Előfizetés

Átrendezte a futballnaptárt (is) a vírus

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.08.11. 09:30

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Zárt kapus mérkőzéseket, sűrű programot és az európai kupasorozatokat eddig sosem látott lebonyolítással fejezik be.
Az európai klubfutball szereplőit nem ugyanakkora mértékben érintette a koronavírus-járvány, viszont minden csapat költségvetésére negatív hatással volt a több mint két hónapos kényszerű leállás. A topligák közül egyedül a francia Ligue 1 küzdelmei nem folytatódtak, ellenben augusztus 22-én már elstartol a 2020/21-es idény. Magyarországon az elsők között folytatódott a bajnokság, ráadásul a nézők is hamar visszatértek a lelátókra. A járványhelyzetben hozott távolságtartási szabályok magyarországi be nem tartásáról a világ legismertebb médiumai is beszámoltak. Itthon már zajlanak az NB II. küzdelmei, természetesen nézők előtt, lelátói távolságtartás nélkül, pénteken az NB I-ben is elindul a 2020/21-es szezon, szintén szurkolókkal a nézőtereken. Az angol Premier League és a spanyol La Liga szeptember 12-én, a német Bundesliga és az olasz Serie A pedig egy héttel később veszi majd kezdetét. Addig sem maradunk csúcsfutball nélkül, ugyanis a múlt héten csaknem öt hónap után folytatódott a Bajnokok Ligája és Európa-liga. A két sorozat legjobb nyolc-nyolc csapata egy-egy zárt kapus minitornán küzd a végső győzelemért, a párharcok rendhagyó módon egy meccsen dőlnek el. A BL valamennyi mérkőzését a negyeddöntőtől Portugáliában rendezik, nézők nélküli stadionokban, a csapatokat elzárva a külvilágtól. Ugyanilyen körülmények között zárják le az El-t német városokban. A BL és az El győztese szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában feszül egymásnak az Európai Szuperkupáért, mivel ez UEFA-esemény, szintén zárt kapuk mögött. Eközben elkezdődtek a BL 2020-21-es idényének előselejtezői, a magyar bajnok Ferencváros a svéd Djurgardennel találkozik az első kvalifikációs körben. A továbbjutás egy meccsen dől el, és ez a lebonyolítási forma az El-ben is. A magyar labdarúgó-válogatott legközelebb szeptember 3-án Törökország, szeptember 6-án pedig Oroszország ellen lép pályára a Nemzetek Ligájában, majd október 8-án Bulgáriában vár rá sorsdöntő pótselejtező-mérkőzés. Utóbbin a tét a részvétel a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon. 

Megállt az élet kézilabdában

Kézilabdában a klubélet teljes és komplett leállása gyakorlatilag megszüntette a sportágat: már az is sajtótájékoztatót, majd tv-közvetítést ér, hogy öt hónap után először a magyar bajnok Veszprém, utóbb pedig a második Szeged hivatalos edzőmeccset játszik. A focival ellentétben nem folytatódtak a sorozatok, a BL-t, EHF-kupát is beszántotta az európai szövetség. A mai ismereteink szerint szeptember elején indul újra a legrangosabb sorozat, a Bajnokok Ligája, amelyben négy magyar klub érdekelt (Veszprém, Szeged, Győr, FTC), és a második számú sorozat is rajtol (ugyancsak több magyar érdekelttel). A legvalószínűbb, hogy zárt kapuk mögött, de erről még nincs döntés. A folytatást sokan támadják, ám az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) hajthatatlan: érdekei mindenképpen a folytatást diktálják, hiszen eddig is jelentős reklámbevételtől esett el. Például a budapesti női Final Four lefújásával, ami miatt a címvédő Győr nem védhette meg a BL-trófeát. A női Eb-t decemberben Dánia és Norvégia közös rendezésével elvileg megtartják. Igaz, a dánok gondolkoznak a kiszálláson, mert a koronavírus-járvány miatt gazdaságilag nem érné meg számukra a rendezés. A kontinentális szervezet komoly összeget takarítana meg azzal, ha kevesebb városban kerülne sor az Eb meccseire. A férfi a Final Four-t karácsony és szilveszter között Kölnbe tervezik, ami ugyancsak nagy hiriget váltott ki a klubok és a játékosok körében is. Egy ilyen erőltetett szezon után a két ünnep között minimum szokatlan az időpont. Ráadásul új év első hetében kezdődik az egyiptomi férfi világbajnokság, ami azt jelenti: a sportág legjobbjai szeptembertől szerda-szombat ritmusban fognak játszani februárig, ami szinte tarthatatlan tempó ebben a kontakt sportágban. Arra semmi esély, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) lefújja az egyiptomi vb-t, mert Hasszán Musztafa egyiptomi, és pont ezt a vb-t helyezte kampányának középpontjába. A halasztást legfeljebb a vírus érhetné el. De az még ennél is rosszabb opció lenne. V.A.

