is, a repülőtéri, véletlenszerű tesztelések számát pedig napi 600-ról 1000-re növelik, és kiemelten figyelnek majd a hazatérő ciprusi állampolgárokra. Azokat, akik nem tartják be a maszkviselésre vonatkozó rendelkezést, 300 euróra (körülbelül 100 ezer forint) büntetik. További korlátozásokat vezetnek be mindemellett a tengerparti, turisták körében népszerű Limassol városában. Az elmúlt héten az országban ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, Joannu pedig úgy vélte, ez annak köszönhető, hogy a korábbi javuló tendencia miatt sokan elbízták magukat, és már nem törődtek a járványügyi rendelkezésekkel. A miniszter hozzátette, nem lát esélyt arra, hogy teljesen megszabaduljanak a vírustól, az oltás kifejlesztéséig csak arra képesek, hogy a fertőzések számát alacsonyan tartsák. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az emberek nem tartják be a rendelkezéseket, újabb, a gazdaságot is súlyosan érintő korlátozásokat vezethetnek be. A megosztott sziget déli részén fekvő, körülbelül 870 ezres, nemzetközileg elismert Cipruson 1084 fertőzöttet tartanak nyilván, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 26-an haltak bele. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.31. 21:48