Előfizetés

Donald Trump szerint Joe Bidenben „semmi izgató nincs”

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.18. 07:02
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: Kyle Mazza / AFP / Anadolu Agency
A radikális baloldal bábjának nevezte a demokraták várható elnökjelöltjét.
A középnyugati Minnesota államban kampányolva hétfőn este Donald Trump amerikai elnök a radikális baloldal bábjának nevezte Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét. Az elnök a demokraták hétfőn Wisconsinban megkezdődött négynapos elnökjelölt-állító konvencióján élcelődve kijelentette, hogy „semmi izgató nincs benne”. Hangsúlyozta azonban, hogy a november 3-i elnökválasztás „országunk történetének legfontosabb választása lesz”, mert szerinte a várható demokrata párti elnökjelölt, az általa rendszeresen Álmatag Joe-nak nevezett Joe Biden és a demokraták „meg akarják szüntetni az amerikai életformát”, és helyette „kellemetlen szocialista országgá akarják átalakítani” az Egyesült Államokat. Trump mondandóját a minnesotai Mankato városkában nevetéssel és tapsviharral fogadta a közönség. Úgy állította be az Egyesült Államok korábbi alelnökét, mint aki
„azon baloldali szélsőségesek bábja, akik megpróbálják eltörölni az országhatárainkat, felszámolni a rendőrségünket, ideológiailag formálni gyermekeinket, megalázni hőseinket és elszívni az energiánkat”.

Biden győzelme esetén „az amerikai szabadságot a baloldali fasizmus váltaná fel” – jelentette ki. „Fasiszták, ezek fasiszták” – mondta, azért hozzátette, hogy „nem mindenki, de néhányan”. Hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak meg kell nyerniük ezt a választást. Ebből a szempontból döntő fontosságúnak nevezte a következő heteket. Újabb munkahelyeket ígért, és azt, hogy adókedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek visszatelepítik munkahelyeiket Kínából az Egyesült Államokba. Azok a cégek nem juthatnak majd szövetségi megrendelésekhez, amelyek kiszervezik a kulcsfontosságú ágazatok munkahelyeit külföldre – jelentette ki. Mankatóba tartva Trump megállt Minneapolisban is. Ebben a nagyvárosban vesztette életét egy rendőri intézkedés közben a 46 éves afroamerikai George Floyd, akinek a halála nyomán a rendőri erőszak ellen fellépő, erőszakba torkolló tüntetéssorozat kezdődött szerte az Egyesült Államokban. Minneapolisban az elnök azokkal a boltosokkal találkozott, akiknek az üzleteit a tüntetések során szétverték.
„Azért vagyok itt, hogy segítsek. Vissza fogjuk állítani a rendet és a törvényességet”

– mondta a repülőtér betonján megtartott rövid rendezvényen.

Az amerikai elnök kedden Iowába látogat, ezt követően Arizonában, csütörtökön pedig – azon a napon, amikor Biden elfogadja az elnökjelöltséget – Pennsylvaniában kampányol majd, abban az államban, amelyben Biden született. Trump hétfőn a Twitteren ismét közzétett egy hangfelvételt, amelyen Joe Biden és Petro Porosenko korábbi ukrán elnök egyik beszélgetése hallható 2016 februárjából. Biden akkor az Obama-kormány alelnöke volt, és arra próbálta meg rábeszélni az ukrán elnököt, hogy menessze a főügyészt, aki vizsgálni kezdte a Burisma nevű állami gázcég vélhető korrupciós ügyeit. Biden kisebbik fia, Hunter Biden ekkor a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, havi több tízezer dolláros javadalmazásért.