Nem vicc, a Disney Worldbe költözött az észak-amerikai kosárliga

K. M.
Publikálás dátuma
2020.08.11. 09:00

Fotó: GREGG NEWTON /
A világjárvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ennek ellenére sorozatban harmadik hete nem találtak koronavírus-fertőzöttet az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) orlandói végjátékának résztvevői között. Minden csapat nyolc mérkőzést játszik az alapszakaszból, majd augusztus 17-én indul a rájátszás, a finálé pedig legkésőbb október 13-án zárul. A szezon a floridai Disney World szórakoztatóközpontban fejeződik be, ahol a szünet előtt a rájátszásba már bejutó vagy oda eséllyel pályázó 22 csapat zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, egy úgynevezett „buborékban” vívja meg meccseit, természetesen a közönség kizárásával. Ugyanilyen szigorú óvintézkedés mellett egy-egy kanadai helyszínen, Torontóban és Edmontonban gyülekeznek az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) csapatai. Az alapszakasz március 12-én félbeszakadt, és az elhúzódó kényszerszünet miatt az a döntés született, hogy azok az együttesek folytathatják, amelyeknek reális esélyük volt a rájátszásba kerülésre, mivel az alapszakaszban a találkozók közel 85 százalékát már megrendezték. Így aztán nem a megszokott, főcsoportonkénti 8-8, hanem 12-12 együttes maradt állva. A bajnokság rájátszása augusztus 1-jén kezdődött el. A tengerentúli profi baseball-liga (MLB) küzdelmeinek március végén kellett volna indulnia. Csapatonként 162 mérkőzés az alapszakasz, de ezt a liga vezetői lerövidítették 60 összecsapásra, és a szezon csak két hete rajtolt el. Az indulás nem volt zökkenőmentes, a Miami Marlins csapatánál több mint egy tucat játékos és stábtag kapta el a koronavírust, ezért az együttes legalább két hétig nem léphet pályára, ami miatt módosítani kellett a bajnoki menetrenden. A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) új idényének alapszakasza a tervek szerint szeptember 10-én kezdődik majd. A tulajdonosok és a játékos szakszervezet között létrejött megállapodás lehetőséget adott a játékosoknak, hogy eldöntsék, kihagyják-e a szezont. Végül a határidőig 67-en határoztak így. A döntés egyrészt végleges, másrészt ezeknek a játékosoknak a szerződése automatikusan egy évvel meghosszabbodik. Aki orvosi indok nélkül marad távol, az a szezonra – fizetés helyett – 150 ezer dollárt, aki orvosi indoklással, az pedig 350 ezer dollárt kap a ligától. 

