Előfizetés

Koronavírusos Koszovó miniszterelnöke

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.03. 06:15
Abdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Abdullah Hoti két hétre otthoni karanténba vonul.
Koronavírus-fertőzött lett Koszovó miniszterelnöke, amit ő maga jelentett be vasárnap, hozzátéve, hogy két hétre otthoni karanténba vonul. „Nagyon enyhe köhögésen kívül nincs más tünetem” – tudatta Abdullah Hoti Facebook-oldalán hozzátéve, hogy otthon folytatja munkáját. A koszovói kormányt bírálatok érik, melyek szerint nem tett eleget a járvány megfékezéséért. Az 1,8 millió lakosú országban az utóbbi napokban élesen emelkedni kezdett a fertőzés terjedési görbéje, vasárnap pedig 13-an haltak meg a ragály miatt, amivel – március közepe óta – 249-re emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma. A fertőzötteké kilencezer körül van.

Nyolcezer embert ki kellett költöztetni otthonából a bozóttüzek miatt Kaliforniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.03. 06:10

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A lángok pénteken éjjel két helyen lobbantak fel és vasárnapig már 83 négyzetkilométeren perzselték fel a növényzetet.
Nyolcezer embert ki kellett költöztetni otthonából Kaliforniában gyorsan terjedő bozóttüzek miatt – adták hírül vasárnap a helyi hatóságok. A lángok pénteken éjjel két helyen lobbantak fel és vasárnapig már 83 négyzetkilométeren perzselték fel a növényzetet. Eddig nem sikerült megfékezni a tüzeket, amelyekkel 1360 tűzoltó küzd, továbbá hat helikopter és oltórepülő. A területen kánikula van, aszály és erős szél. A tűz mintegy 2500 lakóházat fenyeget pusztulással.

Ukrajna vörös zónába sorolta Magyarországot

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.02. 22:39

Fotó: Sergey Averin / AFP / Sputnik
Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni.
Változtatott az ukrán kormányzat az európai gyakorlathoz igazodva a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán is, emiatt augusztus 1-jétől Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át. Zöld zónába ugyanis ezentúl azokat az országokat sorolják, ahol az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni. Magyarországon az egészségügyi tárca által a honlapján közzétett táblázat szerint százezer lakosra csak 2,26 beteg jutott, ami jóval jobb az ukrajnai adatnál, amely jelenleg most 33,02 beteg, de az új esetszám növekedése 108,5 százalékos volt az elmúlt két hét alatt. Mint megírtuk, Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 72 168-ra nőtt, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1725-re, miközben eddig 39 543-an gyógyultak meg, közülük 235-an péntekre. Az aktív betegek száma elérte a 30 900-at. Az országban már öt egymást követő napon jegyeztek fel ezer fölötti új megbetegedést, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet regisztráltak.