Előfizetés

Egy nap alatt 358 fertőzöttet találtak Horvátországban, meghosszabbítja a rendkívüli járványhelyzetet Bulgária

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 16:33

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Split-Dalmát megyében kötelezővé tették a maszk viselését minden zárt térben.
Horvátországban ismét rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján. A válságstáb jelentése szerint
az elmúlt 24 órában 358-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8889-et. Kedden még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be.

Nem történt új haláleset, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 175 maradt. A betegek közül 174-en vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.
Az aktív betegek száma 2352, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 58, utóbbiban 136 embernél mutatták ki a koronavírust. A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Éjféltől két hétig kötelező lesz a szájmaszk viselése zárt térben, megtiltották a látogatást az idősotthonokban, és mivel új járványgócok alakultak sporteseményeken és edzőtermekben, a sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani, az edzőtermeknek pedig be kell zárniuk. A válságstáb hétfőn tanácskozásra hívta a megyei polgári szervezetek vezetőit, az ülést követően közölték: amíg csak lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki. Nem lesz új országos leállás, a korlátozások kisebb közösségeket fognak érinteni, hogy a normális társadalmi és gazdasági élet működhessen – tették hozzá. Az elmúlt héten csak Split-Dalmát megyében 517, Zágrábban 346, Sibenik-Knin megyében 98 új esetet regisztráltak. Július 7-től augusztus 24-ig 301 külföldi turistánál mutatták ki a koronavírust. Többségük Makarskában, Pag szigetén és Splitben fertőződött meg. A legtöbben az osztrákok voltak, 140-en, a britek 72-en és 31-en a szlovének. A fertőzés továbbra is terjed Közép- és Dél-Dalmáciában, főleg Makarskában, Vodicen, Pag és Hvar szigetén, valamint Split városában. Horvátországban a fertőzöttek száma eléri a 65-öt százezer főre vetítve. Az Adria-menti államot már korábban vörös listára helyzete Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Nagy Britannia és Hollandia, Németország pedig két tengerparti régióra, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyére adott ki utazási figyelmeztetést. Az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek vagy 14 napos kötelező karantént rendelnek el számukra.
A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 36-al, 2722-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 20-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.
Bulgária kormánya szerdán jóváhagyta, hogy újabb hónappal meghosszabbítsa a koronavírus miatti rendkívüli járványhelyzetet. A döntésről szóló közlemény szerint
szeptember 30-ig lesznek érvényben a fertőzés terjedését gátló rendelkezések.

Bulgáriában – két hónapnyi rendkívüli állapot után – május 14-én vezették be először a rendkívüli járványhelyzet szabályait egy hónapra szólón, majd pedig többször meghosszabbították. A jelenleg érvényben lévő prolongálás augusztus végén járt volna le. A szeptemberre kitolt hosszabbítás célja – a bolgár kormány indoklása szerint – az, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi ellátórendszer a várható influenzaszezon előtt. Bulgáriában
a legfrissebb adatok szerint eddig 15 589-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírussal, és 563-an haltak meg a ragály miatt. Keddről szerdára 24 óra alatt 203 új fertőzöttet és kilenc újabb koronavírusos halálesetet jegyeztek fel.

Ukrajna szombattól egy hónapra lezárja határait a külföldiek elől a koronavírus terjedése miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 15:16

Fotó: Sergey Averin / AFP
Szomszédunknál a korábban elrendelt országos karantént október végéig meghosszabbították.
Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen hozott járványügyi szigorítást. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a kabinet egyhangúlag támogatta a döntést. A végleges határozatot csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az országos karantént pedig október 31-ig hosszabbították meg. A kormánydöntést az alapozhatta meg, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatok szerint nem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése.

Kárpátalja a legfertőzöttebb régiók között

Az elmúlt egy nap alatt 1670 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 110 ezret. A járvány halálos áldozatainak száma pedig 36-tal 2354-re nőtt. Eddig 53 454-en gyógyultak meg, közülük előző nap 584-en. Jelenleg 54 277 koronavírusos beteget kezelnek. Ukrajna legfertőzöttebb régiójában, a nyugati országrészben lévő Lviv megyében 171 új fertőzéses esetet és három újabb halálesetet jegyeztek fel. Kijevből 96 új beteget és egy halálos áldozatot jelentettek. Kárpátalján 80 új esettel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma 7143-ra, az elhunytaké eggyel 249-re emelkedett. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy az elmúlt napon 467 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Elmondta, hogy újabb 91 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben már 10 705-en fertőződtek meg.

A Kreml mérget akar látni, különben nem hiszi el a Navalnij elleni támadás történetét

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 14:50
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: Ramil Sitdikov / Sputnik
Moszkva nem akasztana bajszot a nyugattal, ám az orosz alsóházi házelnök teóriája szerint az ügy a németek és más uniós országok provokációja.
Nem lehet Alekszej Navalnij megmérgezéséről beszélni mindaddig, amíg nem találják meg szervezetében a mérget – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Mint mondta, Moszkva türelemmel viszonyul azokhoz a kijelentésekhez, hogy az orosz ellenzéki politikust nagy valószínűséggel megmérgezték, de nem ért velük egyet.
„A Kreml egyértelműen, abszolút módon, másoknál nem kevésbé érdekelt annak kiderítésében, hogy miért zuhant kómába az ellenzéki politikus. Úgy vélekedett, hogy az incidens nem ok arra, hogy megromoljanak az orosz-nyugati kapcsolatok”

– fogalmazott a szóvivő.

Ugyanakkor nem határolódott el Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóháza elnökének feltételezésétől, amelyben a vezető politikus uniós országok provokációját sejttette a történtek mögött. Hangsúlyozottan hipotetikusan érvelve azt mondta:
„ha Moszkva véglegesen arra a megállapításra jutna, hogy mérgezés történt, elgondolkodna azon, hogy kinek állt ez érdekében”.

Rendőrök kísérik a reptérre a Navalníjt szállító mentőt
Fotó: Alexandr Kryazhev / AFP

„Kapcsolatápoló” bizottsági vizsgálat

Vjacseszlav  Vologyin az alsóház honlapján kedden közzétett nyilatkozatában közölte: annak kivizsgálására utasította a biztonsági és korrupcióellenes bizottságot, hogy vajon az, ami Navalnijjal történt, nem Németország és európai országok provokációja volt-e annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek Oroszországban, és megnehezítsék a Fehéroroszország belügyeibe való külső beavatkozás megakadályozását. A házelnök a radikális ellenzékiért aggódó Angela Merkel német kancellár és Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikáért felelős főképviselője nyilatkozataira alapozta. Vologyin szerint uniós államok, Ukrajna és az Egyesült Államok az ellenzék támogatásával és provokációk szervezésével minden teketória nélkül beavatkoztak Fehéroroszország belügyeibe.  A tomszki rendőrség egyébként szerdán meghallgatta a történtekről Kszenyija Fagyejevát, a Navalnij vezette hálózat helyi vezetőjét. Oroszországban bűnügyi nyomozás nem indult az ügyben, mert a hivatalos indoklás szerint nem sikerült azonosítani a politikus szervezetébe került anyagot.