Több mint kilencezer fertőzöttet találtak egy nap alatt Mexikóban

Publikálás dátuma
2020.08.02. 08:01

Fotó: Gerardo Vieyra / AFP / NurPhoto
A járvány kezdete óta 434 193 ember kapta el a fertőzést, és 47 472-en haltak meg az országban.
Mexikóban második napja rekordmértékű a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése: szombaton az új fertőzéses esetek száma meghaladta már a kilencezret. Az egészségügyi minisztérium
pénteki tájékoztatójában 8458 új fertőzöttről adott hírt, a szombati összesítésében pedig már 9556 regisztrált vírushordozó szerepelt.

A kormány is elismeri azonban, hogy a fertőzöttek tényleges száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb. A tárca adatai szerint egy nap leforgása alatt 784 ember halt bele a Covid-19 vírus okozta betegség szövődményeibe. Összességében
a járvány kezdete óta 434 193 ember kapta el a fertőzést, és 47 472-en haltak meg.

Mexikó a halálesetek tekintetében a globális összesítésben pénteken „felkapaszkodott” a harmadik helyre az Egyesült Államok és Brazília után, megelőzve Nagy-Britanniát. Az ország szemlátomást nehezen birkózik meg a járvánnyal, és közben május vége óta próbálja újraindítani a gazdaságot, amely a második negyedévben több mint 17 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest. A latin-amerikai országok zömében súlyos a járványhelyzet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki jelentéseben azt írta, hogy a múlt héten a térség országaiban a fertőzéses esetek száma meghaladta az Egyesült Államokban és Kanadában együttesen regisztráltakét.
Szerző

Fejfájást, izomfájdalom, hidegrázás vélhetően ilyen mellékhatásai lesznek a koronavírus elleni vakcinának

Publikálás dátuma
2020.08.01. 19:23

Fotó: JOEL SAGET / AFP
A legnagyobb dózist már több, tesztelést folytató cég be sem adja, olyan erősek a "kísérőjelenségek".
Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján igen kellemetlen mellékhatásai lehetnek a koronavírus elleni védőoltásoknak, és a szakértők szerint erre nagyon is fontos volna időben felkészíteni erre a népességet, máskülönben ez is csak táplálhatná az amúgy is járványosan terjedő oltásellenességet, írja a 444.hu.   A világban tucatjával fejlesztenek vakcinákat a koronavírus ellen. Az oltások alapvető funkciója az immunrendszer válaszreakciójának kiváltása, hogy az aztán a valós vírussal találkozva azonnal hatékonyan védekezhessen a fertőzés ellen is Ennek azonban igen kellemetlen tünetei lehetnek:konkrétan olyanok, mint a betegségé, vagyis fejfájást, izomfájdalmakat, fáradékonyságot, hidegrázást és lázat okozhatnak.Aki kapott már az életében védőoltást, az már találkozhatott a jelenséggel. Még az influenza elleni védőoltás is tud enyhe betegséget okozni, néhány komolyabb, a trópusokra utazóknak ajánlott oltás napokra képes ledönteni egy egészséges embert. Két nagyon előrehaladott állapotban levő vakcina gyártója, az amerikai Moderna és a kínai CanSino például a klinikai tesztek első fázisában már fel is függesztette a legnagyobb adagokkal való kísérletezést, mert a tesztalanyok közül olyan sokaknál jelentkeztek súlyos mellékhatások.  A Stat cikke szerint ezek a kellemetlen mellékhatások annak ellenére jelentkeznek mindenféle tesztelt vakcinánál, hogy amúgy ezek nagyon eltérnek egymástól. Tehát nem egy bizonyos fajta vakcinára jellemzők. Vegyük például a brit kormány megrendelésére az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcinát, amely vektorként egy emberre ártalmatlan vírust használ, ám a klinikai vizsgálatok korai szakaszában mégis a beoltottak 60 százalékánál jelentkeztek a kellemetlen mellékhatások. A Moderna védőoltása teljesen más elven készül, úgynevezett mRNA vakcina, de ez - és a Pfizer hasonló technológiával készülő terméke - a tesztek ötven százalékában okozott súlyos tüneteket. A CanSino vakcinája pedig, bár abból se adják már be a legnagyobb beadható dózist, a tesztalanyok 75 százalékánál okozott tüneteket, még ha nem is súlyosakat. A szakértők szerint épp ezért fontos felkészíteni rá a közvéleményt. "Úgy találtuk, hogy amennyiben az emberek tudatában vannak, hogy mire számíthatnak, kevésbé aggódnak a mellékhatások miatt" - nyilatkozta a Statnak Kathleen Neuzl, a Marylandi Egyetem orvosi kara vakcinakutató központjának igazgatója. Kathryn Edwards, a Vanderbilt Egyetem vakcinakutató programjának igazgatója.
Szerző

Ezrek protestáltak a maszkviselés miatt, de nem tartották be a vírusszabályokat, így a rendőrség oszlatni kezdett

Publikálás dátuma
2020.08.01. 18:50

Fotó: Christoph Soeder / AFP
Szombaton Berlinben több ezren tüntettek a járvány miatt bevezetett intézkedések ellen a Brandenburgi kapunál, írja 444.hu. A rendezvény mottója „A pandémia vége - A szabadság napja” volt. A Tagesspiegel szerint a megmozduláson főleg konteóhívők, ezoterikus jobboldaliak és szélsőjobboldaliak vettek részt. A hivatalos számok szerint demonstráción 17 ezren vehettek részt, de mivel nem tartották be a távolságtartási higiéniai szabályokat, a rendőrség lekezdte feloszlatni a tömeget. De a Spiegel beszámolója szerint a tüntetők nem akarják elhagyni a helyszínt, sokan egyszerűen leültek a földre. Németországban újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma: a Robert Koch Intézet adatai szerint szombatra 955 koronavírusos beteget regisztráltak. 
Szerző