Előfizetés

Lukasenko fokozza az állami üzemek sztrájkoló dolgozóira nehezedő nyomást

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.08.20. 06:43

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Az MTZ traktorgyárban a több mint 15 ezer alkalmazott közül már csupán 500-an nem hajlandóak dolgozni, pedig az elején ezrek csatlakoztak az akcióhoz.
A belorusz államfő a legkülönfélébb módszerekkel fokozza az állami üzemek sztrájkoló dolgozóira nehezedő nyomást. Ezért sokan attól félnek a részvevők közül, hogy nem kapnak fizetést, illetve hogy az utcára teszik őket – írja a Spiegel. Ha valaki nem dolgozik az igazolatlan hiányzásnak számít. Emellett az érintett gyárak vezetése illegálisnak minősítette a leállást. Ennek hatására például a kirakatvállalatnak tekintett MTZ traktorgyárban a több mint 15 ezer alkalmazott közül már csupán 500-an nem hajlandóak dolgozni. Pedig az elején ezrek csatlakoztak az akcióhoz. Az sem jó, hogy nem hangolják össze az egyes vállalatok fellépését a hatalom ellen. Nincs országos sztrájkbizottság. Egy helyi politológus azt mondja, kulcsfontosságú a munkásság ellenállása a tiltakozások sikere szempontjából. Merthogy a gazdasági válság állandósult és bevételek fenntartásához nagyon nem mindegy, hogy a fő üzemek továbbra is exportálnak-e. De a gyárak politikailag is igen lényegesek a hatalom számára. Ám most a kormány ellenoffenzívába kezdett a munkások elégedetlenségének letörésére. A karhatalom azon kívül megakadályozott egy-egy tüntetést az állami tévénél és a Filharmóniánál, ahol fehér ruhás asszonyok akartak tiltakozni. Viszont szinte teljesen szünetel a termelés az egyik kulcscégnél: a világ legnagyobb káliműtrágya gyártójánál. Részben dolgoznak még Slobinban, a fémműben, továbbá a grodnói Azot műtrágyagyárban. Viszont helyreállt a munka a minszki nyergesvontató üzemben, ahol három napja kifütyülték Alekszandr Lukasenkót, mert félnek az emberek. A fővárosban az MAZ járműgyárban is erősödik a nyomás, hogy a munkások szüntessék be a tiltakozást.  
A The Times arról ír: alighogy Lukasenko kiadta a parancsot a tiltakozások letörésére, a karhatalom máris feloszlatott egy tüntetést egy minszki traktorgyárnál, amely az ellenállás egyik gócpontja. A munkások azonban az egész országban tovább sztrájkolnak és a demonstrálók az üzemek bejáratához gyűlnek, hogy kinyilvánítsák támogatásukat. Egy ilyen felvonulást számolt fel a rendőrség a fővárosban, de megindult másutt is. Előzőleg az elnök arra szólította fel a KGB-t, hogy az csapjon le a megmozdulások vezetőire és fossza meg őket az anyagi forrásoktól. Szerinte az emberek békét és nyugalmat akarnak. Közölte továbbá, hogy a kormány nem hajlandó meghátrálni és van kikre támaszkodnia. Azt ígérte, hogy méltó válaszban részesülnek, akik főleg külföldön élezik a kardjukat. Előzőleg az emigrációba kényszerített ellenzéki elnökjelölt azt kérte az európai vezetőktől, hogy támogassák a belorusz ébredést. Ám félő, hogy az államfő bejelentése után a rohamrendőrség ismét gumilövedékeket, könnygázt és hanggránátokat vet be. Ennek nyomán idáig hárman haltak meg és több száz a sérültek száma. Közben Moszkva jelezte, hogy a Nyugattal kialakult geopolitikai szembenállás során kulcsfontosságúnak ítéli meg, mi történik Fehéroroszországban, amelyet ütközőnek tekint. Ennek megfelelően Lukasenko máris változtatott a taktikán és azt hangoztatja, hogy az ellenzék oroszellenes. Közben a minszki egyetemen a tanárok és diákok küldöttsége petícióban szólította fel a rektort, hogy az intézmény is álljon le a munkával. A vezető csupán annyit válaszolt, hogy megfontolja a követelést.

Fél évszázadig is eltarthat egy venezuelai partszakasz megtisztítása az olajszennyezéstől

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.20. 06:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A helyi halászok megélhetése is veszélybe került, miközben az egész ország súlyos gazdasági válságban van.
Szakértők szerint több mint fél évszázadig tart majd egy szinte érintetlen és kényes ökoszisztémával rendelkező venezuelai tengeri partszakasz megtisztítása az olajszennyezéstől, amely augusztus elején érte a területet. A dél-amerikai ország ellenzéki vezetésű parlamentje a múlt héten vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy honnan érte olajszennyezés Falcón szövetségi állam nyugati partjait, és ennek milyen következményei lesznek még. Julia Álvarez biológus újságíróknak azt mondta, hogy szerinte a szennyezés még ötven évig vagy tovább negatív hatást fog gyakorolni az ökoszisztémára.
A területen puhatestűek is éltek, amelyek valószínűleg azonnal elpusztultak az olajszennyezéstől, és ezzel a helyi halászok megélhetése is veszélybe került, miközben az egész ország súlyos gazdasági válságban van

– tette hozzá.

Független szakértők és ellenzéki parlamenti képviselők szerint
az olaj valószínűleg a szomszédos Carabobo államban található El Palito finomítóból származott, mert július végi műholdképek erre utalnak.

A venezuelai környezetvédelmi minisztérium azt közölte, hogy már sikerült semlegesíteni az olajszennyezést, és most folyik a terület megtisztítása. A szennyezés okáról azonban nem szólt.

Egy nap alatt 3776 koronavírus-fertőzöttet találtak Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 21:54

Fotó: JODY AMIET / AFP
Májusban volt utoljára ilyen magas a napi fertőzöttek száma.
A francia egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 3776 koronavírusos fertőzést mutattak ki, a szám az utóbbi öt napban már harmadszor emelkedett a háromezres küszöb fölé. A szerdai közlemény szerint az összes fertőzött száma 225 043-ra nőtt. A napi ingadozásokat kiszűrő hétnapos mozgó átlag jelenleg 2621. Ez a legrosszabb április 19-e óta, amikor Franciaország a járvány elleni küzdelem közepén járt, és a kormány szigorú korlátozásokat vezetett be. Akkor a mozgó átlag 2500 körül járt. A napi fertőzöttek száma is májusban volt utoljára ilyen magas. A francia hírügynökség meg is jegyzi, hogy a fejlemény váratlan a keddi 2238-as adat után. Az elmúlt hét nap alatt 16 747 embert ért el a betegség. Kórházba szerdán 162-en kerültek, ami valamivel kevesebb, mint a keddi 185-ös adat. Egészségügyi intézményekben jelenleg 4806 embert kezelnek. A tesztek 3,1 százaléka bizonyult pozitívnak az előző napi 3 százalékkal szemben. Szerdán országszerte 21 gócpontot tartottak nyilván Franciaországban.