Minden borult

Az autó és a motorsportot sem kímélte a járvány, az összes versenysorozat idei kiírását újra kellett gondolni. A Forma-1-es világbajnokságban öt, a gyorsaságimotoros-világbajnokságban eddig három futamot tudtak megrendezni. A túraautó-világkupa (WTCR) – amelynek legutóbbi győztese Michelisz Norbert – idénye szeptember 12-én veszi kezdetét Ausztriában, a mezőny az október 17-ei hétvégén látogat majd el a Hungaroringre. A teniszezők januárban az Australian Openen még pályára tudtak lépni, a wimbledoni torna viszont a járvány áldozatául esett. A US Open augusztus 31-én rajtol, ugyanakkor a legnagyobb sztárok sorra mondják le a részvételt. A párizsi Roland Garrost szeptember 27-e és október 11-e között tervezik lebonyolítani. Az országúti kerékpározók szezonja is alaposan felborult, az idei Tour de France-t augusztus 29-e és szeptember 20-a között rendezik meg. Magyarország helyett Szicíliában lesz a Giro d’Italia Nagy Rajtja, a mezőny október 3. és 25. között feszül egymásnak. Az év utolsó háromhetes versenye, a Vuelta Espana október 20-án kezdődik, azaz néhány szakasz erejéig egy időben fog zajlani az olasz körversennyel. Az eredeti időponthoz képest egy év halasztással, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik a nyári olimpiát Tokióban. Az ötkarikás játékokat illetően még rengeteg a kérdőjel, egyesek szerint vakcina nélkül nem lehet garantálni a résztvevők biztonságát. Muto Tosiro, a szervezőbizottság első embere az olimpia megtartása mellett tette le a voksát.  „Nem tudom, jövőre milyen lesz a járványhelyzet, de kicsi az esélye, hogy akkorra magunk mögött tudhatjuk majd. Viszont fontos megtartani az olimpiát az emberek miatt, akiknek együtt kell élniük a vírussal” – mondta. 

Egy év alatt 1,8 milliárdot költ az állam a Puskás Aréna őrzésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 17:24

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Még egy hétig várják a jelentkezőket a közbeszerzési pályázatra. A nyertes akár három évre is megbízást kaphat.
Összesen 1,8 milliárd forintért őrizheti a Puskás Arénát egy évig az a cég, amely nyertese lesz az augusztus 3-án kiírt és 17-én záruló közbeszerzésnek – írta meg az mfor.hu. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhető dokumentum szerint Nemzeti Sportközpontok (NSK), ezúttal őrzés, rendezvénybiztosítás területére keres vállalkozót, nyílt eljárásban. Aki megbízást kap, az őrzés-védelmi, riasztási, portaszolgálati, recepciós feladatokon túl, el kell látnia a kamerarendszer kezelését, a járőrszolgálatot, koordinálnia kell a gépjárműforgalmat. Továbbá feladata lesz még a biztonsági terv és jelentések készítése, biztonsági zárások felállítása a használt területeken, külső ruházat és csomagátvizsgálás vizuálisan, tiltott tárgyak bevitelének megakadályozása, parkolások irányítása, vendégek elől elzárt területek biztosítása. Felelősek lesznek még a tájékoztatásért, a regisztrációért, a vendégek fogadásáért, kíséréséért, tájékoztatásért, a ruhatár őrzéséért. A pályázaton győztes  keretmegállapodása egy évre szól, de az időtartam legfeljebb két alkalommal további egy-egy évvel meghosszabbítható. A dokumentum szerint alkalmas lehet a pályázó, melynek az előző három üzleti évben az árbevétele elérte a nettó 150 millió forintot. Egyebek mellett nem pályázhat, aki az elmúlt három évben egyszer sem őrzött egy legalább 10 ezer fő befogadóképességű sportlétesítményt vagy középületet, és nem rendelkezik legalább 20 darab fémkereső beengedőkapuval. Amint azt a Népszava is megírta, a 190 milliárd forintból felhúzott Puskás Aréna fenntartása, amire összesen 720 millió forintot szán a következő egy évben az NSK. A korábbi közbeszerzési pályázatok szerint pályakarbantartási feladatokra 180 milliót különítettek el, míg 540 millióból a rendezvénytechnikai szolgáltatásokat szerzik be.