Kínának történő kémkedéssel vádolják a CIA korábbi munkatársát

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.18. 06:32

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az igazságügyi tárca közleménye szerint a vádlott bizalmas dokumentumokat adott át, és neveket, illetve kódokat továbbított a kínai titkosszolgálatnak.
Kínának történő kémkedésért vádat emeltek Hawaii-on az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik korábbi munkatársa, Andrew Yuk Ching Ma ellen – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn este. A tárca közleménye szerint a vádlott
bizalmas dokumentumokat adott át, és neveket, illetve kódokat továbbított a kínai titkosszolgálatnak.

A férfinak még tavaly állított csapdát az amerikai elhárítás. Felkereste őt egy ügynök, azt állítva magáról, hogy a kínai titkosszolgálatnak dolgozik, és pénzt ajánlott bizalmas dokumentumokért és információkért. A 67 éves, hongkongi születésű, de amerikai állampolgárságú Andrew Yuk Ching Ma 1982 és 1989 között volt a CIA munkatársa; nemzetbiztonsági, védelempolitikai ügyekkel foglalkozott. Egy 85 éves családtagja korábban szintén az amerikai hírszerzésnek dolgozott, és vele együtt kémkedett, de ellene előrehaladott demenciája miatt nem emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Yuk Ching Ma, miután távozott a CIA-től, először Sanghajban élt, majd 2001-ben Hawaii-on telepedett le, ahol a rokonával együtt folytatta a kémtevékenységet. Három évvel később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi kirendeltségének munkatársa is lett, így nemcsak a CIA-ről, hanem az FBI-ról is küldött információkat Pekingnek. Az információk elsősorban a CIA kommunikációs rendszerére, számítógépes szakembereire és kódokra vonatkoztak. A The Wall Street Journal című lap szerint az amerikai igazságügyi minisztérium 2010 óta folyamatosan igyekszik felderíteni a kettős – amerikai-kínai – ügynököket; 2019-ben a CIA két egykori munkatársát és a katonai hírszerzés egyik korábbi ügynökét ítélték tíz és húsz év közötti börtönbüntetésre, mert Kínának kémkedtek.

Trump rendkívüli állapotot hirdetett Iowa egész területére

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.18. 06:11
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A pusztító viharok miatt az államban több mint nyolcezer ház dőlt romba, és tízezrek maradtak áramszolgáltatás nélkül.
Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Iowa állam egész területére hétfőn az elmúlt napok pusztító viharai miatt. Kim Reynolds, az állam republikánus kormányzója vasárnap kérte az elnököt a rendkívüli állapot kihirdetésére és az ezzel járó szövetségi anyagi segítségre. Iowában a múlt héten pusztított a derecho, vagyis egy olyan gyors mozgású zivatarrendszer, amely nagy kiterjedésű és hosszan tartó, tornádó erősségű szélviharral párosul. A pusztító viharok miatt
az államban több mint nyolcezer ház dőlt romba, és tízezrek maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A kormányzó szerint legalább 4 milliárd dollár (csaknem 1200 milliárd forint) azonnali szövetségi segítségre lenne szüksége ennek a középnyugati agrárállamnak a helyreállítási munkák megkezdéséhez. Reynolds segítséget kért a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivataltól (FEMA) is, amely 3,9 milliárd dollár azonnali segély átutalásáról már rendelkezett is. A Wisconsinban kampánykörúton járó Trump hétfőn jelezte újságíróknak, hogy „váratlan látogatást” tesz Iowában. Az iowai The Des Moines Register című lap információi szerint az elnök kedden érkezik az állam második legnagyobb városába, Cedar Rapidsbe, amelyet szintén sújtott a természeti katasztrófa. Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke megerősítette az információt, hozzátéve, hogy Trump már hétfőn Iowába szeretett volna utazni, de nem tudták ilyen gyorsan átszervezni a programját.
A viharokban legalább három ember életét vesztette és több millió hektárnyi termés ment tönkre.

A szövetségi agrárminisztérium becslései szerint minimum 3,7 milliárd dollár értékű szója- és kukoricatermés veszett kárba. Az iowai farmereket idén tavasszal már sújtották viharok és áradások.