Előfizetés

Átlagosan 125 ezer forintot költött a szülők negyede, hogy a gyereke részt vehessen a digitális oktatásba

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.10. 16:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Arról nem beszél a kutatás, hogy hány diák nem tanulhatott "távoktatásban" eszközhiány miatt.
A megkérdezett szülők negyedének kellett új számítástechnikai eszközt vásárolnia a koronavírus-járvány idején a kapcsolattartáshoz, erre átlagosan 125 ezer forintot költöttek, míg közel kétharmaduk vásárolt valamilyen kiegészítőt, átlagosan 32 ezer forintért - ez derült ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából.    A digitális oktatás során a gyermekek fele laptopot, negyede asztali számítógépet, 14 százalék mobilt, közel 10 százaléka pedig tabletet használt elsődlegesen a tanuláshoz. A másodlagos eszköz egyértelműen a mobiltelefon volt, 64 százalék válaszolta ezt. (Az a kutatásból nem derül ki, hogy sok tízezer diák eshetett ki a digitális oktatásból, egyszerűen eszközhiány miatt.)       A kutatás szerint a tanárok és diákok elsősorban a Facebook Messenger (54 százalék), a Kréta (54 százalék), e-mail (54 százalék), valamint Facebook csoportokon keresztül tartották a kapcsolatot. A reprezentatív, online kutatást a Budapest Bank megbízásából az Ipsos Instant Research végezte a 18 évnél idősebb magyar lakosság körében, 500 fős mintán.

Ennek a cégnek a létezése azt jelzi, lehet másik Index

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 16:28

Fotó: Bődey János / Index
A vállalkozást a portál egykori főszerkesztő-helyettese gründolta.
Amióta kirobbant az Index-balhé, és a szerkesztőség tagjai nagy számban benyújtották a felmondásukat, mindenki azt találgatja, hogy együtt marad-e a gárda. Most az mfor.hu talált egy nyomot, ami azt sejteti: lesz új index. A cégnyilvántartás szerint alig pár napja, július 31-én hozták létre a Van Másik Korlátolt Felelősségű Társaságot, melynek alapítója Kárpáti Márton, aki az index.hu munkatársa volt a legutóbbi időkig. A neve már nem szerepel az impresszumban, vagyis őt nem kötik a felmondás alatti korlátozások. Az ügyben aktív Kárpáti neve alatt tehát gond nélkül jelenhettek meg a napokban az indexesek új portáljának előkészítésére vonatkozó bejegyzések, melyek egyértelművé tették, hogy "lesz másik". Az mfor.hu azt tippeli, hogy a Van Másik Kft. lehet az üzemeltetője az új felületnek, vagy valamilyen módon kapcsolódik majd a tartalomgyártáshoz. A cég fő tevékenysége, a világháló-portál szolgáltatás is ezt erősíti. Érdekes egyébként, hogy a cég nevével nem tudnak internetes oldalt indítani az újságírók. A vanmasik.hu domain ugyanis 2018 óta foglalt: az eddigi munkaadójuk, az Index.hu Informatikai Zrt. a domain használója. Ugyanakkor egy magánszemély a napokban jegyeztette be a legyenmasik.hu, leszmasik.hu és a nehallgassunk.hu domaineket.

Lélegeztetőgép-botrány: Vadai kérdését is lepasszolta a rendőrségnek Polt Péter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.10. 15:30

Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu
Szlovén oknyomozó újságírók tárták fel, hogy milyen jól keresett a magyar biznisszel egy ottani, korrupciógyanúba keveredett cég.
További intézkedésre a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbítottam a korábban feljelentésként értékelt kérdéséhez kapcsolódó újabb kérdését: válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnesnek a lélegeztetőgép-botránnyal kapcsolatban. Az ügyészségi portálra feltett dokumentum szerint a levél válasz a DK parlamenti képviselőjének több mint két héttel ezelőtti írásbeli kérdésére. Az ellenzéki politikus abban a 24.hu „Jól kereshetett a lélegeztetőgép-botrányba keveredett szlovén cég a magyar biznisszel” címmel megjelent, a szlovén Necenzurirano oknyomozó újságra hivatkozó cikke alapján érdeklődött Polt Péternél.

Koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlan

A szlovén lap információi szerint ugyanis a magyar kormány 49 ezer eurós darabáron vett 110 darab lélegeztetőgépet azon a közvetítőcégen keresztül, amely korrupciós botrányba keveredett és amellyel a szlovén kormány szerződést bontott. Mint írták, a Geneplanet tavasszal abban állapodott meg Orbán Viktor jóbarátjának, Janez Jansának a kormányával, hogy leszállítanak nekik 220 lélegeztetőgépet. Kiderült azonban, hogy a Siriusmed R30 lélegeztetőgépek fejlesztés nélkül nem alkalmasak a koronavírusos páciensek kezelésére, ezért 110 gép leszállítása után felbontották a szerződést Jansáékkal. A dolog furcsasága, hogy a szerződés felbontását Marko Bitenc, a Geneplanet igazgatója javasolta. A Necenzurirano azzal magyarázza ezt a különös lépést, hogy Bitenc ekkor már tudhatta, hogy a magyar kormány segíthet neki. Megjegyzik, hogy Szijjártó Péter májusban kétszer is Szlovéniában tárgyalt, a külügyminisztérium egyik fő feladata a veszélyhelyzet idején pedig pont a lélegeztetőgépek beszerzése volt.  A szlovén oknyomozó portál információi szerint Magyarország 5,4 millió eurót fizetett 110 darab lélegeztetőgépért a Geneplanetnek, és az árat előre átutalta. A 49 ezer eurós darabár pedig 10 ezer euróval több mint amennyit a szlovének fizettek érte.  

Legalább szabálytalan a közbeszerzés?

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, Vadai Ágnes az ügyben először július 12-én tett fel kérdést a legfőbb ügyésznek a majdnem duplaárú lélegeztetőgépek ügyében, a korrupció, de legalább a szabálytalan közbeszerzés gyanúját felvetve. Polt Péter – szintén az ügyészségi honlapon olvasható – július 27-i válaszában jelezte, hogy Vadai megkeresését feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságra továbbította. „A nyomozó hatóság megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye” – közölte akkor a legfőbb ügyész.