Előfizetés

Egy szegedi középiskolát is utolért a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 15:09

Fotó: Google Street View
Egy házibuli után kerültek többen is karanténba.
Pozitív lett több diák koronavírus-tesztje, emiatt nem tudták elkezdeni a tanévet - írja a szegedma. A portál értesülései szerint még a tanév kezdete előtt mutatták ki náluk a fertőzést, amelyet egy közös szülinapi buli után kaptak el. Itt több szülő is megfertőződött.  Szerettek volna több információt is megtudni az esetről, de az iskola igazgatója érdemben nem akart nyilatkozni, a Klebersberg Központ pedig írásban kérte a lap kérdéseit. 

Félmilliárdért venne rakétacsalikat a Honvédség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 14:53

A következő három évben alaposan bevásárolnak az infravörös csapdaként működő lövedékekből.
Nagyszabású bevásárlásra készül a Magyar Honvédség: a katonai tendereket intéző Védelmi Beszerzési Ügynökségen keresztül tettek közzé felhívást, zavaró és kivető töltetek vételére- szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a Napi.hu. A VBÜ a következő három évben összesen 480 millió forintot fordítana a töltetek beszerzésére, bár azt is kikötötték, hogy az ajánlatkérő az éves keretösszeg 60 százalékára vállal tényleges kötelezettséget. 
  • 2021 - 180 millió,
  • 2022 - 180 millió,
  • 2023 - 120 millió forint.
Így oszlik meg a bevásárlások tervezett költsége. Az ügynökség  KC-002 Mod D zavarótölteteket és BBU36/B kivetőtölteteket akar vásárolni a Magyar Honvédség részére. A zavarótöltet helikopterek és repülők védelmét szolgálja, és nevéhez illően a hőérzékelő rakétákat téveszti meg: a pirotechnikai elemekkel kombinált töltetek azonos vagy magasabb hőfokon égnek, mint az eredetileg célba vett jármű hajtóműve, így magukkal csalják a rakétákat. A kivetőtöltet pedig a harci gép saját rakétáit vagy éppen a zavarótölteteket indítja útnak. Ajánlatot október 12-ig az tehet, akinek bármelyik pénzforgalmi számláján az elmúlt 12 hónapban 30 napot meghaladó sorbaállítás nem volt.  A részvételre jelentkezőnek be kell mutatnia az elmúlt 60 hónapból, összesen legalább 48 millió forint értékű repülőtechnikai pirotöltények, pirotechnikai eszközök értékesítésére vonatkozó referenciát is.

BVOP: Nincs koronavírusos beteg a magyarországi börtönökben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 12:50
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A rabok továbbra is csak telefonon és Skype-on tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.
A büntetés-végrehajtási szervezet minden szükséges intézkedést meghozott és meg fog hozni annak érdekében, hogy a koronavírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a büntetés-végrehajtási szervezet fenntartotta a koronavírus első hullámakor bevezetett védelmi intézkedéseket a munkatársai és a fogvatartottak egészségének megóvása érdekében. Hozzátették: mivel a vírus a zárt közösségekben jobban terjed, a járvány elleni védekezés sikeressége érdekében a börtönökben még inkább indokolt a megelőzést szolgáló szabályok betartása. A tájékoztatás szerint a BvOP folyamatos felület- és eszközfertőtlenítést rendelt el valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, illetve gondoskodott a személyzet védőeszközökkel való felszereléséről. Minden börtönben kijelölték az elkülönítő helyiségeket, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. Rendszeresen tájékoztatják a személyi állományt és az elítélteket a prevenciós higiéniai szabályok betartásáról is. Biztosított a napi többszöri kézmosás és kézfertőtlenítés lehetősége, emellett minden fogvatartottat mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkot is elláttak.
Közölték azt is, hogy minden fogvatartott számára elérhetővé tették a Skype-alapú, élő, online telefonálási lehetőséget, és megnövelték a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is a hozzátartozókkal való kapcsolattartás érdekében.

Azoknak a fogvatartottaknak, akik nem rendelkeznek telefonnal, a szervezet saját költségére biztosítja a havi háromszor ötperces telefonálást. Skype felhasználási útmutatót is készítettek a fogvatartottak hozzátartozói részére. A BvOP több plakátot és tájékoztató videót is készített, amelyek a fogvatartottaknak és a családtagjaiknak is hasznos információkkal szolgálnak a járványhelyzet kezeléséről, a megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Emellett az összes magyarországi börtönben elindult a járványügyi call center, a Börtönújság pedig a járvánnyal kapcsolatos különszámot is megjelentetett. Kiemelték: az ügyvédi látogatást egyetlen esetben sem korlátozták, a védelemhez való jog érvényesülését – a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás. A közlemény szerint a fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetbe történő befogadásuk során egészségügyi vizsgálaton esnek át, a vizsgálatot követően – amennyiben nem tapasztalhatók felsőlégúti tünetek – a korábban bevezetett szabályoknak megfelelően közösségbe helyezésük kizárólag 14 nap elkülönítést követően történik meg. – A büntetés-végrehajtási szervezet által meghozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően hazánkban a mai napig egyetlen fogvatartott sem betegedett meg az új típusú koronavírussal – tudatták.