Előfizetés

91 újabb fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 09:38

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Halálos áldozata viszont nem volt a járványnak az elmúlt 24 órában.
Újabb 91 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5379 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614 fő – számolt be róla a koronavirus.gov.hu.   3757-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 1008 fő. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.
Kórházban 69 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.  Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. A kormány pénteken tárgyalja a további szükséges intézkedéseket. Javasolták, hogy továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. A fiatalokat arra kérték, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Hangsúlyozták, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Hatósági karanténban van Gulyás Gergely és Orbán Balázs

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.27. 09:12

Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Szerda óta hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírustesztje pozitív lett. A Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor kiemelték, hogy Gulyás Gergely szerdán elvégzett koronavírustesztje negatív lett. A hatósági karantén megszüntetése, a pénteki kormányülésen való részvétel és az azt követő kormányinfó megtartása csak a pénteki második koronavírusteszt negatív eredménye után lehetséges - írták.

Hónapokig titkolta a Versenyhivatal, hogy kik veszik meg Vajna kaszinóit

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.27. 08:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Csak májusban jelentették be, hogy a pénzgyár Garancsiékhoz kerül, pedig már februárban engedélyezték az ügyletet.
A GVH engedélye nélkül nem cserélhetett volna gazdát a kaszinómonopólium, a hivatal ugyanakkor hónapokig ült az információn, hogy pontosan kiknek és mihez adott hozzájárulást – írja a 24.hu. „Az év egyik bombaüzlete a néhai Andy Vajna kaszinóinak megszerzése volt, az öt fővárosi játékbarlang összesen több mint 10 milliárd forint nyereséget fialt 2018-ban. Hivatalosan április 30. óta tudhatjuk, hogy gazdát cserélt az aranyat érő koncessziót birtokló Las Vegas Casino Zrt., a cégbíróság bejegyezéséből derült ki, hogy a Garinvest Projekt Zrt. viszi tovább a boltot. Közelebbről a miniszterelnök milliárdos barátja, Garancsi István, és a Habony Árpád bizalmasaként emlegetett volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf” - írják. A 24.hu híre szerint több mint egy évvel Vajna halála után került pont az ügyletre, ami nem utal sima menetre. „Próbáltuk megtudni, miért Garancsi és Szalay-Bobrovniczky (mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje) vehette át az üzletet, és miért maradt egy kézben az öt kaszinó. Válaszokat módjával kaptunk, de annyi kiderült, hogy akárcsak Vajna idejében, nem írtak ki pályázatot a fővárosi kaszinókoncesszióra, és a versenyhivatalt nem zavarja, hogy Vajna monopóliumánál is nagyobb piaci részesedése lesz Garancsiéknak” – írja a hírportál.